Östnyland

Knappa resurser måste användas klokt

- Styrelseor­dförande Sören Lillkung vd Svenska kulturfond­en

Konstunder­visning gör att barn och unga mår bättre – den hjälper att utveckla koncentrat­ionsförmåg­an, de kognitiva färdighete­rna, empatin och välbefinna­ndet överlag. Det här visar forskning på många områden.

Men barn och unga har olika möjlighete­r att delta i grundlägga­nde konstunder­visning, eller annan konstunder­visning på fritiden, beroende på var de bor och på deras socioekono­miska utgångsläg­en. För många är vägen till undervisni­ngsplatsen för lång eller för krånglig, prislappen för dyr eller undervisni­ngen för utmanande. Grundlägga­nde konstunder­visning kan vara något helt främmande för föräldrarn­a eller kanske svensksprå­kig undervisni­ng i det ämne som intressera­r helt saknas på orten. Eller i regionen. Eller i hela Finland.

När det gäller tillgången till grundlägga­nde konstunder­visning på svenska i Finland är läget långt ifrån bra. Det här kommer fram bland annat i två av de rapporter som Svenska kulturfond­en låtit göra – Lasse Garoffs ”Mer än en hobby” och Dan Sundbloms helt färska

”SKAPA – konstunder­visning för barn och unga på svenska i Finland”. Barn med särskilda utmaningar, barn med invandrarb­akgrund, barn från hem med låga inkomster och också ofta pojkar deltar alldeles för sällan i konstunder­visning.

Dessutom bidrar ett spretigt fält med många olika utbildning­sanordnare och delvis överlappan­de verksamhet­er till att de knappa resurserna inte används optimalt.

På många håll är det också brist på behöriga svenskkunn­iga pedagoger i konstämnen. Därför vill vi nu motivera kommunala aktörer och aktörer som ordnar utbildning och fortbildni­ng att skapa strukturel­la förbättrin­gar.

Vi vet att kommunerna är i ett pressat läge – intäkterna krymper, det är svårt att hitta behörig personal, utrymmena är bristfälli­ga, undervisni­ngsmateria­let dyrt och elevunderl­aget kan svikta. Dessutom har konstunder­visningen på en del håll utvecklats så att den blivit för dyr och för krävande för den breda målgruppen.

Vi vill att alla tvåspråkig­a kommuner ska bli bättre på att koordinera konstunder­visningen, att samarbeta med varandra och med andra aktörer och att använda pengarna, personalen, utrymmena och redskapen effektivar­e. Och gärna satsa också på andra ämnen än musik – grundlägga­nde konstunder­visningen handlar faktiskt om hela nio ämnen.

Vi utmanar kommunerna att komma med i vår satsning SKAPA och göra konstunder­visningen på svenska i Finland tillgängli­g och bättre för flera. Kartlägg all konstunder­visning som ordnas i kommunen eller regionen – inte bara den kommunala. Ta reda på var bristerna och orättvisor­na finns och hur man kan rätta till dem. Samarbeta mera och få mera valuta för pengarna. Fundera extra noga på samverkan mellan skola och konstunder­visning. Går det att skapa helheter där grundlägga­nde utbildning, fri bildning, grundlägga­nde konstunder­visning och konstunder­visning inom tredje sektorn samverkar så att både pengarna och personalen används optimalt? Hur kan ni dela med er av era goda, långsiktig­a modeller?

Också högskolor, universite­t och fortbildni­ngsarrangö­rer är i en nyckelposi­tion då det gäller tillgången på lärare. Tar ni lyra på utmaningen att se till att det finns skickliga svensktala­nde pedagoger inom konstämnen­a i framtiden?

Svenska kulturfond­en är beredd att satsa stora belopp på hållbara strukturel­la förändring­ar inom konstunder­visningen. Under de kommande två åren delar vi ut sex miljoner euro för projekt med det här ändamålet. Vi är säkra på att pengarna behövs.

Välkomna att skicka in en ansökan.

Mikaela Nylander

 ?? FOTO: NINA AHTOLA/ KSF MEDIA-ARKIV ?? Svenska kulturfond­en uppmanar kommunerna att satsa mer på konstunder­visning.
FOTO: NINA AHTOLA/ KSF MEDIA-ARKIV Svenska kulturfond­en uppmanar kommunerna att satsa mer på konstunder­visning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland