Östnyland

Finsk design för lagom kurviga kvinnor

I januari fick Satu Ala-Louko höra att butiksloka­len på Ågatan skulle bli ledig. I morgon öppnar hon butiken med samma namn – a la louko.

- Helén Kurri helen.kurri@ostnyland.fi

Det är torsdag förmiddag och fortfarand­e mycket att göra inför lördagens öppning. Det här är en kvinnas dröm som förverklig­as, och av en slump förverklig­as drömmen i Borgå.

Bakom det inhemska klädmärket a la louko finns Satu Ala-Louko. Hon har gedigen erfarenhet och lång bakgrund av kläddesign inom stora finländska företag, innan hon 2017 startade sitt eget märke. Känneteckn­ande för hennes kläder är sköna naturmater­ial i fina färger, och modeller som passar kvinnliga former.

Kollektion­erna är avsedda att enkelt kunna kombineras. Utbudet kommer att kompletter­as med koftor och tröjor, skor, smycken och accessoare­r. Ledordet är att utbudet ska vara unikt, plagg som man inte hittar någon annanstans.

– Under flera år hade jag ett showroom i Helsingfor­s, där jag visade och sålde kläder under kundkvälla­r eller bjöd in kvinnor att bekanta sig med utbudet.

Satu Ala-Louko ville ändå utveckla verksamhet­en och drömde om att öppna en klassisk stenfotsbu­tik. Möjlighete­n kom i januari då AlaLouko av en slump fick höra av en samarbetsp­artner att lokalen på Ågatan 35 snart skulle bli ledig.

Konstnärli­g hantverksf­amilj

Butiksloka­len är kompakt men med högt till taket och vita väggar, och härligt ljus som strömmar in via de stora skyltfönst­ren, är intrycket fräscht och luftigt. Rekvisita i butiken, en miniatyr av hennes tidigare showroom, en docka i luftballon­g i fönstret, en gammal kassaappar­at, skvallrar om att Satu Ala-Louko kommer från en konstnärli­g hantverksf­amilj, och båda föräldrarn­a är på olika sätt aktivt med i businessen.

– Kassaappar­aten hade min morfar, som var skomakare. Min mamma är konstnär och gör dockor, och min pappa jobbar med trähantver­k.

Samarbetsp­artnern Tero Korhonen är också ett erfaret proffs i klädbransc­hen, och ett viktigt bakgrundss­töd och bollplank, berättar Satu Ala-Louko.

I butikens bakre del kommer ett provrum att finnas och här har Satu Ala-Louko sitt kombinerad­e kontor och kök. På bordet håller nästa kollektion på att växa fram, tygprover och teckningar visar på pasteller och sommarkäns­la. Just nu ligger en blommig tygbit på bordet som kanske blir ett plagg i sommarens kollektion.

– Ibland hittar jag ett tyg som jag blir förtjust i och funderar sedan på modellen, ibland börjar jag med modellen. Alla mina plagg sys upp i Estland, och jag har varit mycket nöjd med resultatet.

Satu Ala-Louko erbjuder också kunderna en möjlighet att få hjälp att bygga upp en bra basgardero­b, enligt den nu så trendiga kapselmode­llen. I hennes butik på nätet får man också en känsla av Satus design.

– Men det är mötena med kunderna som är det viktiga för mig. När jag ser hur modellerna fungerar på kvinnor ser jag också om det finns behov att justera modellen.

Borgå är en underbar stad, säger Satu Ala-Louko som bor i Esbo, och hittar hon den rätta bostaden så flyttar hon hit.

A la louko på Ågatan 35 öppnar på lördag klockan 10.

 ?? FOTO: OSKAR SKOGBERG ?? ■
En dröm går i uppfyllels­e när Satu Ala-Louko på lördag öppnar sin butik på Ågatan.
FOTO: OSKAR SKOGBERG ■ En dröm går i uppfyllels­e när Satu Ala-Louko på lördag öppnar sin butik på Ågatan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland