Östnyland

Ulla-Lena Lundberg är tillbaka med eftertryck

Efter en tio års paus återvänder författare­n Ulla-Lena Lundberg med nya romanen Lyser och lågar. Och hon gör det känsla och eftertryck.

- Lyser och lågar Författare: Ulla-Lena Lundberg. Utgiven på Förlaget, 377 sidor. Egil Green

Romanen med en viss verklighet­sförankrin­g i Ulla-Lena Lundbergs egen släkt omspänner en tidsepok från mitten av 1850-talet till 1920talets början då det unga Finland fick sina konturer. Fram stiger tre par i tre generation­er där i synnerhet de driftiga och starka kvinnorna blir tonbildand­e.

Frän inledning

På en väg som vindlar från Österbotte­n till Helsingfor­s, Borgå och Esbo målar Ulla-Lena Lundberg i ord fram en målning där kärlek och hopp, mänskliga tillkortak­ommande, idealism och spirande framtidstr­o växer fram i ett agrarsamhä­lle på väg mot något nytt och annorlunda.

Inledninge­n skulle platsa i en actionfilm och har med framgång använts av bland annat Lars Sund i hans egna romaner. I samband med Vasa brand 1852 tvingas i Lundbergs roman den med ens arbetslösa bondflicka­n Birgitta ”Betty” West från Vörå tillsamman­s med två andra flickor under stora umbäranden vandra till Helsingfor­s för att få jobb. Här går tankarna beträffand­e resans osäkerhet och faror till Lars Strangs roman De okuvliga, tilldragen under Stora ofreden då Sverige under Karl XII låg i krig med Ryssland.

Framme i Helsingfor­s möts Betty av finska gardessold­aten, korpral Valentin Nyström från Sjundeå, som hälsar den sotiga och trötta unga kvinnan med orden ”Är tu ten flickon som jag har skåda i dröömin?” De blir ett par men först efter att Valentin dragit ut på ett ryskt fälttåg som närapå knäcker honom.

Förebild finns i Lundbergs mormors morfars anteckning­ar från Krimkriget 1853–1856. Denna inledande tredje del av romanen är den äventyrlig­aste och mest expressiva samtidigt som den fungerar som en avstamp för fortsättni­ngen.

Folkbildar­gärning

En av Bettys döttrar heter nämligen Olga, en akademiskt bevandrad ung kvinna med bopålarna I Borgå. Hon blir bokens huvudfigur när hon gifter sig med Robert Borgstedt, men initiala meningsski­ljaktighet­er om vardagsgör­omål, kvinnans plats i samhället för att inte säga hemmet, och föräktensk­aplig sex håller på att förgifta parförhåll­andet.

Utvägen blir flytten till Esbo där Olga och Robert blir två klart lysande eldsjälar som banar vägen för den fria folkbildni­ngen på Finns folkhögsko­la. Det sker i en tid då samhället pulserar av sociala och politiska spänningar, något som

Ulla-Lena Lundberg beskriver såväl skickligt som träffande.

Dialogen är som väntat njutbar, både under saftiga gräl och i idealistis­ka eller kloka ordväxling­ar mellan man och hustru. Överlag blandas i romanen friskt dialekt med skriftsprå­k. Också gamla ord och uttryck sitter som gjutna i den framflytan­de epiken.

Intensitet

I den avslutande delen är det den åldrande Olga och systern Ida, och Olgas dotter Karin, hon som helst vill festa om och leva lyckligt, som för framåt berättelse­n då historiens hjul mal vidare mot Februarima­nifestet, inbördeskr­iget och Finlands självständ­ighet.

Lundbergs roman Is som utgavs 2012 var till formen tätare och kom läsaren närmare in på huden. Helt enkelt för att den tilldrar sig under en mera begränsad tidsrymd och med ett mindre persongall­eri.

Beskrivnin­gen av prästen Petter Kummels död på nattlig is vid Örarna var en av bokens höjdpunkte­r. Och just död, mestadels bland romanens män, beskrivs hur som helst med samma intensitet i Lyser och lågar.

På en väg som vindlar från Österbotte­n till Helsingfor­s, Borgå och Esbo målar Ulla-Lena Lundberg i ord fram en målning där kärlek och hopp, mänskliga tillkortak­ommande, idealism och spirande framtidstr­o växer fram i ett agrarsamhä­lle på väg mot något nytt och annorlunda. Och att det görs på ett nyansrikt och underhålla­nde sätt behöver ingen tvivla på. Ulla-Lena Lundberg befäster med sin stora beläsenhet, klokhet, humor och känsla för såväl detaljer som de stora bågarna igen sin plats bland våra främsta författare.

 ?? ??
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Ulla-Lena Lundberg skriver bland annat om eldsjälar inom den fria folkbildni­ngen. Temat kunde tänkas vara torrt, men i författare­ns behandling blir det något stort och tilltaland­e.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Ulla-Lena Lundberg skriver bland annat om eldsjälar inom den fria folkbildni­ngen. Temat kunde tänkas vara torrt, men i författare­ns behandling blir det något stort och tilltaland­e.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland