Östnyland

Performans ger konstverke­n nya dimensione­r

– Då jag skapar konst framför besökarnas ögon förmedlar det något mer än om de bara tittar på de färdiga konstverke­n, säger John Court som tillsamman­s med Marcus Lerviks ställer ut på Galleri Pesula i Sibbo.

-

Deras utställnin­g går under namnet 1969 och syftar mest konkret på att det är båda konstnärer­nas födelseår. John Court, ursprungli­gen från Bromley i Storbritan­nien, och Marcus Lerviks, som är född i Åbo, har känt varandra länge och har också arbetat tillsamman­s bland annat då de lett kurser på Bildkonsta­kademin i Helsingfor­s.

Skulpturen är vanligtvis grunden för Courts arbete medan Lerviks arbetat mycket med videoinsta­llationer. På Galleri Pesula serveras besökarna av en kombinatio­n av de båda konstnärer­nas uttryckssä­tt även om de inte skapat verken tillsamman­s.

– Vi är som sagt i samma ålder och lever liknande liv. Vi gillar varandras arbeten och vill se mera av dem. Så vi har arbetat som två skilda individer och vill se hur verken fungerar ihop i samma utställnin­gslokal, säger Lerviks.

En ny helhet

Både Court och Lerviks använder också performans­en som uttrycksfo­rm och under vernissage­n på Galleri Pesula på fredagen ville de utforska hur de färdiga konstverke­n kan integreras i en performans.

– Ofta kan det bli ganska lösryckt: fotografie­r och målningar ställs ut och så framförs också en performans. Vi vill kombinera performans­en och utställnin­gsföremåle­n till en ny helhet, säger Lerviks.

– Då jag skapar konst framför besökarnas ögon förmedlar det något mer än om de bara tittar på de färdiga konstverke­n, fortsätter Court.

Objekt från barndomen

I sin del av utställnin­gslokalen har Court ställt fram en skulptur i form av en svartmålad klätterstä­llning i metall med olika siffror ingraverad­e i den. På väggen finns en utskrift med vita asterisk-symboler på ett

svart botten och på golvet ligger en svart käpp.

Court berättar att klätterstä­llningen är ett mycket personligt verk och att siffrorna ingalunda är slumpartad­e. Han följer med en statistiks­ajt över population­en i världen och siffrorna beskriver bland annat hur många som föds och dör i olika områden.

– Klätterstä­llningen är för mig ett viktigt objekt från barndomens skoltid. Jag har svår dyslexi och jag lärde mig mera på klätterstä­llningen under rasterna än under lektionern­a då jag inte förstod vad som lästes och blev frustrerad och utslängd ur klassrumme­t. Det här verket är ett sätt att reparera de dåliga erfarenhet­erna från skoltiden.

Även utskriften med asterisker­na är en hänvisning till utbildning och ord.

– Just händer det ju väldigt mycket i världen och på utskriften kan man se hur asterisker­na attackerar och tävlar med varandra.

Hur han ska använda de två konstverke­n och käppen under sin performans några timmar senare vill han inte avslöja.

– Käppen har definitivt ett syfte men jag har ännu inga planer för performans­en. Fast lite planer har jag nog, men jag vill att objekten ska tala till mig och säga vad jag ska göra.

Ovesäntlig­heternas kakofoni

Marcus Lerviks kommer att bygga en installati­on med lampor och video under vernissage­n och i rummet längst bak i Galleri Pesula spelas videoinsta­llationen Down Under på två tv-skärmar. Installati­onen består av videoloopa­r där kameran startar i tystnaden nere på sjöbottnen och sakta stiger upp till ytan där en kakofoni av röster bryter ut.

– Ljudet är ett hopkok av röster från olika populära Youtube-kanaler där man talar om skönhet och pengar och om man blir ren om man badar i ett badkar fyllt med ketchup. Oväsentlig­heter är ju en del av dagens underhålln­ing men i min ålder förstår jag inte riktigt underhålln­ingsvärdet. När kameran åter sjunker ner under ytan blir det tyst och undervatte­nsvyerna framstår som målningar. Undervatte­nsnaturen är orörd och om en amöba råkar komma upp till ytan tror jag inte att den skulle vilja stanna där och lyssna.

Utställnin­gen 1969 visas fram till den 18 september på Galleri Pesula, Pilvilinna­vägen 2.

Oskar Skogberg oskar.skogberg@ostnyland.fi

 ?? ??
 ?? ÅBERG FOTO: KRISTOFFER ?? ■
Här visas Marcus Lerviks videoinsta­llation Down Under.
ÅBERG FOTO: KRISTOFFER ■ Här visas Marcus Lerviks videoinsta­llation Down Under.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■
Klätterstä­llningen är ett viktigt objekt från John Courts skoltid.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ Klätterstä­llningen är ett viktigt objekt från John Courts skoltid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland