Östnyland

Upp till kamp: Skärgården utreder läget och vill organisera sig

Skärgården har sin särprägel, något som granskas med en så kallad bobarhetsa­nalys. Nu har Emsalö. Pellinge och Vessö gjort sin, med förhoppnin­gar om diskussion och inflytande.

- Max Nyberg max.nyberg@ostnyland.fi

Jag vill se en politisk diskussion om vad vi, som stad, vill med skärgården. Erika Englund

Ordet bobarhetsa­nalys för inte direkt för tankarna till koncept som ”se oss, hör oss” – men i den riktningen går det.

Analysen görs för att mäta hur bra det är att bo i skärgården; metoderna är vetenskapl­iga, men själva arbetet görs av vanliga invånare. Nu har Borgå skärgård – Emsalö, Pellinge och Vessö – gjort sin, en tid efter Sibbo skärgård.

Rapportens sammanfatt­ning ryms på ett dussin sidor, men innehållet bygger på tusentals frivilliga arbetstimm­ar och hundratals sidor. Pellinge byaråds Erika Englund hoppas att rapporten leder till en livlig diskussion.

– Jag vill se en politisk diskussion om vad vi, som stad, vill med skärgården. Till exempel hur vi ställer oss till skärgårdsl­agen som nu revideras. Ingen tjänsteman har som arbetsuppg­ift att kommentera ändringarn­a, ingen nämnd. Och är Borgå ändå en skärgårdsd­elkommun och får statsandel­ar för det.

Vill beaktas

Bobarhetsa­nalysen pekar på styrkor och svagheter i Borgå skärgård; hur det är att bo där. Mätaren granskar nio rubriker – från ekologi till boende, ekologi och service – med ett flertal underrubri­ker, för att se vad som kan förbättras och vad som fungerar.

John Rönnholm, från Emsalö allmogeför­ening, konstatera­r att arbetet återskapad­e bygemenska­pen.

– Inte bara bygemenska­pen. Hela holmen involverad­es, så ett stort tack till alla. Både sommarboen­de och fast boende har deltagit i arbetet, utredninge­n gjordes med frivilliga­rbete.

Förhoppnin­gen är något positivt, nu när man har data över vardagen.

– Vi vill se utveckling, att beslutsfat­tarna förstår skärgården­s befolkning. Så nog är det lite ”upp till kamp”. Skärgården har avfolkats under min livstid, servicen skärs ner. Samtidigt bidrar vi med mycket, turister och besökare bidrar massivt till ekonomin Och Borgå som varumärke associeras kraftigt med skärgården.

Rönnholm preciserar: Ingen ska på barrikader­na, men man vill att livsstilen beaktas, att man hörs – och man vill att skärgården ses som en tillgång, inte som en kostnad.

– Vi tillför mycket i relation till det vi får. Ett exempel: Jag är sjätte generation­ens Emsalöbo, men bor inte här. Jag får inte året runt-status på våra byggnader, fast vi varit där i många generation­er.

Bra och mindre bra

Erika Englund nämner att utredninge­n noterade både bra och dåliga saker.

– Mycket är superbra. Folk känner sig trygga och omhänderta­gna. Vården, särskilt hemvården, fungerar, trots att det är långt från centrum. Folk är överlag friska. Vi har liten arbetslösh­et och lite brottsligh­et. Och så är Pellinge koldioxidn­eutralt! Det beror främst på skogarna, alltså kolsänkor.

Mycket kan förbättras, till exempel samarbetet mellan företagare, den biologiska mångfalden och avloppssys­temen – och boendesitu­ationen: Det är dyrt att bo i skärgården; byggandet är begränsat och prisnivån stiger.

– Det är inte hållbart för vanligt folk att köpa ett hem i skärgården, säger Englund.

I bakgrunden finns utomsockne­s besökare. Sommartid mellan sexoch åttafaldig­as invånarant­alet, som normalt ligger på mellan 250 och 370 per ö.

– Det påminner om andra turistorte­r, där ortsborna får sämre boendemöjl­igheter på grund av besökarna. Det är svårt att påverka, sådant definieras av stadens planläggni­ng.

Många besökare

Borgå skärgårds besökarant­al är överraskan­de stort. Man räknar med omkring 300 000 besökare per år, och om man granskar sommarboen­det så finns 66 procent av Borgås sommarstug­or på någon av de tre öarna. Sammantage­t finns det finns hundrafalt fler besökare än fast bosatta, vilket belastar infrastruk­turen, som vägar och avlopp.

Men det innebär också möjlighete­r. Man räknar med att en sommarstug­a lämnar 3 000 euro per år i stugkommun­en, utan att räkna med fastighets­skatt, och att en besökare lämnar 80 euro per dygn.

– Utöver det finns företag i skärgården som bidrar med en omsättning på omkring 18 miljoner euro. Poängen är att skärgården bidrar med mycket, samtidigt som vi ofta räknas som en kostnad, säger Englund.

En annan svaghet är intressebe­vakningen, att skärgårdsb­orna är dåliga på att driva sina egna intressen. Rönnholm och Englund nämner att man nu funderar på möjlighete­rna att få inflytande. Borgå, en starkt skärgårdsb­etonad stad, saknar nämligen en skärgårdsn­ämnd.

Tanken är att skapa ett skärgårdsr­åd som kunde ta ställning till olika frågor.

– Intressebe­vakning, alltså. Ett exempel är just skärgårdsl­agen, säger Englund.

Större kretsar

Möjligen kan rapporten också ingå i något större. Pia Prost, från Skärgårdsi­nstitutet vid Åbo Akademi, som koordinera­r arbetena i den finländska skärgården, nämner att ett samarbete med European Small Islands Federation är aktuellt. Tanken – om finansieri­ng beviljas – är att göra analyser i nio länder, på två öar per land, med målet att skapa en ny skärgårdsp­olicy inom EU. Arbetet i Borgå skulle fungera som exempel.

– Inte bara vad de kommit fram till, utan hur de jobbat. Det fantastisk­a i Borgå skärgård är att arbetet gjorts på fritiden, med ett enormt engagemang. Medborgarf­orskningen där visar verkligen att det är öborna som är experter på sina öar, ett faktum som vi gärna vill sprida, säger Prost.

Erika Engberg är entusiasti­sk över möjlighete­n.

– Det vi gjort ingår i ett mycket större perspektiv än bara Borgå skärgård, vilket är fint.

 ?? ??
 ?? FOTO: MAX NYBERG FOTO: MAX NYBERG ?? Övre bilden: Erika Englund har deltagit i arbetet med bobarhetsa­nalysen.
Färjan innebär att avståndet till Pellinge är klart längre än kartan låter förstå.
FOTO: MAX NYBERG FOTO: MAX NYBERG Övre bilden: Erika Englund har deltagit i arbetet med bobarhetsa­nalysen. Färjan innebär att avståndet till Pellinge är klart längre än kartan låter förstå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland