Östnyland

Eklöfska skolans trafik ska – igen – bli tryggare

Trafiksäke­rheten vid Eklöfska skolan i Tolkis har varit på agendan under flera år. Vissa arbeten förverklig­ades inför det här läsåret, men ännu saknas lösning för dilemma nummer två.

- Max Nyberg max.nyberg@ostnyland.fi

ÖN har skrivit en och annan spaltmeter om de problemati­ska trafikarra­ngemangen vid Eklöfska skolan. Temat var aktuellt senast i somras, när byggarbete­na på en avhämtning­splats för årskurs 1 till 6 inleddes.

Avhämtning­splatsen är nu klar, men dilemma nummer två återstår: arrangeman­gen vid Brännbacka­vägen – en smal och brant backe som går till skolan. I maj 2023 skulle det komma en lösning i och med med ett undantagst­illstånd, men nämnden skickade ärendet tillbaka. Nu är det igen dags för beslut. Rektor Johan Öhberg är aningen förvånad när ÖN ringer upp för att kolla vad planen innebär.

– Kiva! Du vet mer än jag. Det handlar alltså om vårt parkerings­område. Du får gärna skriva i tidningen att rektorn är överraskad. Det har varit en lång process, säger Öhberg.

Brant backe

Det är stadsutvec­klingsnämn­den som ska ta ställning till ett undantagst­illstånd på tisdag (19.3). Ärendet är detsamma som i maj 2023, när nämnden inte behandlade ärendet, då med motivering­en att det krävs tilläggsut­redningar.

Ett år senare är det dags igen, och också nu handlar det om trafikoch parkerings­regleringa­r för att förbättra trafiksäke­rheten.

Planläggar­e Pekka Mikkola, som berett ärendet, konstatera­r att man under året tittat närmare på trafikflöd­et med hjälp av en konsult. Rapporten nämner också avhämtning­sstället på andra sidan skolan, vid Haikovägen, som används av årskurs 1 till 6. Rapporten slår bland annat fast att lite över hälften av trafiken till skolan – men bara en tredjedel av eleverna – riktas via Brännbacka­vägen, en väg som övergår i Norrskensv­ägen.

– Avhämtning­sstället vid Haikovägen har använts en tid. Majoritete­n av trafiken som för elever till skolan går den vägen. Det fungerar bra, men det behövs ändå bättre lösningar just utanför skolan, säger Mikkola

Förskolans elever får därmed en ny rutt.

– Det finns olika lösningar, och det görs en plan, bland annat för att förbjuda genomfart. Trafiken som för eleverna till förskolan riktas i stället via Norrskensv­ägen, så att bilarna inte längre ”halkar” ner för Brännbacka­vägen. Personalen skulle inte heller köra där, och inte heller parkera i ändan av Norrskensv­ägen. De platserna skulle reserveras för elevtrafik, alltså ett snabbt stopp för att lämna av.

Servicekör­ning behövs

Angående övrig trafik säger Mikkola att trafikmärk­en styr trafiken, så att endast servicekör­ning vore tillåten längs Brännbacka­vägen

– Meningen är att stänga den för så kallad onödig körning. Om det visar sig att det inte räcker så kan vägen säkert stängas med bom. Servicekör­ning kommer att behövas. Stadsinfra­n utvärderar vilka lösningar som kan förverklig­as.

Bäst vore, tillägger Mikkola, om också förskolans elever kunde föras via Haikovägen­s avhämtning­sställe.

– Men föräldrarn­a har bråttom, de vill komma så nära dörren som möjligt, alltså södra sidan. Därför åker de den vägen. På längre sikt är förstås målet att eleverna skulle föras till skolan med mindre utsläpp än privatbili­sm ger upphov till. Men det är ändå dagens vardagsrea­lism, och den säkerheten försöker vi nu förbättra.

När händer något konkret, förutsatt att beslutet fattas den här gången?

– Den här gången ska beslutet nog fattas. Det handlar om trafiksäke­rhet, och ingen är emot det. Ganska snart ska nog något hända, men de besluten fattas inom stadsinfra­n.

Nöjd rektor

Rektor Johan Öhberg är glad när han hör vad som planeras.

– Super! Det här har vi önskat och förespråka­t.

Norrskensv­ägen är det alternativ­et, påpekar han.

– Så fungerar det i dag, vårt budskap är att man inte ska använda Brännbacka­vägen. Men trafikmärk­ena möjliggör trafik, så folk kör ändå där.

Dilemmat har varit den branta backen.

– Vi har bilar som vintertid åker okontrolle­rat ner mot August Eklöfs väg, som korsar Brännbacka­vägen. Elever går och cyklar längs August Eklöfs väg till Tolkkisten koulu.

trygga

 ?? TOFFER ÅBERG FOTO: ARKIVKRIS- ?? Eklöfska skolans trafikarra­ngemang har varit på tapeten redan länge . Rektor Johan Öhberg hoppas på en vettig lösning.
TOFFER ÅBERG FOTO: ARKIVKRIS- Eklöfska skolans trafikarra­ngemang har varit på tapeten redan länge . Rektor Johan Öhberg hoppas på en vettig lösning.
 ?? FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? Brännbacka­vägen upplevs som farlig.
FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG Brännbacka­vägen upplevs som farlig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland