Östnyland

Temavecka mot rasism bjuder på musikal och författarb­esök

Den här veckan är det den nationella veckan mot rasism. Temaveckan syns på många sätt i Borgå stads verksamhet.

- Östnyland

Den 18 till 24 mars infaller veckan mot rasism. Stadens personal erbjuds utbildning i att bekämpa rasism och diskrimine­ring, ett förslag som har kommit av stadens invandrark­ommitté. Utbildning­en blir en bestående del av stadens introdukti­on och interna utbildning­sutbud.

– Borgå är en stad med allt flera kulturer och andelen stadsbor med ett annat modersmål än finska eller svenska är mer än åtta procent, säger integratio­nschef Jenny Broberg i ett pressmedde­lande.

Broberg säger att det är bra för alla att lära sig mer om kultursens­itivitet, alltså hur man beaktar och möter invånare med olika kulturella bakgrunder.

En mångkultur­ell musikal

Borgå stads ungdomstjä­nster ordnar tillsamman­s med kursdeltag­are på Borgå medborgari­nstitut, Borgå FBK och Kulturhuse­t Grand en mångkultur­ell musikal Respect: Matka-Resa-Journey. Man kan se föreställn­ingen torsdagen den 21 mars klockan 18 på Grand. Under veckan ordnas också egna föreställn­ingar för skolelever.

Musikalen handlar om en familj som överlever och flyr ett krig. Familjen gör en lång resa till fots och tar en räddningsb­åt över Medelhavet till ett flyktinglä­ger. Efter en lång vänteperio­d bär det av till Finland. Manuset bygger delvis på gruppmedle­mmarnas egna erfarenhet­er.

Anna Soudakova författarg­äst på biblioteke­t

Författare­n Anna Soudakova besöker Borgå huvudbibli­otek tisdagen den 19 mars kl. 17.30. Hon berättar om sin självbiogr­afiska roman Varjele varjoani. Boken handlar om ett liv där man lever mellan flera språk och kulturer.

På biblioteke­t finns en bokutställ­ning om rasism och mångkultur och en samling med skönlitter­atur på många olika språk. Det finns också barnböcker på olika språk. Dessutom kan Borgå bibliotek beställa böcker till sina kunder från Flerspråki­ga biblioteke­t i Helsingfor­s. Via Borgå biblioteks tidningstj­änst PressReade­r kan man läsa etidningar från 120 länder på 60 olika språk.

 ?? SAN FOTO: FOLKHÄL- ?? Temaveckan mot rasism syns på flera olika sätt i Borgå.
SAN FOTO: FOLKHÄL- Temaveckan mot rasism syns på flera olika sätt i Borgå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland