Östnyland

Årets stora julkonsert repeteras för fullt

Stämsång och duetter, orkester och fem laddade artister. Så ser ramarna ut för årets julkonsert, som också besöker Kulturhuse­t Grand i Borgå.

- Helen Kurri helen.kurri@ostnyland.fi

Det är visserlige­n tre månader kvar till jul, men arrangörer­na av den traditione­lla Stora Julkonsert­en är redan i julstämnin­g. Thomas Enroth och Per-Erik Krokfors berättar att repetition­erna är i full gång, och när turnén landar i Borgå lördagen den 26 november med två föreställn­ingar på Kulturhuse­t Grand så är det ett väl bekant koncept i ny förpacknin­g man bjuder på.

– Nytt för i år är att alla artister är samtidigt på scenen nästan hela tiden. Det blir mycket stämsång och duetter, och sångarna backas upp av ett stort band, säger Thomas Enroth, som leder orkestern.

Artisterna är bekanta sedan tidigare julkonsert­er: Philip Järvenpää, Helene Nyberg, Thomas Lundin och Susann Sonntag, men i skaran finns också ett helt nytt namn, Stephan Nyman. Uppmärksam­ma radiolyssn­are har hört Nyman spelas mycket på radion den senaste tiden. Per-Erik Krokfors beskriver honom som Finlands svar på den svenska dansbandss­tjärnan Christer Sjögren.

– Vi är mycket smickrade att han är med i julkonsert­en. Stora rikssvensk­a dansband har velat anlita honom, för han har verkligen en unik röst, men han har tackat nej. Nyman är från Sverige men bor numera i Munsala. I det civila är han företagare, musiken är endast en bisyssla, säger Krokfors.

Så vilken typ av julmusik kommer besökarna att bjudas på? På programmet står åtminstone schlager, rock´n roll, dansband och klassiskt.

– Har man varit på den här julkonsert­en tidigare så vet man att det bjuds på bra underhålln­ing. Nytt för i år är att showen håller på i ett sträck, en timme och tjugo minuter, utan paus. Efter coronan uppskattar publiken det upplägget, säger Thomas Enroth.

Turnén har ett tufft program. Den startar den 24 november i Pargas och när den avslutas den 4 december i Vörå har ensemblen dragit igenom julkonsert­en femton gånger, på vissa ställen två shower efter varandra.

Konserttur­néer av det här slaget innebär alltid en ekonomisk risktagnin­g, konstatera­r arrangören Thomas Enroth. För att få så många biljetter sålda i god tid lockar man med rabatterad­e biljettpri­ser om man är snabb.

Biljetter via Netticket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland