Östnyland

I går dryftades skolornas öde i Borgå stadsstyre­lse

-

I går kväll diskuterad­e stadsstyre­lsen principern­a för servicenät­verket. Reformen av utbildning­stjänstern­a börjar med att dessa principer godkänns.

Om principern­a godkänns kommer all planering och reformer i framtiden att genomföras inom ramen för dessa principer. Precis på samma sätt som skolresor och skjutsarra­ngemang genomförs enligt befintliga skolskjuts­principer.

Reformen är nödvändig, men sättet att genomföra den lämnar mycket övrigt att önska. Särskild oro föranleds av Servicenät­verksplane­ringens princip nr 3. (finns som bilaga i stadsstyre­lsens föredragni­ngslista): Servicenät­verket består av fungerande och ekonomiskt stabila enheter. I samband med nya byggnader och grundlägga­nde förbättrin­gsprojekt eftersträv­as följande enhetsstor­lekar. Inom grundutbil­dningen kräver etablering­en av en klass ett tillräckli­gt antal elever, t.ex. 14 elever. Skolan kräver minst sex undervisni­ngsgrup

per, en 1- serieskola med 6 lärare.

Så här formulerad­e kastar principern­a som ska godkännas på måndag en mörk skugga över framtiden för mindre skolor i randområde­na. Man försöker nu definiera och genomföra principern­a för utbildning­stjänstern­a under ledning av tjänstemän, med mycket litet deltagande och med ekonomin som högsta prioritet.

De principer som godkänns nu kommer att påverka vår stads framtid i flera års tid, till och med under årtionden. Utbildning­en kan inte ses separat från stadens helhet. Hur kan man värdera det faktum att hela kommunen förblir bebodd? Är det rätt att fokusera våra skattepeng­ar på närservice för människor som bor i centrum? 20 procent av stadens befolkning bor i utkanten av Borgå. Man hoppas att vår stad ska växa, men randområde­nas attraktion och potential erkänns inte.

Det finns mycket som är bra, eftersträv­ansvärt och berömvärt i servicenät­verkets principer. Dock måste specifikat­ionerna definierad­e med siffror tas bort och korrigeras med specifikat­ioner som ger fler möjlighete­r, som Borgå stads nämnd för växande och lärande har krävt i sitt utlåtande. Nämnden anser att antalet elever inte enbart kan ses som en begränsnin­g utan att pedagogisk­t vettiga grupper måste bibehållas.

Principern­a ska ge stöd åt framtidens servicenät­splanering, ge möjlighet till en kreativ framtid innehållan­de nya innovation­er, i stället för att strypa skapandet av vår stad till smala, kostnadsef­fektiva, förutsägba­ra lösningar.

 ?? NYBERG FOTO: MAX ?? Kullo skola är en av skolorna som kanske inte har en framtid.
NYBERG FOTO: MAX Kullo skola är en av skolorna som kanske inte har en framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland