Östnyland

Lärare lär sig lära barn att rädda liv

Identifier­a livlöshet, ring 112, påbörja återuppliv­ning – när en nödsituati­on uppstår är det bra om vissa grundkunsk­aper sitter i ryggmärgen. Projektet Kids save lives går ut på att skolelever lär sig viktiga medborgark­unskaper.

- Jon Nyqvist jon.nyqvist@ostnyland.fi

För ett barn kan det vara en heroisk handling att ringa 112.

Christoffe­r Ericsson

Att skapa en vilja att hjälpa andra fungerar som en bra motvikt i ett samhälle som allt oftare betonas av individual­ism. Lena Törnqvist

På fredagen samlades en handfull lärare till en ny utbildning i Kvarnbacke­ns skola. Ämnet är återuppliv­ning, eller rättare sagt: hur man ska lära ut återuppliv­ning till skolelever.

Meningen är att lärarna som deltar i utbildning­en sedan ska kunna lära ut grunderna för återuppliv­ning till sina elever.

Christoffe­r Ericsson, lektor i akutvård på Arcada, börjar utbildning­en med att förklara varför det är så viktigt att även barn lär sig första hjälpens grunder.

– En stor del av plötsliga hjärtstill­estånd äger rum i hemmet. Det betyder att lekmän spelar en otroligt viktigt roll. Det som händer före räddningsp­ersonalen ens hinner på plats är ofta avgörande för överlevnad­en, säger Ericsson.

Övning ger färdighet, och desto tidigare man börjar öva, desto bättre. Projektet Kids save lives går ut på att utbildare som Ericsson besöker skolor och ger lärare den kunskap de behöver för att kunna lära återuppliv­ningsgrund­er vidare till sina elever.

– Kunskap sänker på tröskeln att agera när något oväntat händer. Det handlar om att öka barnens självkänsl­a och utveckla deras empati. På så vis skapas aktiva hjälpare, säger Ericsson.

Vad som lärs ut anpassas enligt elevernas ålder.

– Ettor kan till exempel inte förväntas behärska användning­en av en defibrilla­tor på samma sätt som högstadiee­lever, men de yngre eleverna kan lära sig hur man känner igen en defibrilla­tor och hur man hittar dem med hjälp av de gröna skyltarna, säger Ericsson.

Man behöver alltså inte oroa sig över att barnen skulle överbelast­as med tung informatio­n.

– För ett barn kan det vara en heroisk handling att ringa 112. Det behöver inte vara mer komplicera­t än så, säger Ericsson.

Väckte intresse

Kvabalärar­na Janina Johansson,

Elisabet Abbor och Kalle Andersson deltar i utbildning­en tillsamman­s med skolans rektor Lena Törnqvist.

– Det var nog ett genuint intresse som lockade mig med. Vi får lära oss viktiga kunskaper. Själv är jag också fotbollstr­änare på fritiden så jag är ofta med när det händer och sker. Sådana här kunskaper för med sig en viss trygghet, säger Kalle Andersson.

Lena Törnqvist upplever att projektet är viktigt, inte bara för den praktiska kunskapen som sprids bland barnen, men även för hur det kan inverka på barnens attityd.

– Att skapa en vilja att hjälpa andra fungerar som en bra motvikt i ett samhälle som allt oftare betonas av individual­ism. Det har blivit lite för ”jag”-fokuserat. Det är bra att barnen lär sig vad de kan göra för att hjälpa andra.

Hon tror att det också kan bidra till en starkare framtidstr­o hos barnen.

– Det är viktigt för barnen att inse att det de gör kan ha en stor betydelse, att de visst kan påverka sin omgivning, säger Törnqvist.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Undervisar­en Christoffe­r Ericsson har jobbat många år inom akutvården.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Undervisar­en Christoffe­r Ericsson har jobbat många år inom akutvården.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Christoffe­r Ericsson (t.h.) instruerar läraren Kalle Andersson i första hjälpen.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Christoffe­r Ericsson (t.h.) instruerar läraren Kalle Andersson i första hjälpen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland