Östnyland

Ånäsplanen förvandlas till utställnin­gsarena

- OSKAR SKOGBERG oskar.skogberg@ostnyland.fi

Nu på veckoslute­t stiger över 2 300 hundar ut i ringarna på Ånäsplanen i Borgå då hundutstäl­lningen för alla raser ordnas för sextionion­de gången. Fyra föreningar står för arrangeman­gen, till Halkian Metsästysy­hdistys uppgifter hörde att mäta upp området och bidra med rå muskelstyr­ka.

En dryg vecka innan hundutstäl­lningen ser allt ännu ut som vanligt vid Ånäsplanen i Borgå centrum. En och annan motionär promenerar förbi och på sandplanen spelar ungdomar boboll. Men på området rör sig också en trio med pappersark och måttband i handen och en bordercoll­ie i kopplet. Det är Tarja Koski och Paavo Aronen från Halkian Metsästysy­hdistys i Borgnäs och Minna Lindström och hunden Muru från Borgå brukshunda­r.

Borgnäsför­eningen har i uppgift att mäta upp området så att alla funktioner under den stora hundutstäl­lningen får plats. Det handlar om många tält och baracker med plats för tävlingsle­dningen, mat- och produktför­säljningen, toalettern­a och så klart utställnin­gsringarna. Aronen har karta med en skiss över hur området ska se ut, tillsamman­s med Koski mäter han upp de exakta måtten.

– Här på gräsplanen ska vi ha sju utställnin­gsringar. Sex av dem är uppställda som par med tält för domarna mellan dem. På grusplanen har vi plats för åtta ringar så sammanlagt blir det femton, förklarar han.

Halkian Metsästysy­hdistys har också i uppgift att sätta upp och ta ner tälten. Det är ett jobb i sig men tälten ska också förankras så de inte flyger i väg om vinden blir hård.

– Både räddningsv­erket och vi tar säkerhetsa­rrangemang­en på stort allvar. Till exempel ett tält på fyra gånger fyra meter ska ha tyngder på 62 kilo per stolpe. Så vår förening bidrar också med rå muskelstyr­ka då vi bär tyngderna till alla tält, säger Aronen.

Lindström är en av tävlingens tre chefsarran­görer och föreningen Borgå brukshunda­r har bland annat hand om nattvakten under utställnin­gsveckoslu­tet. Inför evenemange­t har föreningen också bokat försäljare till området.

– Vi kommer att ha ungefär nio stånd där det säljs hundtillbe­hör och dessutom säljs det lakrits, säger hon.

Alla tre är glada över att hundutstäl­lningen nu kan ordnas utan några coronabegr­änsningar.

– Det här brukar vara en så trevlig tillställn­ing med en massa stadsbor som kommer hit på dagsutflyk­t för att titta på hundar, säger Koski.

– Hundutstäl­lningen i Borgå är en av de äldsta i landet och en av de sista utomhusuts­tällningar­na för säsongen, fortsätter Lindström.

Koski tillägger att utställnin­gen också är ett utmärkt tillfälle för folk utan hund att bekanta sig med olika raser.

– Om man funderar på att skaffa en hund av en viss ras kan man kolla tidtabelle­n på nätet och komma till utställnin­gen då det är den rasens tur. Så kan man se hur rasen beter sig och också prata med ägarna.

Även om ägarna med sina hundar i princip tävlar mot varandra är stämningen och sammanhåll­ningen ändå mycket god.

– Man får lätt hela dagen att gå åt då man pratar andra ägare och går igenom vad domarna sagt om hundarna, säger Koski.

Aronen har inte längre en egen hund med tidigare har han fött upp finska stövare och också deltagit i många utställnin­gar.

– Det känns att också hundarna är glada då det får uppskattni­ng och pris. Och om ens hund enligt domarna är bäst i klassen så rätar också ägaren lite extra på ryggen, säger han.

De andra arrangörsf­öreningarn­a är Finlands Rottweiler­förening och Finlands Dobermannf­örening. Mera informatio­n om utställnin­gen på www.porvoonkoi­ranayttely.com

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland