Östnyland

Grop i vägen förstörde Hannas däck och fälgar – är skeptisk till ersättning

De dåliga vägarna är ett återkomman­de samtalsämn­e. För Hanna Lönnfors blev det personligt.

- Max Nyberg max.nyberg@ostnyland.fi

– Ja, det pratar vi gärna om!, säger Hanna Lönnfors när hon svarar i telefonen på torsdagen.

Temat är en bilresa i slutet av februari: Lönnfors kör längs Kungsvägen, mellan Hindhår och vägskälet till Tjusterby, när vardagen surnar. Mitt i allt dunsar bilen i en stor grop, så att däcken och fälgarna på högra sidan går sönder.

– Jag fick nyss en räkning på över 1 000 euro, alla fyra fälgar måste ju bytas, säger hon.

Lönnfors, som är lokalpolit­iker i Borgå (SFP), konstatera­r också det som många andra noterat: Vägarna är i uselt skick.

– Det gäller inte bara våra trakter, utan hela Finland. Och det finns inte pengar att sätta dem i skick. Många vägar är byggda på 1960och 1970-talen och i behov av större reparation­er. Sådana pengar kan man inte förvänta sig.

Mera pengar än normalt

På Närings-, trafik- och miljöcentr­alen i Nyland (NTM-centralen) säger Tuomas Vasama, chef för vägunderhå­llet, att vintern varit relativt svår och att gropar finns lite varstans. Man försöker reparera med små insatser under vintern.

– Det finns ganska många gropar i östra Nyland. Det var inte den svåraste vintern under de senaste tio åren, men nog knepig. Snötäcket skyddade vägen tills det blev varmare, varefter gropar uppstått på olika håll. Det kan vara svårt att hinna reparera allt innan någon bil skadas, groparna uppstår snabbt, säger Vasama.

Under sommaren görs mera omfattande vägarbeten, nämner han, och påpekar att läget är bättre nu än under tidigare år: Riksdagen beviljade extra pengar för vägbeläggn­ing.

– Summan för hela Nylands NTM-centrals område fördubblad­es, till ungefär 75 miljoner euro.

❞ Det finns ganska många gropar i östra Nyland. Tuomas Vasama

Chef för vägunderhå­llet, NTM-centralen

Reparation­slista

På listan över lokala beläggning­sprojekt finns Kalkstrand­svägen, Kungsvägen, Drägsbyväg­en och stora delar av Riksväg 7. Arbetena konkurrens­utsätts för tillfället, och NTM-centralen räknar med att de första besluten fattas i mars.

– Det görs större mängder beläggning­sarbeten under sommaren i hela området. I östra Nyland handlar är det större vägar som får reparation­er, trots att det finns ganska bra med pengar. Mindre vägar kan man inte räkna med, säger Vasama.

Han uppger att reparation­sskulden är omfattande på vägarna inom NTM-centralens område, särskilt på små vägar. Vägnätet har tre klasser, från små till stora, där små prioritera­s lägst och repareras sist. I regionen har dessa ett reparation­sbehov på 20 procent, nämner Vasama: Ungefär var femte kilometer är i dåligt skick.

– Skulden börjar alltså vara stor, och det skulle kräva stora satsningar, säger han.

Hanna Lönnfors påminner om att inte bara statens vägar börjar bli dåliga – också Borgå stad har sin beskärda del av groparna. Som politiker har hon också deltagit i beslutsfat­tandet, alltså hur mycket pengar som används för underhålle­t. Om det görs tillräckli­gt är en knepig fråga.

– Vad är tillräckli­gt? Det beror också på möjlighete­rna i stadens budgetrama­r. Det finns många saker som behöver mera pengar än det finns att använda. Det är en balansgång mellan vad som måste åtgärdas och vad som är en hållbar ekonomi.

Få får ersättning

Angående ersättning­sfrågan, om man kör sönder sin bil på en grop, säger Vasama att Lapplands NTMcentral är korrekt adress för eventuella krav. Frågan är sedan om något beviljas.

Hur många ersättning­skrav som härstammar från de östnyländs­ka vägarna är oklart. Hilla Raivio, gruppchef vid Lapplands NTMcentral, nämner att statistike­n bokförs på NTM-central-nivå (se faktaruta i samband med kartan).

– På riksnivå godkänns i medeltal 20 procent av alla ersättning­skrav. Det händer främst om man kan peka på försummels­e, exempelvis att reparation­sarbeten inte blivit gjorda. Det är alltid från fall till fall, säger Raivio.

Hanna Lönnfors tänker i alla fall försöka. Inte för att hon är hoppfull.

– Jag gör mitt bästa via försäkring­sbolaget och de som sköter om vägen, alltså staten. Tyvärr är jag skeptisk till att staten betalar.

 ?? ??
 ?? FOTO: HANNA LÖNNFORS/KRISTOFFER ÅBERG ?? ■
Hanna Lönnfors däck och fälgar skadades i den här gropen.
FOTO: HANNA LÖNNFORS/KRISTOFFER ÅBERG ■ Hanna Lönnfors däck och fälgar skadades i den här gropen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland