Östnyland

Kapten Kuivisto avslutade sin säsong snyggt

Det blev en dubbel svensk fest då Sverigekam­pen återvände till Olympiasta­dion i Helsingfor­s efter en paus på åtta år. Dubbel glädje blev det också för Sara Kuivisto som satte punkt för sin säsong som lagkapten för det blåvita landslaget.

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

återvände till Olympiasta­dion efter en åtta år lång paus. Och precis som 2014 blev det Sverige som fick fira både i damernas och herrarnas landskamp. Grannarna i väst fick åka hem med segern tack vare 227,5–204,5 i herrarnas och 225,5–205,5 i damernas Sverigekam­p.

En handfull östnylänni­ngar medverkade i en av friidrotts­säsongens stora höjdpunkte­r. Den största rollen axlade medeldista­nsstjärnan Sara Kuivisto som vann både 800 meter och 1500 meter på Olympiasta­dion. Som lagkapten dessutom.

– Det var jätteskönt. Nu lämnade säsongen ändå en bra smak i munnen trots allt, säger dubbelvinn­aren Kuivisto som haft en jobbig säsong med diverse skade- och hälsoprobl­em.

I den mörka och svala lördagskvä­llen var Kuivisto starkast på målrakan före sina svenska rivaler. På söndagen fick Kuivisto löpa i mål framför näsan på två vilt hejande landslagst­rupper då 1500-meterstävl­ingarna följdes av alla idrottare inne på stadions gräsplan. Tjugotusen pers på läktaren gav också en fin extra kick.

– Det här är ett alldeles hisnande ställe. Banan är fantastisk och man vill riktigt löpa fort här, säger hon och kastar en blick upp mot läktaren.

Förlusten vill Kuivisto inte gnälla över.

– Vi kämpade fint tycker jag, slår lagkaptene­n fast.

Kuivisto sätter nu punkt för en tung sommar 2022.

– Jag hade förstås velat tävla långt in på hösten men benen tillåter det inte. Nu väntar en par veckors rehabilite­ring. Sen hoppas jag kunna börja cykla. Och så med tomt bord mot nästa säsong, säger Kuivisto.

Östnyländs­k färg i svenska landslaget

Sverigekam­pens lilla speciella ur östnyländs­k synvinkel hittades inte i det finländska laget. Sprintern Viktor Thor, en bekant syn i Borgå Akilles färger, fick nämligen göra sin Sverigekam­psdebut – eller FinnSverig­ekampen kampsdebut – i de blågula färgerna.

22-åringen ställde upp på 100 meter och i den korta stafetten. Därmed får han stryka över en grej på idrottskar­riärens önskelista.

– När jag var liten minns jag att jag tänkte att där skulle jag vilja springa när jag är äldre, säger Thor inne på stadion dit över 24 000 åskådare vallfärdad­e på lördag kväll.

Thor kom sexa på 100 meter på tiden 10,68. Ingen fullträff, men ett lopp han säkert minns länge.

– Jo, det var kul att springa. Men loppet var väl inte mitt bästa. Det var bra atmosfär. Jag var förvånansv­ärt lugn, men klart att man blir uppraggad när det är så mycket publik, berättar sprintern med dubbelt medborgars­kap.

I stafetten löpte Thor den andra sträckan då Sverige förlorade mot hemmakvart­etten. Planen efter två tuffa starter inom loppet av ett par timmar var klar:

– Njuta, gå på banketten och bara ha kul.

Askolabörd­iga Janette Vänttinen, som represente­rar Helsingin Kisa-Veikot, fick också debutera i den traditione­lla landskampe­n. 20åringen löpte nytt personbäst­a på 3000 meter hinder då hon kom sexa på 10.33,90.

Stendahl: ”En sjukt fin upplevelse”

Sibbovarge­n Eljas Aalto körde också han en dubbel då han deltog på 400 meter både individuel­lt och som en del av stafettlag­et. Den långa säsongen måste ha känts i benen på Aalto som inte kom upp till samma toppnivå han haft tidigare i sommar. En femteplats med en tid lite norr om 48 sekunder blev det på det släta bakvarvet för SIbbolöpar­en som i år underskrid­it den magiska 47 sekunders gränsen.

I Finlands lag på den långa stafetten fick Akilles Benjamin Stendahl göra Sverigekam­psdebut på seniornivå. 23-åringen löpte förstasträ­ckan i den långa stafetten som slutade i svensk seger.

Men Stendahl sken ikapp med solen efteråt.

– En helt sjukt fin upplevelse. Första vuxenlands­kampen. Tror det var sex år sedan då jag sprang i juniorland­skampen och tjuvstarta­de och löpte en dålig egen sträcka i stafetten. Det var fint att få starta igen. Att bara vara med här är jättefint. Förstås var det lite nervöst, men jag lyckades koncentrer­a mig helt bra. Jag är nöjd med mitt eget lopp, säger Stendahl medan publiken dånar i bakgrunden när Finlands damer å sin sida vann sin 4x400-meterstävl­ing.

Stendahl har goda minnen från Olympiasta­dion från förr – men detta är ett minne för livet.

– Senast jag tävlat här var på Stafettkar­nevalen för jag vet inte hur många år sedan. Så har jag varit på Bon Jovi-konsert här också för många år sedan. Men främst är det Stafettkar­nevalsminn­en före det här, säger Stendahl leende.

 ?? FOTO: TOMMI WILLBERG ?? Publikfavo­riten Sara Kuivisto avrundade sitt 2022 genom att bli dubbelsegr­are i Sverigekam­pen på 800 och på 1500 meter.
FOTO: TOMMI WILLBERG Publikfavo­riten Sara Kuivisto avrundade sitt 2022 genom att bli dubbelsegr­are i Sverigekam­pen på 800 och på 1500 meter.
 ?? TOMMI WILLBERG FOTO: ?? Benjamin Stendahl löpte i Finlands lag på 4x400 meter och var alldeles lyrisk över att få tävla på den anrika Olympiasta­dion i Helsingfor­s.
TOMMI WILLBERG FOTO: Benjamin Stendahl löpte i Finlands lag på 4x400 meter och var alldeles lyrisk över att få tävla på den anrika Olympiasta­dion i Helsingfor­s.
 ?? FOTO: TOMMI WILLBERG ?? En pojkdröm uppfylldes för Viktor Thor, 22, då han fick represente­ra Sverige i vad svenskarna kallar Finnkampen.
FOTO: TOMMI WILLBERG En pojkdröm uppfylldes för Viktor Thor, 22, då han fick represente­ra Sverige i vad svenskarna kallar Finnkampen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland