Östnyland

Nio flytande hus ser ut att bli tre

- Jannika Lindén jannika.linden@ostnyland.fi

❞ Jag tror att intresset ökar när folk ser de hus som är färdiga under bostadsmäs­san. Kompletter­ingsförsäl­jningen kommer att gå bra.

Timo Partanen Fastighets­förmedlare

Vi bogserar husen till bryggan och kopplar dem till infrastruk­turen som är färdig. I princip är de inflyttnin­gsklara då. Olli Ala-Kojola Verkställa­nde direktör på GR Group

Det var ingen som var direkt intressera­d av att satsa 1,5 miljoner på ett stort flytande egnahemshu­s i Lovisa. För stort och för dyrt – nu tänker man om. Husen kan vara mindre och kanske till och med i ett plan, beroende på vad köparen vill ha. Men det börjar vara bråttom om ens några flytande hus ska stå klara till bostadsmäs­san.

För en månad sedan kom de omtalade flytande husen i Lovisa till salu. För en och en halv miljon euro skulle man få ett sprillans nytt småhus i två våningar med 170 kvadratmet­er bostadsyta, byggt på en flytande grund. Bastu i en skild byggnad, egen båtplats och soldäck, fem rum och en öppen planlösnin­g inne. Och en förträffli­g utsikt, förstås.

Men det var för stort och för dyrt för dagens köpare. Nu är flytande hus till salu från 815 000 euro och uppåt – med en mindre våningsyta.

– Ett stort hus blir dyrt, och om man inte behöver så mycket plats är man inte intressera­d. Kunderna vill ha mindre hus och nu förhandlar vi med tre eventuella köpare om ett mindre flytande hus, säger fastighets­förmedlare Timo Partanen.

– Vi beslöt att gå in för att skräddarsy mindre hus enligt kundernas önskemål, fortsätter han.

På oikotie.fi finns nu till exempel flytande trerummare från 815 000 euro till salu och köparna får vara med och planera husen.

– Den ursprungli­ga storleken, på 170 kvadrat, är fortfarand­e till salu, men alla tre köpare som nu är intressera­de vill bygga mindre hus, säger Partanen.

Tills vidare är inga kontrakt underskriv­na, men förhandlin­gar med de potentiell­a köparna pågår.

Nio blir kanske tre

Bostadsmäs­san i Lovisa ordnas nästa sommar, och det börjar vara bråttom med att börja bygga om husen ska vara klara i tid.

– Visst håller tiden på att rinna ut. Men om vi kommer till skott inom någon månad så hinner man bygga klart, säger Partanen.

Men nio hus, som planerat, blir det antagligen inte.

Hur många är tillräckli­gt bostadsmäs­san?

för

– Tre hus är minimi, men man måste vara realist, det kan hända att det inte lyckas så här snabbt.

Även om de stora och rätt lyxiga flytande husen inte väckt något större intresse just nu tror Partanen att det finns köpare även för dem.

– Tidsfönstr­et är ganska smalt nu, även om man är intressera­d hinner man inte sälja sitt nuvarande hus och ordna finansieri­ng. Jag tror att intresset ökar när folk ser de hus som är färdiga under bostadsmäs­san. Kompletter­ingsförsäl­jningen kommer att gå bra, tror Partanen.

Enligt de ursprungli­ga planerna skulle alla flytande hus vara i två våningar, med stor uteplats och med tillhörand­e båtplats intill huset.

– Någon av de intressera­de vill bygga i ett plan, och en inglasad terrass är en annan sak vi nu förhandlar om, säger Timo Partanen.

– Men båtplatsen ger vi inte upp. Båten är en viktig del av friheten som ett sådant här boende för med sig – man ska kunna ta båten när man uträttar ärenden.

Timo Partanen berättar att alla tre potentiell­a köpare letar efter ett hem att bo permanent i.

Än finns det tid

Byggherre för de flytande husen är företaget GR Group.

– Det ännu finns gott om tid för att bygga de hus som hittar en köpare, säger Olli Ala-Kojola som är verkställa­nde direktör på bolaget.

Husen byggs i en hall några kilometer från mässområde­t och hämtas färdiga dit.

– Vi bogserar husen till bryggan och kopplar dem till infrastruk­turen som är färdig. I princip är de inflyttnin­gsklara då, säger AlaKojola.

Han är inte heller orolig för eventuella problem med materialle­veranser.

– Vi har ett bra kontaktnät av leverantör­er, säger han.

Om alla nio hus som planerats på bron säljs nu så hinner de bli klara i tid. Aja-Kojola tror ändå inte han heller på nio flytande hus under bostadsmäs­san.

Intresset för de flytande husen har ändå varit stort och Ala-Kojola är lika optimistis­k som fastighets­förmedlare­n om att sälja också större hus på området efter mässan.

– Det finns kunder som är intressera­de, men man vill se de färdiga husen först och hur hela området ser ut när det är färdigt innan man bestämmer sig.

"Det händer hela tiden"

Camilla Stenvall, informatör för bostadsmäs­san i Lovisa, konstatera­r att det ännu finns tid att marknadsfö­ra de flytande husen och ro iland kontrakten. För övrigt är arbetet på mässområde­t i full gång.

– Bron för de flytande husen är klar, muddringen framskride­r och strandmure­n byggs som bäst, säger hon.

Radhuset håller på att resas, liksom de två parhusen som byggs på området.

– Det händer hela tiden. På småhusområ­det finns tre lediga tomter och en ansökan på en av dem har lämnats in.Jag har också varit och tittat på de resterande tomterna med andra intressent­er, säger Stenvall.

Hur viktiga de flytande husen är för helheten vill hon inte kommentera.

– Jag tror på att det finns flytande hus när mässan börjar, men kanske inte nio stycken, säger hon.

 ?? FOTO: OIKOTIE.FI ?? ■
De flytande husen tillverkas i en hall några kilometer från mässområde­t och monteras sedan på plats på bron.
FOTO: OIKOTIE.FI ■ De flytande husen tillverkas i en hall några kilometer från mässområde­t och monteras sedan på plats på bron.
 ?? FOTO: OIKOTIE.FI ?? Det finns nu två olika storleks flytande hus i Lovisavike­n till salu. Bilderna i annonserna är samma, men nu kan köpare välja också ett mindre - och billigare - hus.
FOTO: OIKOTIE.FI Det finns nu två olika storleks flytande hus i Lovisavike­n till salu. Bilderna i annonserna är samma, men nu kan köpare välja också ett mindre - och billigare - hus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland