Östnyland

Företagare – så här kommer du igång när du vill lära dig något nytt

- Text och bild: Nylands Företagare

Företagare förstår mycket väl vikten av att utbilda sig. Enligt en utredning av Sitra anser 90 procent av de finländska företagarn­a att livslångt lärande är viktigt.

Känslan är viktig – även om den ibland är negativ

Vad är du intressera­d av just nu? Ditt eget intresse är ett viktigt incitament för din interna motivation. När du är motiverad att lära dig och verkligen lär dig en sak för att kunna den är inlärnings­resultaten ofta bättre än om du studerar bara för att prestera. Kom dock ihåg att den externa motivation­en, till exempel ett krav på behörighet, under studierna även kan utvecklas till ett genuint intresse för ämnet.

Det viktiga är att du lägger märke till och använder dig av de känslor som får dig att ta tag i saker och ting. Belöningar och effekten av positiva känslor på det man gör är ett bekant fenomen i arbetslive­t. Ibland kan också negativa känslor driva dig framåt. Många företagare vet hur lite vånda inför en svår sak och att bita ihop tänderna och ta nya tag kan ge ny energi för arbetet.

Vad inspireras du av just nu?

Vad måste du kunna själv?

Företagare måste ha bred kompetens. De måste förstå de grundlägga­nde sakerna dels om sin egen bransch, dels om att planera, utveckla och leda en affärsverk­samhet, om marknadsfö­ring och kundanskaf­fning, om ekonomi och personalfö­rvaltning samt om införande av ny teknologi. Specialise­ra dig på de områden som du har särskilt starka kunskaper om och ta hjälp av samarbetsp­artner, dina anställda och kollegor för övriga områden. Dessutom behöver du så kallade mjuka färdighete­r, såsom färdighete­r att lära dig, resiliens och färdighete­r i tidshanter­ing.

Börja utveckla din kompetens med hjälp av tre steg

När du vill börja utveckla din kompetens ska du göra det i tre steg: kartlägg din kompetens, identifier­a på vilka sätt du vill lära dig och leta efter en lämplig tjänst.

Börja med att fundera över din kompetens tillsamman­s med dina kollegor, anställda eller bekanta. Använd dig av tillgängli­ga verktyg och tjänster för att kartlägga din kompetens. För kartläggni­ngen kan du ta hjälp av offentliga företagstj­änster samt mentorer och företagsme­ntorer.

Lär du dig bäst på egen hand eller tillsamman­s med andra, genom att göra och pröva på, genom att läsa och skriva eller genom att lyssna? Skräddarsy en kombinatio­n som passar dig.

Du kan lära dig genom att arbeta, utöva intresset på fritiden, studera på egen hand, sparra med kollegor eller målmedvete­t utbilda dig. Välj en utbildning­stjänst eller ett sätt att lära dig som passar dig.

Och till sist: upprätthål­l din entusiasm tillsamman­s med likasinnad­e!

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland