Östnyland

Svidande förluster och viktiga vinster när säsongen går in i slutskedet

Sakta men säkert går årets innebandys­äsong mot sitt slut, och för en del av de östnyländs­ka lagen har säsongen innehållit både höga toppar och djupa dalar.

- Elin Lindberg elin.lindberg@ostnyland.fi

som spelat i PSS under de senaste säsongerna, låter besviken när hon berättar hur det känns efter att det blev klart att laget förlorade den tredje matchen i kvartsfina­lserien mot FBC Loisto. Åbolaget vann tre kvartsfina­lmatcher i följd, och den avgörande matchen på onsdagen (13.3) slutade 4–3 till Åbolaget.

– Det är klart att det inte känns bra. Hela säsongen har varit tuff för oss, men vi ville gå längre än så här, säger hon.

Enligt Parta var de tre kvartsfina­lmatcherna väldigt jämna. Den första matchen vann FBC Loisto med 4–2, och i den andra skrevs slutsiffro­rna 4–3.

– Vi kunde ha vänt samtliga matcher, men det föll på att vi inte lyckades göra mål. Ett lag vinner sällan en match genom att endast göra två eller tre mål. Det här med mål har varit svårt för oss hela säsongen och det har blivit en mental grej för oss och satt spöken i huvudet på oss. Vi har haft målchanser, men inte tagit till vara på dem.

Parta tror att bristen på erfarenhet av att leda en match kan ha orsakat de många förlustern­a under säsongen.

– Vi kunde flera gånger leda en match, men sedan ändå förlora. Till den tredje matchen mot FC Loisto försökte vi ändra på en del saker i laget, men det bättre laget vann, säger hon.

Hur Partas egen framtid ser ut efter att PSS för första gången på flera år inte tar medalj i F-ligan är fortfarand­e inte klart.

– Det återstår att se var jag spelar, men jag vill spela i F-ligan och siktar högt. Det var ju inte roligt att säsongen slutade så här tidigt, men nu kan laget pusta och vila ut och

jag kan koncentrer­a mig på mina studier.

Inte heller för PSS:s herrlag gick säsongen som tänkt. Laget, som i år spelat i andra divisionen Finlandsse­rien, lyckades inte ta sig vidare från uppflyttni­ngakvalet till division 1 och fortsätter därmed i den andra divisionen nästa säsong.

Kniven mot strupen

Aningen bättre gick det däremot för ÅIF:s herrlag, som spelar i division 1, som under lördagen spelade sin första playoffmat­ch mot SBS Wirmo. Vinst var det enda som räknades eftersom två playoff-vinster i det här skedet av säsongen innebär att laget går till andra rundan av divisionsk­valet.

Och med kniven mot strupen var det Sibbolaget som drog det längre strået och vann på hemmaplan. Båda lagen inledde matchen piggt, men det var ÅIF som hade de bästa målchanser­na och snyggaste målskotten. Det dröjde ändå till den andra perioden innan målkontot öppnades, och det genom SBS Wirmos Jan-Erik Aaltonen som satte 1–0 till Virmolaget. Bara sekunder senare reducerade­s ställninge­n till 1–1 av ÅIF:s Teemu Karesniemi, och i slutet av perioden drog laget ifrån när Karesniemi gjorde sitt andra mål i matchen. I den tredje perioden var det sedan Veikka Virtanen som stod för ÅIF:s tredje mål, och trots att SBS Wirmos Valtteri Sainio genom sitt mål reducerade ställninge­n, vann Sibbolaget matchen med 3–2.

Ingen katastrof

Tränaren för ÅIF:s herrlag, Jan Qvickström-Helling, säger att matchen gick som planerat och att många av lagets matcher har varit jämna.

– Vi spelade avvaktande, för i det här skedet av säsongen är det onödigt att ta risker. En vinst är det som räknas, det spelar ingen roll med hur många mål man vinner, säger han.

Qvickström-Helling menar att ÅIF har ett ungt lag, som vill mycket men som inte alltid har den erfarenhet som krävs.

– Det tar tid att köra in unga och ivriga spelare. Laget befinner sig i en inlärnings­process där vi bygger om laget och ger dem erfarenhet.

Åtta lag i division 1 spelar som bäst om att undvika nedflyttni­ng till Finlandsse­rien, den andra divisionen. I den första rundan av playoffmat­cher räcker det med två vinster för att undslippa nedflyttni­ng, och ÅIF spelar redan på fredag (22.3) följande match.

– Jag ser det inte som någon katastrof om det blir så att vi spelar i Finlandsse­rien nästa säsong, men så klart försöker vi vårt yttersta för att behålla vår plats. Vi bygger en ny stomme för laget just nu, och det viktiga är det långsiktig­a arbetet. På den här nivån är det jämna matcher med små marginaler, och det kan antingen vara stolpe in eller stolpe ut för oss, säger Qvickström-Helling.

För ÅIF:s damlag, som drömde om en historisk slutspelsp­lats, avslutades säsongen med en tiondeplat­s i F-ligan.

 ?? ELIN LINDBERG FOTO: ARKIV/- ?? Emma Parta är besviken över hur säsongen gick för PSS.
ELIN LINDBERG FOTO: ARKIV/- Emma Parta är besviken över hur säsongen gick för PSS.
 ?? FOTO: ELIN LINDBERG ?? ÅIF (i vitt) spelade mot SBS Wirmo på lördagen.
FOTO: ELIN LINDBERG ÅIF (i vitt) spelade mot SBS Wirmo på lördagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland