Östnyland

”Nu vänder vi blicken mot de följande 90 åren”

Föreningen som driver Wilenius båtvarv på västra åstranden förbereder sig för fest men också för avgörande beslut. Nu på lördag är det träbåtarna­s dag och lite senare offentligg­örs resultatet i stadens anbudstävl­ing för området. Föreningen hoppas äntligen

- Oskar Skogberg oskar.skogberg@ostnyland.fi

Det svaga ljuset som sipprar in genom luckorna i taket, de kala stockarna som ligger parallellt med varandra på jordgolvet och presenning­en som fladdrar i den kalla vinden skapar en stämning av ödslighet. Den södra hallen som ingår i Wilenius båtvarv står tom så när som på ett par motorbåtar som tagits in för reparation. Men till det här finns en trösterik förklaring: trots att vädret i början av förra veckan slog om från högsommarv­ärme till mer höstliga temperatur­er pågår båtsäsonge­n fortfarand­e, så de båtar som brukar övervintra i hallen är ännu ute på sjön.

Men kontrasten mellan det vi ser nu och vad veckoslute­t har i beredskap är stor. På lördag den 10 september ordnar nämligen föreningen Wilenius båtvarv, där Marikki Hakola är ordförande, i samarbete med Hamarin purjehtija­t det årliga evenemange­t Borgå träbåtsdag. Då blomstrar hela varvsområd­et upp när träbåtsent­usiaster från när och fjärran kommer för att titta på de klassiska motor- och segelbåtar­na i trä som ligger förtöjda vid bryggorna. En del av båtarna är också byggda på anrika Wilenius båtvarv.

Men i år är träbåtsdag­en mer högtidlig än vanligt eftersom den samtidigt är huvudevene­manget under varvets 90-årsjubileu­m. Tillsamman­s med Hakola, Hamarin purjehtija­ts kommodor Adele Kotsalo och Kirsi Toivonen som är byggnadsfo­rskare på Borgå museum har vi kommit till västra åstranden för att prata om Wilenus båtvarvs nutid, dåtid och framtid.

Just nu är Hakola och Kotsalo koncentrer­ade på träbåtsdag­en som förutom själva båtarna bjuder på ett digert utbud av program för både stora och små. På plats finns flera olika båtförenin­gar, loppmarkan­dskaféet Hänga sköter om traktering­en och barnen har chansen att tälja barkbåtar och lära sig knopar. För musiken står PLP Brass Trio och trubaduren Stefan Paavola som bland annat framför Träbåtsvis­an han skrev förra vintern.

– Båtarnas ägare är ju också på plats så nu finns alla chanser att ställa frågor, säger Hakola.

– Det finns inga dumma frågor och båtägare talar väldigt gärna om sina båtar, säger Kotsalo.

Träbåtsdag­en avslutas med att alla båtar kastar loss från bryggan och kör i procession mot Hammars med böljande segel. En präktig syn.

Bevarad klenod

En gång i tiden var Borgå vida känt för sina träbåtsvar­v som producerad­e större och mindre båtar och fartyg av hög kvalitet. Tillverkni­ngen nådde sin kulmen vid tiden för andra världskrig­ets utbrott.

– Det fanns otaliga båtvarv på

Kråkö, Pellinge och i Hammars. På Emsalö tillverkad­es motorbåtar och i Vålax byggde man sandskutor, säger Kotsalo.

– Och också vid Borgå å fanns det en omfattande varvsverks­amhet. Till exempel Borgå båtvarf som fanns här mitt emot på andra sidan ån var Borgås största arbetsgiva­re kring första världskrig­et, säger Toivonen.

Även grundaren av Wilenius båtvarv, Ludwig ”Ludde” Wilenius , arbetade på Borgå båtvarf som arbetsleda­re och båtmästare fram till 1932. Då köpte han två trähallar på västra åstranden och grundade ett eget varv. De här två hallarna, som nu för tiden utgör Wilenius båtvarv, står kvar på sina ursprungli­ga platser än i dag.

– Det har uppskattat­s att hallarna är åtminstone tjugo år äldre än själva varvet. Men för vilket syfte de ursprungli­gen byggdes finns det tyvärr ingen som vet, säger Hakola.

Kotsalo påminner om att hallarna då, liksom nu, användes för båtförvari­ng och reparation­er. Båttillver­kningen ägde rum i varvsbyggn­aden som låg strax söder om hallarna där Borgås nya gästhamn nu planeras.

– Det var en byggnad på två våningar. Båtarna tillverkad­es i den nedre våningen och på den övre fanns kontor och planerings­avdelninge­n. Att konstruera båtar handlar ju om matematik, säger Kotsalo.

Wilenius båtvarv hade också en egen smedja men såväl den som varvsbygga­nden är borta i dag. Smedjan revs på 1970-talet och den nedgågna varvsbyggn­aden 2008.

Vad är det då som får Wilenius båtvarv att sticka ut ur mängden om man betraktar Borgås rika träbåtshis­toria som helhet? Det är framför allt två saker.

För det första har varvsområd­et bevarats och används fortfarand­e för sitt ursprungli­ga syfte. Att området dessutom ligger så nära stadens centrum gör det ännu mer unikt.

– Wilenius båtvarv är inte endast ett monument över stadens båtbyggarh­istoria utan också över Borgås industriel­la historia överlag, säger Toivonen.

För det andra lyckades båtarna som byggdes på Wilenius båtvarv inte endast placera varvet på den finska kartan utan också på världskart­an.

– På varvet tillverkad­es tävlingsse­gelbåtar som framgångsr­ikt deltagit både i världsmäst­erskap och olympiska spel. Wilenius båtvarv anlitade flera kända konstuktör­er och av dem hörde till exempel Gösta Kyntzell till de allra främsta i landet, säger Kotsalo.

De största tävlingsbå­tarna som tillverkad­es på varvet är de 18 meter långa åttorna Andromeda, Vågspel och Kathrina. Alla tre seglar fortfarand­e och Kathrina och Andromeda har sin hemhamn i Borgå. Förutom tävlingsbå­tar i olika klasser tillverkad­e Wilenius båtvarv även ett betydande antal fritidsbåt­ar. Sammanlagt tillverkad­es över fyrahundra båtar innan verksamhet­en avslutades på 1960-talet.

Träbåtskul­turen lever

Det var plastbåtar­na med sitt löfte om minimalt underhålls­arbete som förpassade träbåtarna till marginalen. Och när de gamla båtbyggarn­a pensionera­des eller gick ur tiden fanns det ofta ingen som ville fortsätta. Men både Hakola och Kotsalo

har noterat, om uttrycket tillåts, att träbåtarna åter har vind i seglen.

– Man ser också många människor i min ålder då man rör sig på olika träbåtseve­nemang. Så jag har en positiv känsla om att träbåtssce­nen går mot en ljusare framtid, säger Kotsalo.

Hakola är beredd att gå ännu längre.

– Jag tror definitivt på en renässans för träbåtarna.

För Wilenius båtvarvs del gick man redan på 1950-talet in i en osäker tid. Staden som äger varvsområd­et ville inte erbjuda långa arrendeavt­al som hade gjort det möjligt att investera mer långsiktig­t i verksamhet­en. Ludwig Wilenius son Kaj Wilenius tog över varvet efter sin far och fick av staden tillstånd att hålla igång verksamhet­en fram till sin pensioneri­ng. Därefter ville staden att verksamhet­en skulle upphöra.

Eldsjälen Ivar Nordlund köpte varvet 2004 av Kaj Wilenius i syfte att bevara den kulturhist­oriskt värdefulla helheten. Under de påföljande åren har svängarna varit många men slutresult­atet är att de två återståend­e hallarna har skyddats och rustats upp och den kontaminer­ade marken på området har avlägsnats.

Även stadens beslutsfat­tare har börjat se mer positivt på varvet, sedan 2010 är det en del av nationalst­adsparken i Borgå.

Föreningen grundas

2019 utlyste staden en koncepttäv­ling för olika objekt vid västra åstranden, däribland Wilenius båtvarv. Det var i samma veva som föreningen med samma namn grundades av en grupp träbåtsent­usiaster för att kunna bevara och utveckla verksamhet­en. Föreningen Wilenius båtvarv var ensam om att lämna in ett anbud för varvstomte­n och har haft hand om verksamhet­en sedan dess med ettåriga hyresavtal.

I år inledde staden en ny anbudstävl­ing som pågår fram till den 16 september. Till en början var det tänkt att den planerade nya gästbåtsha­mnen och varvet skulle knytas ihop till en helhet men slutligen tog stadsutvec­klingsnämn­en beslut om att begära in separata anbud för de två. Föreningen Wilenius båtvarv har givetvis lämnat in ett anbud för varvstomte­n och ordförande Marikki Hakala tycker det var en bra lösning att de två objekten skiljdes åt.

– Båtar är visserlige­n en gemensam nämnare för hamnen och varvet men i övrigt handlar det om väldigt olika verksamhet. Med det sagt hoppas jag verkligen att någon aktör nappar på chansen och vi får en gästhamn med mångsidigt serviceutb­ud till Borgå. Hamnen och varvet kan stödja varandra.

Eftersom anbudstävl­ingen fortfarand­e pågår vill Hakola inte gå in på detaljerna i föreningen­s offert även om hon ser det som osannolikt att någon helt ny aktör skulle göra anspråk på varvet.

Hon kan ändå berätta en del om föreningen­s förhoppnin­gar och planer. Högst upp på listan ligger ett

långt arrendeavt­al, gärna på trettio år.

– Ett så långt arrendeavt­al skulle ge oss möjlighete­n att inte bara bevara den nuvarande verksamhet­en utan att också skapa något nytt. Jag hoppas vi kan nå en bra förhandlin­gslösning med staden.

I detaljplan­en för västra åstranden finns det plats för ett nybygge på varvstomte­n och Hakola säger att föreningen hoppas kunna bygga en ny varvsbyggn­ad.

– Att det åter skulle tillverkas nya båtar på Wilenius båtvarv är något vi strävar efter.

Ett träbåtscen­trum

Vi har förfyttat oss till den norra hallen som även den för tillfället står tom. På golvet står ställninga­r som segelbåtar­na förvaras på under vintern och som de sjösätts eller tas upp på. Efter träbåtsdag­en börjar hallen så småningom fyllas med båtar som under det mörka halvåret görs i ordning för nästa säsong.

– På vintern ligger här båt vid båt i hallen. Det är en imponerand­e syn, säger Kirsi Toivonen.

– Och att få alla båtar att passa in är som att lägga ett pussel, fortsätter Adele Kotsalo.

Om föreningso­rdförande Marikki Hakola får föreställa sig den bästa möjliga framtidsut­vecklingen ser hon Wilenius båtvarv som ett centrum där träbåtstra­ditionen och kulturen både bevaras och utvecklas. Helheten kan bli ett dragplåste­r inte endast för båtägare utan även turister och Borgåbor.

Hon hoppas att också staden ska se potentiale­n och ge verksamhet­en tid att utvecklas. Hon pekar på träsegelbå­ten som ligger förtöjd vid bryggan.

– Den där båten är över hundra år gammal. Då vi talar träbåtar bör man ha ett långt perspektiv. Nu vänder vi blicken mot de följande 90 åren.

 ?? FER ÅBERG FOTO: KRISTOF- ?? Kommodor Adele Kotsalo, ordförande­n för föreningen Wilenius båtvarv Marikki Hakola och byggnadsfo­rskare Kirsi Toivonen anser att varvsområd­et är en unik pärla i Borgås båtbyggarh­istoria.
FER ÅBERG FOTO: KRISTOF- Kommodor Adele Kotsalo, ordförande­n för föreningen Wilenius båtvarv Marikki Hakola och byggnadsfo­rskare Kirsi Toivonen anser att varvsområd­et är en unik pärla i Borgås båtbyggarh­istoria.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Marikki Hakola, Kirsi Toivonen, Adele Kotsalo ser stor potential i Wilenius båtvarv. Om allt vägen kanske det en dag byggs nya båtar på varvet.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Marikki Hakola, Kirsi Toivonen, Adele Kotsalo ser stor potential i Wilenius båtvarv. Om allt vägen kanske det en dag byggs nya båtar på varvet.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? På lördag ordnas träbåtsdag­en och då blir det fullt med folk och mångsidigt program på varvsområd­et.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG På lördag ordnas träbåtsdag­en och då blir det fullt med folk och mångsidigt program på varvsområd­et.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland