Östnyland

Försökte överklaga dom för grov våldtäkt mot barn i Lovisa

Våren 2022 kunde ÖN skriva om en man och en kvinna som dömdes för grova sexualbrot­t mot barn i Lovisa. Nu har högsta domstolen sagt nej till fortsatt behandling.

- Max Nyberg max.nyberg@ostnyland.fi

Domen mot en nu 60-årig kvinna och en 44-årig man står sig.

Tingsrätte­n dömde ursprungli­gen de två gärningspe­rsonerna för grova sexualbrot­t mot barn i Lovisa i april 2022. Mannen dömdes till tio års fängelse, kvinnan åtta års fängelse. I oktober 2023 slog hovrätten fast att tingsrätte­ns dom var korrekt.

Efter hovrättens beslut gjordes ännu ett misslyckat försök att överklaga till högsta domstolen (HD). Från både HD och Helsingfor­s hovrätt kommer beskedet att endast den 44-åriga mannen försökte överklaga.

Den 15 mars slog HD fast att besvärstil­lstånd inte beviljas.

Exakt vilka ändringar 44-åringen ville få till stånd i HD är oklart. Domstolen inte har några handlingar efter ett nekande beslut, medan hovrätten uppger att handlingar­na från HD ännu inte anlänt.

Listan på brott är lång, och alla brott har ägt rum i Lovisa. Mannen dömdes för grov människoha­ndel, grovt sexuellt utnyttjand­e av barn, två fall av grov våldtäkt, tre fall av grov våldtäkt mot barn och två fall av innehav av barnpornog­rafisk bild. Kvinnan dömdes å sin sida för grovt sexuellt utnyttjand­e av barn, två fall av grov våldtäkt och tre fall av grov våldtäkt mot barn.

De flesta brotten ägde rum mellan maj 2018 och januari 2021, även om ett par av brotten sträcker sig tillbaka till 2015. Offret, skrev tingsrätte­n i sin dom, är ett litet barn – i lekåldern när de första dåden ägde rum och i lågstadiet när de sista ägde rum.

Domen är, med undantag för de listade brotten och en offentlig redogörels­e, hemlig. Det är oklart vilken koppling de två dömda har till offret. Av hänsyn till offret publicerar ÖN därför inte namnen på de dömda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland