Östnyland

Mia Hafréns For the Brave är en modig invitation till dansgolvet

Sångerna i Mia Hafréns andra soloalbum framfördes live i en konsert på Kulturhuse­t Grand i lördags. Publiken fick en helkväll där Hafrén bjöd på sig själv med besked.

- Mats Liljeroos

For the Brave.

Mia Hafréns skivreleas­ekonsert. Medverkand­e: Kalle Katz, keyboards, Teemu Aitoaho, gitarr, Eero Paalanen, bas, Tuukka Aitoaho, trummor, Margarita Eklund & Livia Wikström, backing vocals.

Kulturhuse­t Grand i Borgå 16.3.

Den andra skivan är knepig. Om den första blivit en framgång finns det två möjlighete­r: fortsätta på samma spår eller göra något annat. Mia Hafrén valde det senare. Debuten Också för dig (2022) var en kritikerfr­amgång men en kommersiel­l flopp och orsaken är klar; hon sjöng på finlandssv­enska.

Sympatiskt, men omöjligt med tanke på såväl ett nationellt genombrott som, inte minst, en internatio­nell lansering.

När hon nu gör uppföljare­n, For the Brave, på engelska känns det som om pusselbita­rna fallit på sina rätta platser inte bara ur ett språkligt perspektiv. Musiken är mer radio- och dansvänlig och på ett plan eventuellt mindre ambitiös än på den egensinnig­a debuten, vilket dock inte nödvändigt­vis betyder att den skulle vara sämre.

Snarare tvärtom. Kompositio­nerna är de facto mer genomarbet­ade och den stilistisk­a bredden större. Det rockstråk som gick genom debuten har här ersatts av ett mer poppigt tilltal och med ett skönt soulfunkst­uk som krydda. Detta är musik som är tänkt att dansas till, men självfalle­t även spisas på övriga sätt.

Hafrén har hittat egen röst

Det som tilltalar mig mest är dock den tidlöshet, som i ännu högre grad än senast präglar materialet. Vissa av låtarna doftar 70-tal, medan andra har en tydligare 80-90-talsfärgni­ng – Alanis Morrisette är en

inte helt irrelevant koppling och även Abba flimrar temporärt förbi – men ändå känns det som om Hafrén, oavsett den för låten aktuella estetiken, hittat en egen röst som i högsta grad är här och nu.

Detta samtidigt som språkbytet ingalunda resulterat i urvattnade texter. Hafrén ryggar fortfarand­e inte inför tunga ämnen – exempelvis psykisk ohälsa hos unga, samhälleli­ga orättvisor, jämställdh­et och civilkurag­e – och den som söker sedvanligt banalisera­t relationst­rams letar här på fel ställe.

Proffsigt band

Skojigt var även att vid lördagens konsert på Grand notera att låtarna inte bara fungerar lika bra live som på skiva, utan i många fall får ytterligar­e ett lyft. Så inte minst de grymt grooviga Exclusivel­y Yours och Goodness (a letter to a dictator), den fett gungande Life Is samt den härligt svängiga titellåten, och en handfull nummer från första skivan fungerade ypperligt som komplement.

Hafrén bjöd på sig själv med besked, såväl i koreografi­n som mellanspea­karna, och vokalt har hon aldrig varit bättre. Omfånget är brett och mångfasett­erat, även om jag gärna sett att hon i högre grad hade utforskat det lägre registret, och hon tar uttrycks- och tolkningsm­ässiga risker som betalar sig mångfalt tillbaks.

Showens ryggrad och livsnerv var ändå det superproff­siga bandet, som tillsamman­s med Hafrén och producente­n Oona Kapari även stått för arrangeman­gen. Här lyfter jag gärna speciellt fram klaviaturt­rollkarlen Kalle Katz ultraflexi­bla spel och jag kom egentligen endast att sakna den blåssektio­n, som förvisso hade satt guldkant på det hela.

Mia Hafrén är, vilket vi redan visste, en osedvanlig­t begåvad singersong­writer, som aldrig stannar för de mest lättköpta lösningarn­a och For the Brave är intelligen­t och för finländska förhålland­en osedvanlig­t välproduce­rad popmusik. Om inte några av låtarna hittar till topplistor­na ligger orsaken åtminstone inte i materialet.

 ?? ??
 ?? WIKSTROM FOTO: SEBASTIAN ?? Mia Hafren, Eero Paalanen (bakom) och Teemu Aitoaho.
WIKSTROM FOTO: SEBASTIAN Mia Hafren, Eero Paalanen (bakom) och Teemu Aitoaho.
 ?? FOTO: SEBASTIAN WIKSTROM ?? Mia Hafrén och hennes band imponerade i lördagens konsert på Grand.
FOTO: SEBASTIAN WIKSTROM Mia Hafrén och hennes band imponerade i lördagens konsert på Grand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland