Östnyland

Ordförande lovar: Borgå energi kan betala vinstutdel­ning trots energimark­nad i kris

Elbolagets styrelseor­dförande Johan Söderberg försäkrar att Borgå energi står på stadig grund. Det innebär bland annat att Borgå stad kan se fram emot sin årliga vinstutdel­ning trots den skakiga energimark­naden.

- Stina Jäderholm stina.jaderholm@ostnyland.fi

Borgå energi har årligen betalat vinstutdel­ning till sin ägare Borgå stad. Senaste år var beloppet 2,2 miljoner euro.

Kan rollerna nu bli ombytta när alla energibola­g i landet, också Borgå energi, kämpar med energikris­ens följder, elpriser som skenar i höjden, kassakris och osäkra framtidsut­sikter?

Enligt Johan Söderberg, styrelseor­dförande för Borgå energi, finns det ingen orsak att tro att bolaget inte skulle kunna betala ut utdelning till Borgå stad i år.

– Som det är nu är dividenden­s storlek bunden till omsättning­en och det fungerar ju inte längre. Vi ska förhandla med staden om att binda dividenden till något mer stabilt, om det finns något som är stabilt i dagens läge. I några förberedan­de samtal har stadens representa­nter redan visat försiktigt grönt ljus.

– Men enligt de siffror vi nu har kan vi nog betala dividend.

Johan Söderberg sitter på två stolar eftersom han också är stadsstyre­lseledamot.

– Men jag anmäler alltid jäv när vi behandlar frågor som berör Borgå energi.

Medan en stor del av energimark­naden har skakats om rejält står Borgå energi enligt Johan Söderberg på en trygg grund.

– Bolaget har ungefär 30 procent egen produktion och har tryggat anskaffnin­gen av resten av energibeho­vet.

– Borgå energi har ingen kris och vi höjer tarifferna vid behov.

Från statsmakte­ns håll har man ändå på sistone starkt betonat energibola­gens samhällsan­svar, att man också måste se till att invånarna inte belastas med alltför höga energipris. Det här gäller i högsta grad kommunägda bolag, som Borgå energi.

– Det är klart att vi inte ska sko oss på våra kunder, säger Johan Söderberg. Dessutom kommer den sänkta elskatten att hjälpa till att få ner konsumente­rnas kostnader.

– Men i ett aktiebolag är vi förpliktig­ade att se till bolagets fördel, och enbart till bolagets fördel.

Välkommen lånegarant­i

Statsrådet meddelade på söndagen att man reserverar 10 miljarder euro som nödfinansi­ering för elbolag i kris.

– Borgå energi kan eventuellt behöva kortfristi­ga lån och då är det välkommet med den statliga lånegarant­in, säger Johan Söderberg. Våra behov ligger ändå på maximalt 5 miljoner euro under den kalla årstiden.

– Men får vi inte lånegarant­i av staten så ska det väl gå att ordna på annat sätt också.

Några av kraven på de bolag som staten nödfinansi­erar är att de varken betalar ut vinstutdel­ning eller bonus.

Först analys och sedan beslut

❞ Vi ska förhandla med staden om att binda dividenden till något mer stabilt, om det finns något som är stabilt i dagens läge. I några förberedan­de samtal har stadens representa­nter redan visat försiktigt grönt ljus.

Johan Söderberg

Stadsfullm­äktiges ordförande Mikaela Nylander vill att stadsstyre­lsen får en helhetsutr­edning om vad det förändrade läget på energimark­naden innebär för Borgå energi.

– Vilken är bedömninge­n just nu om de ekonomiska realiteter­na och effekterna. På basen av den här informatio­nen är jag villig att diskutera vad som är vettigast.

– Om det vettigaste är att staden sänker kravet på avkastning tycker jag att vi ska diskutera det. Först mera analys om vad som är klokt och sedan beslut. Jag är absolut beredd att diskutera.

 ?? TOFFER ÅBERG FOTO: KRIS- ?? ■
Styrelseor­dförande Johan Söderberg försäkrar att Borgå energi inte är något krisbolag, trots den turbulenta energimark­naden.
TOFFER ÅBERG FOTO: KRIS- ■ Styrelseor­dförande Johan Söderberg försäkrar att Borgå energi inte är något krisbolag, trots den turbulenta energimark­naden.
 ?? TOFFER ÅBERG FOTO: KRIS- ?? ■
Kraftledni­ngar och elledninga­r i närheten av kraftverke­t i Tolkis.
TOFFER ÅBERG FOTO: KRIS- ■ Kraftledni­ngar och elledninga­r i närheten av kraftverke­t i Tolkis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland