Östnyland

Högre felparkeri­ngsavgifte­r och mindre gratispark­ering på Västra åstranden

Sötebrödsd­agarna verkar vara förbi i Borgå. Stadsutvec­klingen har g jort upp ett program för minska på sektorns utgifter 2,4 miljoner euro under åren 2024–2027.

- Jon Nyqvist jon.nyqvist@ostnyland.fi

Under de senaste åren har Borgå stads ekonomi varit stark, men stigande kostnader och minskande inkomster under de närmaste åren kommer att begränsa stadens verksamhet.

Det betyder att det finns behov att spara inom stadens alla serviceomr­åden. På tisdagen ska stadsutvec­klingsnämn­den godkänna sitt ekonomiska produktivi­tets- och balanserin­gsprogram för 2024– 2027.

– Stadsutvec­klingen har sökt lösningar för att minska på sektorns utgifter med 2,4 miljoner euro under åren 2024-2027. Det finns också möjlighete­r att öka på inkomstern­a vilket kan betyda att utgifterna inte behöver minska med hela summan. Det viktigaste är att hitta olika lösningar både på inkomst- och utgiftssid­an så att balansen nås. Stadsutvec­klingens balanserin­gsprogram är bara en del av hela stadens produktivi­tetsprogra­m, skriver stadsutvec­klingsdire­ktör Dan Mollgren till ÖN via e-post.

Markförsäl­jning och höjda taxor

Markförsäl­jning är stadsutvec­klingssekt­orns största inkomstkäl­la. I planen för sparprogra­mmet nämns att inkomstern­a från markförsäl­jning kan öka och bli större än väntat särskilt under åren 2026–2027. Antagandet baserar sig på att efterfråga­n växer samtidigt som fastighets­marknadern­a återhämtar sig.

Det har också hunnit uppstå en ny tomtreserv som kan säljas under de närmaste åren.

Dessutom planerar man bland annat att minska på understöd, förbättra projekthan­teringen och skära ned personalko­stnaderna.

– Stadsutvec­klingen har aktivt sökt lösningar för ökad produktivi­tet. Med hjälp av nya verktyg, nytt kunnande och tätt samarbete serviceomr­åden emellan så har vi hittat modeller för noggrannar­e budgeterin­g och upphandlin­g. Genom verkställa­nde av detta så kan vi minska på våra utgifter med upp till 900 000 euro under en fyra års period. Det här är mycket betydande framför allt därför att vår service samtidigt förbättras ur kunders och invånares perspektiv, skriver Mollgren.

Intäkterna från stadsinfra­n planeras att ökas till exempel genom att höja taxorna. Det nämns till exempel att felparkeri­ngsavgifte­n länge har varit på samma nivå och att den kunde höjas.

För att öka parkerings­intäkterna planerar man att införa avgiftsbel­agd parkering på en del av parkerings­platserna på Västra åstranden som hittills varit gratis. Parkerings­avgifterna skulle vara betydligt lägre än i centrumomr­ådet.

Byggnadsti­llsynens taxor kommer också att ses över. Den nya bygglagen träder i kraft i början av 2025, vilket innebär att antalet tillstånds­ansökninga­r kommer att minska då tröskeln för byggprojek­t som kräver tillstånd höjs.

Bidrag faller bort

Skärgårdsb­idraget, ett stöd som Borgå stad har erbjudit för verksamhet i skärgården, föreslås ställas in under åren 2025–2027. Motivering­en är helt enkelt att det skulle spara pengar.

Man har också kommit fram till att bidragen för enskilda vägar i Borgå stad har legat på en jämförelse­vis hög nivå. Nu föreslås att bidragen till enskilda vägar minskar.

Låter bli att anställa

Sparprogra­mmet förutsätte­r också att man skär ner på personalko­stnader.

Det här ska genomföras till exempel genom att avstå från att tillsätta vissa befattning­ar.

Stadsmätni­ngen har under ett års tid haft en befattning som kartläggar­e som inte har tillsatts och som man kan avstå ifrån under 2025.

 ?? FER ÅBERG FOTO: KRISTOF- ?? Staden ska ha in mer pengar. Det kan bland annat ske genom högre felparkeri­ngsavgifte­r.
FER ÅBERG FOTO: KRISTOF- Staden ska ha in mer pengar. Det kan bland annat ske genom högre felparkeri­ngsavgifte­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland