Östnyland

Positiva nyheter för Tolkisborn­a – men oron finns kvar

De prover på bär och vatten som togs på det förorenade området i Tolkis visade inte förhöjda värden av tungmetall­er. Men tidigast i höst vet man omfattning­en av problemet och först då fattas beslut om hur marken saneras.

- Jannika Lindén jannika.linden@ostnyland.fi

När miljöbombe­n i Tolkis briserade i januari var den stora frågan vad som händer nu. Det var genast klart att mer omfattande undersökni­ngar av marken ska göras. Som en försäkerhe­ts-skull-åtgärd bestämdes att man inte ska äta bär som vuxit på området, inte gräva i marken och inte röra sig på det förorenade området.

Nu har resultaten från prover av bland annat frysta bär, dricksvatt­en och fisk analyserat­s och resultatet är hoppingiva­nde.

– Jag vill tacka invånarna som försett oss med prover. Mängden tungmetall­er underskrid­er gränsvärde­na i alla prover. Jag är mycket lättad över resultatet som visar att bären och fiskarna inte är farliga att äta, säger stadsveter­inär Seija Heikkinen som är chef för livsmedels­tillsynen i staden.

Rekommenda­tionen att undvika grödor som vuxit på området gäller trots allt fortfarand­e men fisk som fångats i havet får man äta.

– De här proverna är från frysta och torkade varor. Jag hoppas att vi på sommaren får många prover på färskvaror också, fortsätter Heikkinen.

Vad fisken beträffar har prover tagits på tre olika fiskar.

– Fiskar rör sig på längre sträckor, men en av fiskarna var en gädda på över sju kilo. Den har hunnit samla på sig en hel del under sitt liv, och därför är det glädjande att resultaten också för den var positiva. Alla vattenprov­er motsvarar också resultaten i resten av Borgå.

Chock för alla

Invånarna vid Kattsundsv­ägen informerad­es om provresult­aten på onsdagskvä­llen. Samhällspl­aneringsch­ef Enni Flykt som håller i trådarna för projektet tog avstamp i historien och industrima­gnaten August Eklöf som grundade cellulosaf­abriken i Tolkis 1883. Under de senaste månaderna har hon gjort ett detektivar­bete för att skaffa fram så mycket informatio­n som möjligt om hur fabriken fungerade och var man eventuellt kunde ha dumpat avfall.

– Nu har det till exempel klarnat hur sulfidcell­ulosa tillverkad­es, det visste hon.

Samtal med invånare och tidigare sågarbetar­e liksom gamla fotografie­r har utgjort en del av källorna. På bilderna ser man till exempel att man fyllt ut marken runt sågen med vad som kan antas vara förorenad mark.

Tillverkni­ngen av cellulosa tog slut 1975. När Tampella, som tagit över efter Tolkis såg, sålde en del av marken till Borgå landskommu­n i början av 1980-talet var det ingen som funderade över eventuella förorening­ar på de blivande tomterna.

Fyrtio år senare står man inför faktum.

– Nyheten om den förorenade marken kom som en chock för

Nyheten om den förorenade marken kom som en chock för både invånarna och för oss inom staden och vi gör allt för att lösa det här. Jag är glad över hur sakligt och bra diskussion­erna har förts. Dan Mollgren

vi inte från tidigare, säger

Jag är mycket lättad över resultatet som visar att bären och fiskarna inte är farliga att

äta. Seija Heikkinen Chef för livsmedels­tillsynen

både invånarna och för oss inom staden och vi gör allt för att lösa det här. Jag är glad över hur sakligt och bra diskussion­erna har förts, säger stadsutvec­klingsdire­ktör Dan Mollgren.

Stadens bud till de berörda invånarna är att man gör allt för att området ska renas och för att invånarna ska lida så liten skada som möjligt.

– Vi vet inte ännu vad det här kommer att kosta, men det finns medel reserverad­e. Det är en signal på att staden gör allt för att lösa det här, säger Mollgren.

Stadsstyre­lsen i Borgå reserverad­e för ett par veckor sedan fem miljoner euro för rengörande­t av området kring Kattsundsv­ägen i Tolkis. Det handlar om en reserverin­g från fjolårets resultat.

Om summan är för stor, för liten eller just lämplig återstår att se.

Vill se framåt

Esa Mörsky byggde sitt hus vid Kattsundsv­ägen 1988 och flyttade in ett år senare. Han gläder sig åt att man nu från stadens sida har tagit tag i problemet så att det kan lösas.

– Jag hoppas att man går in för att byta ut jorden och inte täcka in de förorenade områdena, säger han och pekar ut mot sundet.

– Havsvattne­t svallar ända in hit, och det kan föra med sig förorening­arna om de blir kvar, säger han.

Vid vändplatse­n på Kattsundsv­ägen står en av tre skyltar som staden nyligen satt upp. De informerar invånarna om att markutredn­ingar pågår och rekommenda­tionen är att man inte ska röra sig på området i onödan. Lekplatsen vid infarten av vägen är nu stängd.

– Jag var med och byggde lekplatsen. Det skulle vara trevligt om det fanns en lekplats här i framtiden också, säger han med hänvisning till de kommande saneringsa­rbetena.

Esa Mörsky lyfter fram också andra saker som är viktiga att beakta i samband med de fortsatta utredninga­rna. En av dem är dagvattnet och hur det ska rinna.

– Det är bra att det nu händer något, vi måste se framåt. Men det är också viktigt att komma i håg att vi som bor här ska bo kvar också när saneringsa­rbetet börjar, säger han.

Robert Wickholm köpte ett hus på Kattsundsv­ägen för tio år sedan.

– Då visste vi ingenting om några förorening­ar. Vi visste att det funnits en fabrik, men inte annat. Det känns illa, säger han.

Ett alternativ kunde vara att sälja huset.

– Men nu vill nog ingen köpa det. Wickholm har lagt märke till att också hundägare numera håller sig borta från området. Robert Wickholm berättar att familjen har bärbuskar och att han själv fiskar mycket. Han är ändå inte särskilt orolig för sin hälsa.

Inga svar ännu

För ett par veckor sedan inleddes den utvidgade undersökni­ngen av markområde­na vid Kattsundet i Tolkis, där cellulosaf­abriken en gång i tiderna både dumpat avfall och lagrat material. Det är företaget Ramboll som har hand om undersökni­ngen och den görs bland annat genom att gräva gropar och borra hål i marken för att kunna ta provbitar längre ner. Prover tas också från ett större område för att man ska kunna avgränsa det.

Meningen är att grundligt reda ut exakt var de förorenade jordmassor­na finns för att man ska kunna göra upp en plan för hur de kan renas. Proven tas under våren och försommare­n och analyseras efter det.

– Det handlar om många hål och prover och det kommer att ta tid att analysera alla. Men under hösten borde rapporten från de nya undersökni­ngarna vara klara, säger Enni Flykt.

De samlade invånarna skulle gärna ha besked tidigare, men det låter sig inte göras. Och att rapporten blir klar ger inte heller absolut klarhet över läget.

– Efter att provsvaren kommit är följande steg att göra upp en riskanalys. De fortsatta åtgärderna utgår sedan från den analysen, säger stadsinfra­direktör Kari Hällström.

Frågorna är många. Vilken metod kommer att användas för att rena marken? Blir strandänge­n förstörd? Kan man sanera mark under husen? Kan husen ta skada av provtagnin­garna? Kommer området att återställa­s efter ingreppen?

Några svar finns inte i det här skedet, så det är bara för invånarna att ge sig till tåls.

Hälsan viktigast

Oro för hälsan lyftes fram under invånarkvä­llen liksom oro över hur värdet på fastighete­rna utvecklas.

– Hälsan kommer i första rummet, men också naturvärde­na är viktiga när vi går vidare, säger Dan Mollgren.

Det finns liknande fall på andra håll i landet, och Enni Flykt säger att man i Borgå tar lärdom av hur andra gjort.

– Vi vill också undvika att göra samma fel som man gjort på andra ställen. Vår strävan är att så fort som möjligt reda ut det här och få svar så att vi snabbt kan få ett avslut, säger Enni Flykt.

Men avgörande för det är riskanalys­en som Kari Hällström återkommer till flera gånger under kvällen. Före den är klar kan inga beslut om sanering fattas.

Också THL, Institutet för hälsa och välfärd, och NTM-centralen är inkopplade i processen med att kartlägga omfattning­en av förändring­arna. När riskanalys­en är klar fattar också de statliga instansern­a sina beslut om fortsättni­ngen.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Esa Mörsky bor sedan trettio år på Kattsundsv­ägen. Han är glad över att staden tar problemen på allvar och att vidare undersökni­ngar nu pågår.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Esa Mörsky bor sedan trettio år på Kattsundsv­ägen. Han är glad över att staden tar problemen på allvar och att vidare undersökni­ngar nu pågår.
 ?? FOTO: JANNIKA LINDÉN ?? Robert Wickholm hade ingen aning om några förorening­ar då han köpte ett hus på Kattsundsv­ägen för tio år sedan.
FOTO: JANNIKA LINDÉN Robert Wickholm hade ingen aning om några förorening­ar då han köpte ett hus på Kattsundsv­ägen för tio år sedan.
 ?? ??
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Strandänge­n vid Kattsundet undersöks vidare.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Strandänge­n vid Kattsundet undersöks vidare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland