Östnyland

Frivilliga­rbetaren Gunilla LutherLind­qvist är årets Fredrika

Årets Fredrika är Gunilla Luther-Lindqvist som i flera års tid drivit insamlinga­r och organisera­t leveranser av förnödenhe­ter till personer som tvingats fly krig och konflikt.

- Gunilla Luther-Lindqvist, Anna Korkman anna.korkman@hbl.fi

som premieras med årets Fredrika Runeberg-stipendium har länge jobbat med att hjälpa utsatta människor som tvingats fly på grund av krig och konflikt. Hon har drivit insamlinga­r och transporte­rat förnödenhe­ter till krisområde­n.

Sedan 2013 har Luther–Lindqvist varit ordförande för hjälporgan­isationen Nada-Nord, en ideell politiskt och religiöst obunden organisati­on som grundades i Jakobstad år 1993.

– Det känns jättebra och som att vårt arbete vid Nada–Nord uppskattas och har betydelse, säger LutherLind­qvist med varm och vänlig röst då HBL når henne per telefon.

När Luther-Lindqvist tillträdde som ordförande för hjälporgan­isationen för nästan tio år sedan, flydde många människor kriget i Syrien.

– Då började vi åka till den syrisk-turkiska gränsen och levererade förnödenhe­ter till syriska flyktingar. Det var grymma förhålland­en där, säger hon.

"Folk har blivit givmildare"

Sedan dess har Luther-Lindqvist årligen med andra hjälparbet­are rest till flyktinglä­gren där syriska flyktingar är strandade, bland annat på den grekiska ön Lesbos. Runt 1 300 personer är fortfarand­e kvar i lägret på Lesbos, berättar hon.

Samtidigt driver organisati­onen hjälparbet­e för flyktingar som anlänt till Finland.

– På en summa på runt 20 000 euro i året stöder vi flyktingar i närregione­n på olika sätt. Framför allt är det barn, ungdomar och åldringar som vi hjälper, berättar hon.

Med frivilliga krafter upprätthål­ler hjälporgan­isationen ett lopptorg i Jakobstad och mottar stora mängder donationer av privatpers­oner, berättar Luther-Lindqvist.

– Folk har blivit givmildare under årens lopp och vi får otroligt mycket bidrag. Vi är helt öppna med allt vi gör så att alla ska veta att det är rent spel, säger hon.

Hon understryk­er att varje donation till Nada–Nord går direkt till förnödenhe­ter som behövs i krisområde­n eller i närregione­n. Förnödenhe­terna köps alltid på plats, och efter behov.

Ukraina i fokus

Sedan Ryssland inledde anfallskri­get i Ukraina har merparten av Nada–Nords insatser riktats till ukrainare som fortfarand­e befinner sig i landet samt de som anlänt till Finland. I Ukraina är det främst mat som behövs för tillfället.

– Vi har kört ner tio stora skåpbilar med matleveran­ser värda 110 000 euro till ukrainska gränsen. I Lviv har vi en kontaktper­son som organisera­t att leveranser­na transporte­ras till ukrainska byar där det lider brist på mat. Vi får sedan bilder från alla ställen dit maten levereras. Det funkar mycket bra, säger hon.

Luther-Lindqvist åkte också ner till den ukrainska gränsen i våras och kommer antagligen att återvända i höst.

I prismotive­ringen betonas att medmänskli­ghet och den samhällsmo­derlighet som var ett rättesnöre för Fredrika Runeberg i dag behövs mer än någonsin.

– Verksamhet­en växer hela tiden. Vi är femtio medarbetar­e som arbetar fullständi­gt frivilligt. Vi fortsätter och kavlar upp ärmarna. Just nu behövs insatserna mest i Ukraina. Tyvärr är det nästan omöjligt att ta sig till Pakistan och i Sahelområd­et i Afrika, men jag har tänkt mycket på människorn­a där, säger hon.

Enligt FN:s flyktingor­gan UNHCR är 100 miljoner människor på flykt just nu.

 ?? FOTO: LINDA TALLROTH-PAANANEN / SVENSKA KULTURFOND­EN ?? Gunilla Luther-Lindqvist.
FOTO: LINDA TALLROTH-PAANANEN / SVENSKA KULTURFOND­EN Gunilla Luther-Lindqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland