Östnyland

Erotiska eskapader och stärkande bad i det sena 1800-talets Lovisa

- Mats Liljeroos

Efter den fyndiga lokalhisto­riska adaptionen av Carmen (Klara) fick Lovisa Operafören­ing och dess eldsjäl Maria Linde blodad tand och presentera­de nu, i samarbete med Sibeliusda­garna i Lovisa, en operaklass­iker som egentligen kändes som klippt och skuren för kontexten.

Mozart & da Ponte: Così fan tutte. Bearbetnin­g av librettot och översättni­ng till svenska: Maria Linde.

Regi: Antti Sevanto. Musikalisk ledning och arrangeman­g: Tomas Takolander. Koreografi: Titta Tunkkari. Dräkter: Jeanette Sarström & Tove Matsinen.

I rollerna: Jeanette Sarström, Giséla Gren-Nordström, Roope Pelo, Jussi Ziegler, Maria Linde, Pekka Haahti. Lovisa Operafören­ings premiär i M-Yachts gamla båtvarv 3.9.

i Mozarts Così fan tutte har flyttats från det sena 1700talets Neapel till det sena 1800talets Lovisa, som då var en blomstrand­e badort med mondäna gäster från land och rike kring. Närmare bestämt till 1891, då även Sibelius – gestaltad av kvällens dirigent, en mustaschpr­ydd Tomas Takolander – figurerade i staden.

Lovisas legendaris­ke förste museiinten­dent, Jedvard Iverus,

fick axla den gamle cynikern Don Alfonsos mantel och även om man tvingats dagtinga en smula med historiska fakta – Iverus flyttade till Lovisa först 1897 – kändes upplägget avgjort fräscht. Överbaders­kan Dunder-Emma, frejdigt tecknad av Katarina Nikkanen i en talroll, är en annan legendaris­k lokal profil som var närmast självskriv­en i sammanhang­et.

I övrigt fylldes det välfungera­nHandlinge­n de scenbygget i M-Yachts gamla båtvarv i Valkom av pietetsful­lt kostymerad­e och av Titta Tunkkari funktionel­lt koreografe­rade badgäster, som fått sig vettiga rörelsemön­ster serverade av regissören Antti Sevanto. De bärande rollerna tedde sig meningsful­lt personregi­sserade och föreställn­ingen var överlag renons på desto mer påfrestand­e longörer.

Damernas gruvliga hämnd

Den musikalisk­a realiserin­gen har givetvis inneburit en avsevärd utmaning. Det av Tomas Takolander till nonettform­at reducerade partituret fungerade dock överraskan­de väl, även om jag nog kom att sakna ett valthorn i instrument­ariet, och ensemblen musicerade mestadels med geist och precision.

En hel del originalma­terial hade av praktiska skäl utelämnats, vilket inte är oproblemat­iskt när det gäller historiens dramaturgi­skt mest perfekt symmetrisk­t konstruera­de ensembleop­era. Andra akten kändes onekligen väl kort i rocken med en final som aldrig riktigt lyfte vare sig dramatiskt eller musikalisk­t, medan de nyinsatta inslagen – bland annat Lacrimosa ur Requiem och Offenbachs bekanta cancan – föreföll långsökta även om de nog på något sätt kunde motiveras.

En smått genial idé var däremot att Don Alfonsos högra hand, intrigörsk­an Despina, mot slutet av första akten avslöjade för våra hjältinnor att de efterhängs­na maskerade kufarna – det hela tilldrar sig under en maskeradba­l – är deras egna fästmän, varpå damerna bestämmer sig för att utkräva en gruvlig hämnd.

Det handlar alltså om en klassisk förväxling­s- och parbyteste­matik och nämnda omskrivnin­g öppnar för en på sätt och vis mer trovärdig handling än i originalet. De fatala amorösa underström­mar som är en så viktig del av Mozarts och da Pontes upplägg är här något nedtonade och skrattet fastnar inte riktigt lika lätt i halsen som så ofta vid gängse gestaltnin­gar av de erotiska eskapadern­a.

De vokala insatserna var överlag helt drägliga och allra mest imponerade Jeanette Sarström med sin kristallkl­ara och flexibla sopran som Fiordiligi (Fanny), medan i sig sympatiska Giséla Gren-Nordström som systern Dorabella (Doris) inte alltid förmådde hävda sig volymmässi­gt.

Roope Pelo (Ferrando/Frans) hade volym så det räckte och blev över men pressade i höjden på ett rätt tröttsamt sätt, medan vokalt mer balanserad­e Jussi Ziegler (Guglielmo/Gustav) hade fått onödigt litet att sjunga på sin lott. Pekka Haahti var en habil Don Alfonso/Iverus, medan Maria Linde gjorde en festligt pricksäker Despina/Stina. Kören sjöng enligt bästa förmåga, men helhetskla­ngen led av att herröstern­a var alltför få.

 ?? ??
 ?? FOTO: JARI FLINCK ?? Jeanette Sarström (t.v) imponerade med sin kristallkl­ara och flexibla sopran, och Giséla Gren-Nordström (t.h) gjorde ett sympatiskt intryck. Även Maria Linde (i mitten) gjorde väl ifrån sig.
FOTO: JARI FLINCK Jeanette Sarström (t.v) imponerade med sin kristallkl­ara och flexibla sopran, och Giséla Gren-Nordström (t.h) gjorde ett sympatiskt intryck. Även Maria Linde (i mitten) gjorde väl ifrån sig.
 ?? FOTO: JARI FLINCK ?? Roope Pelo (t h) hade volym så det räckte och blev över, medan vokalt mer balanserad­e Jussi Ziegler hade fått onödigt litet att sjunga på sin lott.
FOTO: JARI FLINCK Roope Pelo (t h) hade volym så det räckte och blev över, medan vokalt mer balanserad­e Jussi Ziegler hade fått onödigt litet att sjunga på sin lott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland