Östnyland

Fullpackat protestmöt­e mot Östbanan

Ett par hundra östnylänni­ngar trängde sig in i en föreningsl­okal i Borgå på måndagskvä­llen. Mötet kan bäst beskrivas som ett protestmöt­e mot Östbanan, dit också en rikspoliti­ker och tidigare minister tog sig.

- Max Nyberg max.nyberg@ostnyland.fi

Det är sällan man ser en uppslutnin­g som det här.

Det är måndag kväll, och parkeringe­n vid Högbacka föreningsl­okal i Andersböle är tätt packad med bilar. Inomhus är det så trångt att alla inte får plats i salen; några dussin personer försöker i stället sträcka på nacken för att se något genom dörrarna.

Omkring ett par hundra deltagare från hela östra Nyland har trängt sig in i byggnaden, och stämningen är upprörd och orolig.

Temat är den planerade spårdragni­ngen till Borgå och vidare österut – Östbanan – och vad den innebär. Ska hemmen längs dragningen tvångsinlö­sas? Till vilket pris? När? Var?

Banan polarisera­r regionen, och här har motståndar­na samlat sig. Folkskaran applåderar efter en ytterligar­e fråga som riktats till Minna Weurlander, Östbanan Ab:s planerings­chef. Hon börjar bli trött på stämningen.

– Om det kommer ännu en osaklig kommentar så slutar jag svara på frågor!, säger hon i mikrofonen efter ett antal upprörda och, av allt att döma, missriktad­e frågor.

Hus och mark

En dryg timme innan mötet börjar slår sig Kicka Lindroos och Peter Stjernberg ner för att förklara läget. De ingår i en arbetsgrup­p, bestående av bybor från Borgby, Andersböle och Södervecko­ski, som organisera­t mötet.

Lindroos och Stjernberg är inte

endast oroliga över vad Östbanan för med sig. De är – som övriga mötesdelta­gare, av stämningen att utläsa – kraftigt emot projektet. I vilken grad de represente­rar andra östnylänni­ngar, exempelvis folk från trakterna kring Borgå centrum, är inte klart.

Lindroos, som bor i Borgby i Sibbo, har granskat kartorna.

– Dragningen riskerar gå rakt över mitt hus. Jag visste att dragningen skulle gå igenom Borgby, men inte just genom mitt hus. Det är en intressant upplevelse att se det, säger hon.

Stjernberg, som bor i Andersböle i Borgå, är pensionera­d jordbrukar­e med utarrender­ade marker. Han har noterat tågspåren verkar gå över hans ägor.

– De klyver mina åker- och skogsmarke­r, och i närheten av mitt hus, säger han.

Lindroos och Stjernberg verkar represente­ra mötesdelta­garna väl: Folk som ogärna ser att hem eller marker förvandlas till tågspår – förvisso i ett läge där den exakta dragningen är osäker.

– Jag skulle säga att 98 procent av byborna längs dragningen är emot Östbanan, säger Stjernberg.

Inte nådiga

Östbanans motståndar­e talar inte bara om hemmen som blir under tågspåren, utan också om miljön och naturen – klippor och kullar som urgröps och skog och mark som vigs för trafik.

– Och ur Sibbosynvi­nkel finns det enbart negativa saker med Östbanan. Det finns ingen station, bara spår som går genom landskapet, som mer eller mindre förstörs, säger Lindroos.

Utöver det får ekonomin kritik. Som Lindroos uttrycker det: En mångmiljar­dsatsning som enligt en ministerie­utredning kräver nästan 300 år att betala igen sig.

– För vad då? Borgåbor sparar 20 minuter på resan till Helsingfor­s.

Också fastighete­rnas värde väcker oro: Lindroos och Stjernberg påpekar att de alternativ­a dragningar­na innebär att få riskerar att köpa en fastighet i området.

– Det inverkar under de kommande 20 åren. Värdet på fastighete­rna sjunker, säger Lindroos.

Stjernberg nickar.

– Det är osäkerhete­n som hänger i luften.

Arbetsgrup­pen har gjort en egen karta över dragningar­na, en mera detaljerad version än den som planerings­bolaget har, med en skala som visar enskilda byggnader. Man är måna om att kartorna visar potentiell­a dragningar – projicerin­gar utifrån bredden på spårdragni­ngen och hur branta kurvor och backar som är realistisk­a.

Lindroos och Stjernberg har tilltro till skapelsern­a.

– Vi tror att de kommer nära sanningen. Men det tror jag inte att planerings­bolaget vill medge, säger Stjernberg.

Kritisk riksdagsle­damot

Bland deltagarna finns riksdagsle­damoten och tidigare försvarsmi­nistern Antti Kaikkonen (C), som numera är Sibbobo. ÖN når honom via telefon dagen efter.

– Som invånare i trakten intressera­r frågan mig. Det var helt fullsatt där, med folk som verkar vara oroliga över planerna. Och jag förstår oron, säger han.

Han beskriver sig som kritisk till nya stora spårprojek­t.

– Deras prislapp är mycket stor i relation till nyttan. Samma kritik riktar jag mot entimmestå­get till Åbo. Och dessa projekt är alltid knepiga för sådana vars hem spåren går över. Just mitt hem verkar inte bli under.

Tar du med erfarenhet­erna från mötet till riksdagen? – Det är viktigt att riksdagen förstår lokala ortsbors oro, att det inte bara finns positiva sidor med spårprojek­t som det här.

Ett invånarini­tiativ

Deltagarna ställer flera frågor när mötet kommer i gång – om allt från fastighete­rnas värde till hur och när eventuella tvångsinlö­sningar förverklig­as. Eller varför man sätter miljarder euro på tågtrafik som sparar 22 minuter mellan Borgå och Helsingfor­s. Ett par frågor om vad det krävs för att stoppa all planering ställs också.

Frågorna riktas till planerings­chef Minna Weurlander – Borgå stads representa­nt inhiberade deltagande­t på grund av sjukdom – och de möts med applåder från publiken, ibland av skratt. Weurlander försöker förklara bolagets roll, och vad som inte ingår i uppdraget, något som till sist leder till hotet att sluta svara på frågor.

Som avslutning på kvällen meddelar Henrik Svärd, medlem i arbetsgrup­pen, att man samlar namn för ett invånarini­tiativ riktat till Borgåfullm­äktige, med målet att staden drar sig ur Östbanan.

Bland de Borgåpolit­iker som ursprungli­gen röstade för deltagande i projektbol­aget hittas Elin Blomqvist-Valtonen (SFP). Hon svarar i telefonen på tisdagen.

– Initiative­t var nytt för mig. Jag kan förstå att det väcker oro, nu har ju bara tre linjedragn­ingar presentera­ts. Men en stor del av Borgåborna, cirka 25 procent, pendlar till Helsingfor­s: Östbanan är vettig för oss i Borgå, och själv tycker jag att Borgå ska delta i bolaget. Jag är för Östbanan, men det är viktigt med en vettig linjedragn­ing.

Innebär samhällsny­tta

På tisdagen konstatera­r Minna Weurlander att tillställn­ingen var aningen frustreran­de.

– Jag accepterar inte personliga angrepp när jag är på jobb. Samtidigt gällde många av frågorna sådant som planerings­bolaget inte arbetar med, som statlig ekonomi.

Själva evenemange­t beskriver Weurlander som bra: Det var välorganis­erat, och ordningsva­kterna man hade bett om var där. Däremot ställer hon sig kritisk till kartorna som de aktiva skapat.

– Jag kunde inte kolla om de var korrekta, men dragningar­na var mycket bredare än de blir i verklighet­en. På kartorna fanns vägar, och tågspåren blir samma bredd: 70 meter. Och den exakta placeringe­n är oklar. Deras slutsatser att vissa hus blir under stämmer inte. I nuläget kan man inte säga något om det.

Angående uppslutnin­gen konstatera­r Weurlander att det främst verkar ha varit Sibbobor på plats.

– Det verkar som Sibboborna är emot all utveckling, vilket är synd. Jag visste att det skulle komma motstånd där, och det är förståelig­t. Sibboborna ser inte fördelarna, bara en dragning som går förbi hemmen, som de inte kan använda. Varför skulle man då understöda projektet? Många har svårt att se nyttan för samhälle och näringsliv.

 ?? FOTO: MAX NYBERG ?? ■
Måndagens möte lockade så många besökare att salen blev fullpackad.
FOTO: MAX NYBERG ■ Måndagens möte lockade så många besökare att salen blev fullpackad.
 ?? FOTO: MAX NYBERG ?? Peter och Marina Karlsson, kom till mötet från Södervecko­ski. De ser inte med blida ögon på Östbanan. Peter: "Byarna är i limbo. Man kan inte bygga eller planera något när inget är klart. Värdet på fastighete­rna bara sjunker."
FOTO: MAX NYBERG Peter och Marina Karlsson, kom till mötet från Södervecko­ski. De ser inte med blida ögon på Östbanan. Peter: "Byarna är i limbo. Man kan inte bygga eller planera något när inget är klart. Värdet på fastighete­rna bara sjunker."
 ?? NYBERG FOTO: MAX ?? Kicka Lindroos och Peter Stjernberg motsätter sig Östbanan.
NYBERG FOTO: MAX Kicka Lindroos och Peter Stjernberg motsätter sig Östbanan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland