Östnyland

Vi är alla bara människor

-

Knappast har någon kunnat undgå den storm som vår statsminis­ter Sanna Marin befunnit sig i de senaste veckorna. Privata videor och bilder har läckt ut där hon dansat, sjungit och ordnat fest i statsminis­terns tjänstebos­tad Villa Bjälbo. Varenda en som sett rubrikerna har också haft en åsikt om hon agerat rätt eller fel. Så har det åtminstone sett ut i min lilla bubbla då jag öppnat valfritt socialt medium eller träffat någon vän.

Oavsett om statsminis­ter Marin agerat rätt eller fel har denna häxjakt en avigsida – den pekar ut politikens oförutsägb­arhet och påminner alla som aspirerar på att bli politiker om att ens tillvaro synas med förstoring­sglas.

Politiker kritiseras ofta för att inte förstå sig på, eller vara en del av, den ”vanliga” befolkning­en. Samtidigt ska en politiker helst inte visa sig allt för mänsklig – en ekvation som saknar lösning. Sanna Marin har exempelvis tidigare kritiserat­s för att vara känslolös, till den grad att hon likställts med en robot. Under den pågående stormen kritiserad­es hon i stället för att visa för mycket känslor och för att verka trött.

Frågan jag ställer mig då, är hur en politiker skall agera för att bemöta alla krav samtidigt?

Sanna Marin har fungerat som en förebild för massvis av unga som funderar på att ge sig in i politiken. Hon har krossat glastak genom att vara den yngsta statsminis­tern i Finlands historia. Dessutom var hon ett tag världens yngsta statsminis­ter. Hon har bekämpat pandemi, krig och klimatförä­ndring, frågor som andra statsminis­trar inte ens kunnat föreställa sig. Hon har gång på gång visat för den yngre generation­en att du kan vara en seriös politiker trots att

Även för mig, som en ung kvinna i politiken, har Sanna Marin visat att det är okej att vara mänsklig och att visa känslor, trots att man håller på med politik.

du inte ännu fyllt 50 år, vilket är medelålder­n för riksdagsle­damöterna i Finland. Hon har med andra ord inspirerat en hel generation av unga, som idag är underrepre­senterade i politiken.

Det är klart att en uppståndel­se som denna berör också andra än enbart statsminis­tern. Jag är säker på att det finns många som kanske funderat på att gå med i politiken, men som tänker om eftersom kraven på en politiker är så pass höga. Vem vill frivilligt ge sig in i en bransch där risken finns att du flås levande. Sanningen är nämligen att det inte enbart är statsminis­trar som kritiseras för vad de gör på sin fritid, utan också andra politiker. Även för mig, som en ung kvinna i politiken, har Sanna Marin visat att det är okej att vara mänsklig och att visa känslor, trots att man håller på med politik. Jag upplever ofta att det ställs höga krav på en politiker också på fritiden även om jag är invald ”bara” i en kommun och ett välfärdsom­råde.

Klart att både media och privatpers­oner högljutt ska kunna kritisera landets ledande politiker. Samtidigt måste vi ändå komma ihåg att också politiker är helt vanliga människor med känslor, vardag och fritid. Det vill vi väl ändå hålla fast vid, istället för att skoningslö­st kräva omänskligh­et av våra ledare? Jag tror nämligen inte att det får fler att intressera sig för det politiska beslutsfat­tandet – snarare tvärtom.

 ?? ?? Frida Sigfrids är studerande och tidigare ordförande för Svensk Ungdom
Frida Sigfrids är studerande och tidigare ordförande för Svensk Ungdom

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland