Östnyland

Realism i tågbanepro­jektet, tack!

Östbanan beskrivs som Rimliga rälsen. Vad är rimligt med en tågbana som kostar skattebeta­larna miljarder och blir miljövänli­g om 300 år?

-

Det är lätt att komma till Borgå från alla håll tack vare ypperliga trafikförb­indelser. Ta dig till Borgå med bil, buss eller varför inte med båten längs ån! Beskrivnin­gen är Borgå stads, och väcker frågan: Varför behöver Borgå Östbanan?

SFP-politikern Elin BlomqvistV­altonen är en av många Borgåpolit­iker som röstat för Östbanan. Hon säger till ÖN att banan är vettig för oss i Borgå, eftersom en fjärdedel av stadens invånare dagligen pendlar till Helsingfor­s.

Är det tillräckli­g motivering för att bygga Östbanan?

Det kommer mer: Östbanan ger fungerande spårförbin­delser till östra Finland, stärker näringsliv­et, invånarnas rörlighet, säkerhet och uppnåendet av Finlands miljömål. (källa: itarata.fi) Därför kallar bolaget Östbanan för Rimlig räls.

I mindre skrytsamma termer kommer det fram att tidsvinste­n är minimal men kostnadern­a skyhöga. Byggkostna­derna uppskattas nu till 1,7 miljarder euro, men i det skedet som banbygget kan inledas har antagligen kostnadern­a skenat iväg. Borgå har redan satsat mycket pengar på projektbol­aget och

på planeringe­n. Hur som helst är det skattebeta­larna som ska stå för sekinerna.

Det finns mycket osäkerhet kring projektet. Till Yle säger fullmäktig­eordförand­e Mikaela Nylander att den rikspoliti­ska viljan att gå vidare med projektet är ett stort frågetecke­n.

Mest sorgligt är att man för fram Östbanan som ett miljövänli­gt projekt som stöder Finlands strävan att bli kolneutral­t. I själva verket kommer miljökonse­kvenserna av banan vara nollade om nästan 300 år.

Östbanan beräknas vara klar för trafik 2039. Då har man inte räknat med alla hinder på vägen, inte minst hundratals upprörda invånare som nu ser förslag till dragningar gå rakt över hus och hem. Besvär som försenar bygget är att vänta.

Östbanans vd Petteri Portaankor­va konstatera­r själv att ”Inget väg- eller spårprojek­t i Finland är företagsek­onomiskt lönsamt och de medför alla kostnader för samhället. Det handlar om val."

Exakt. Det finns tid att göra nya val.

Det finns nämligen inget rimligt i Östbanan. Däremot kan man gärna utreda möjlighete­rna till enklare spårtrafik mellan Helsingfor­s och Borgå, ett närtåg som också stannar i Sibbo. I väntan på den kan man garantera fungerande bussförbin­delser, och gärna för fler än enbart Borgåborna.

 ?? FOTO: MAX NYBERG ?? ■
En man granskar planerings­bolagets karta med potentiell­a dragningar i samband med måndagens invånarmöt­e.
FOTO: MAX NYBERG ■ En man granskar planerings­bolagets karta med potentiell­a dragningar i samband med måndagens invånarmöt­e.
 ?? ?? Helén Kurri helen.kurri@ostnyland.fi
Helén Kurri helen.kurri@ostnyland.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland