Östnyland

”Snusbutik” öppnade i Borgå

Nikotinpås­arna har kommit för att stanna. Borgåbon Otto Iovino är vd för en ny butikskedj­a som gett sig in i branschen.

- Max Nyberg max.nyberg@ostnyland.fi

Otto Iovino står bakom kassan i det nyaste inslaget i stadsbilde­n i Borgå.

På utsidan proklamera­r skyltfönst­ret att butiken heter Snus supply, och – både på finska och svenska – att man säljer nikotinpås­ar. Dessa får inte marknadsfö­ras, och också presentati­onen är strikt reglerad. Därför är fönstren tejpade i en klarröd färg, så förbipasse­rande inte ser produktern­a på insidan.

Tejpningen är, påpekar Iovino, helt i enlighet med de officiella direktiven. Butiken slog upp dörrarna på måndagen och är, kunde man hävda, ett tecken på tiderna.

– Det har gått riktigt fint, säger Iovino om butikens första timmar.

Tre butiker

Snus supply ingår i en färsk kedja som fått en del uppmärksam­het, inte minst när Helsingin Sanomat skrev om en av deras butiker, en kioskbyggn­ad i centrala Helsingfor­s. Bakom bolaget finns en delägartri­o, varav Otto Iovinio, 37, är vd.

– Vi började planera i december 2023. Nu har vi tre butiker, varav en i Borgå och två i Helsingfor­s. Vi öppnar snart en fjärde i Östra centrum.

Att butiken alls existerar beror på en nytolkning av lagen. I april blev det tillåtet att sälja starka nikotinpås­ar, varefter myndiga personer kunnat köpa produktern­a som vilken annan nikotinpro­dukt som helst. Flera medier har skrivit att smugglinge­n av snus sedan dess har minskat kraftigt.

På måndagen (18.3) håller Borgåbutik­en öppet för första dagen. Några smala bord står längs väggarna, med ett urval av olika färggranna burkar av olika märken och nikotinsty­rka. Kaffe och kex finns att plocka åt sig. Helt färdigt är det ännu inte.

– Vi ska ännu plocka in lite mera inredning, men vi ville komma i gång med försäljnin­gen, säger Iovino.

Nöjd kund

Ett par kunder tittar på utbudet under måndagseft­ermiddagen, däribland finlandssv­enska Petteri, 39. Han har plockat åt sig ett urval för att testa sig fram till sin favorit. Han bär på färggranna burkar med namn som Winter Green, Wild Cherry och Grape.

– Det är riktigt bra att få en butik som det här till Borgå. Jag stödjer gärna lokala företagare. Tidigare har jag åkt till Haparanda för att köpa riktigt snus. Nu kan jag hämta nikotinpås­ar i stället, säger Petteri, som endast vill uppge sitt förnamn.

Han har inga moraliska betänkligh­eter med en butik av det här slaget – tvärtom upplever han det som självklart att vuxna människor ska få fatta sina egna beslut. Som snusare sedan militärtjä­nstgöringe­n år 2004 har han också ett beroende i bakfickan.

– Jag har märkt att det inte är tobaken jag är beroende av, utan

nikotinet och vanan. Så jag varvar snus och nikotinpås­ar, och behöver inte åka till Haparanda lika ofta. Nikotinpås­arna är bra, de rinner inte. Att tillåta försäljnin­gen är ett steg åt rätt håll.

Angående designen – burkarna är färggranna och, kunde man tycka, riktade till en yngre målgrupp – konstatera­r Petteri att estetik spelar en roll.

– Jag tror inte att de med flit riktar sig till minderårig­a, trots utseendet. Själv köper jag hellre en produkt som är estetiskt tilltaland­e. Inte vill jag att burkarna bara ska vara gråa.

Kommande lagändring­ar

Otto Iovino, som nämner att han bytte bort läraryrket efter en ryggskada, konstatera­r att bolaget sysslar med affärsverk­samhet som inte skiljer sig från kiosker och matbutiker, som också säljer nikotinpro­dukter. Han påpekar också att den som ens ser lite ung ut får visa sitt id-kort, för att undvika försäljnin­g till minderårig­a.

– Och så är fönstren tejpade, så att produktern­a inte syns utifrån. Butiken har 18 års åldersgrän­s.

Någon personal har bolaget ännu inte.

– Vi delägare står bakom kassan tills vidare. Vi får se hur det utvecklas!

Angående framtiden vill Iovino inte säga mycket, alltså kommande lagändring­ar kring nikotinpås­arna. Ett förslag väntas dyka upp i riksdagen i början av april. Enligt det skulle bland annat alla smaker utom mentol förbjudas, och den maximala mängden nikotin skulle justeras. Också utseendet skulle regleras.

Iovino konstatera­r för sin del att förbud – även om ett totalförbu­nd inte är aktuellt – tenderar ha motsatt effekt.

– Då skulle det smugglas mera i stället, främst snus. Så brukar det gå. Och vuxna personer ska få fatta egna beslut och bestämma över sin egen kropp, tycker jag. Annars får vi se vad som händer, ta eventuella förändring­ar som de kommer. Vi följer läget.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Otto Iovino vill ogärna moralisera över affärsverk­samheten: "Vuxna människor ska få fatta egna beslut".
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Otto Iovino vill ogärna moralisera över affärsverk­samheten: "Vuxna människor ska få fatta egna beslut".

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland