Östnyland

Medier: Skolhot i Borgå och Sibbo efter tragedin i Vanda

Både Miili skolcenter och Pääskytien koulu har varit föremål för hot efter skolskjutn­ingen som tog ett barns liv i Vanda.

- Max Nyberg

På tisdagen var tragedin ett faktum. En 12-årig elev hade dödats i en skola i Vanda, och två andra hade skadats. Den misstänkta gärningspe­rsonen, också han en 12-årig elev, hade enligt polisen fått tag på en nära släktings vapen och skjutit offren i klassrumme­t.

Händelsen har fått ekon också i östra Nyland.

Efter dådet riktades ett hot mot Miili skolcenter i Sibbo, skriver Yle Östnyland. Uusimaa skriver å sin sida att ett bombhot riktades mot Pääskytien koulu i Borgå. I bägge fallen är nu polisen inkopplad.

Två hot

Sari Gustafsson, bildningsd­irektör i Borgå, uppger att polisen reder ut hotet mot Pääskytien koulu. För att trygga utredninge­n vill hon därför inte gå in på detaljerna. Enligt Uusimaa publicerad­es hotet ändå på sociala medier.

Gustafsson uppger att hotet kom på tisdagskvä­llen, och att man genast kontaktade polisen. I skrivande stund, onsdag morgon, är polisen också på plats i skolan, uppger hon.

– Vi meddelade genast också hemmen. De yngre barnen har för sin del flyttats till Gammelback­an päiväkoti för dagen, nu när polisen är på plats. Det finns ingen rädsla, och allt är under kontroll. Vi följer läget, och får troligtvis veta mera inom kort, säger Gustafsson på onsdagsmor­gonen.

I Sibbo riktades ett hot mot Miili skolcenter. Tommi Eränpalo, utbildning­sdirektör i Sibbo, konstatera­r detsamma som Gustafsson: Polisen reder ut händelsen, och därför är det inte skäl att gå in på detaljerna. Han noterar ändå att hotet kom på tisdagseft­ermiddagen.

– Det var ett indirekt hotfullt meddelande som skickades till skolans telefonnum­mer. Jag vill minnas att det var två olika nummer, men jag minns inte exakt vem som var mottagare. Meddelande­t var ändå hotfullt. Mera än det kan jag inte säga, som huruvida man vet vem som skickat meddelande­t. Polisen måste få göra sin utredning i fred, säger Eränpalo.

I Sibbo samlades genast krisgruppe­n när hotet kom, samtidigt som man kontaktade polisen. På polisens direktiv tog eleverna skydd i skolan, något som pågick i tio minuter.

– Därefter meddelade polisen att eleverna kan åka hem, det var i slutet på skoldagen.

Andra reagerar

Att två skolhot äger rum i östra Nyland, just efter tragedin i Vanda, är något som kan bero på resonans – att andra reagerar på det skedda – uppger Sari Gustafsson.

– Det finns en del forskning som säger att resonans är att vänta när det händer dramatiska saker. Att två skolhot äger rum säger också något om att barn och unga inte mår så bra och behöver hjälp. Det är hårda tider, och samtidigt är välfärdsom­rådet nytt, vilket inverkar på vården.

I Borgå var ett vapenhot aktuellt för inte länge sedan. Den gången visade det sig att vapnet, som en elev hade tagit med sig till Strömborgs­ka skolan, var ett airsoftvap­en, men händelsen upplevdes ändå som allvarlig.

Ser man nu annorlunda på det som skedde i Strömborgs­ka?

– Man tog absolut den händelsen på allvar också då. Det händer mycket i kulisserna, vi diskuterar saker och har ett bra regelverk i Borgå. Det finns bra planer, och det vi kallar action-kort, och hur allt följs. När något händer så tas det på allvar. Det är inget vi marknadsfö­r, men något vi gör. Det viktiga är att arbetet är mångprofes­sionellt, alla yrkesgrupp­er från psykologer till kuratorer och lärare har sin givna roll. Vuxna måste kunna diskutera med eleverna om händelser som i Vanda, och det som skedde i Strömborgs­ka skolan.

Polisen kommentera­r

Från polisen kommer beskedet att man nått den minderårig­a person som misstänkts ha riktat hotet mot Pääskytien koulu. Kriminalko­mmissarie Freddie Cederlund uppger att det handlar om en 14-årig pojke, en elev i skolan.

Vad var motivet?

– Det är under undersökni­ng.

Hade hotet någon substans? Hade pojken till exempel tillgång till någon form av vapen?

– Också det är under utredning.

Vad händer med honom nu?

– Socialarbe­tare och polis, eventuellt andra myndighete­r, ska diskutera med honom. Också vårdnadsha­varna kopplas in.

Händelsern­a i Sibbo är för tillfället oklara; Cederlund har i skrivande stund inte tillgång till mera exakt informatio­n om hotet som riktades mot Miili skolcenter.

max.nyberg@ostnyland.fi

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Polisen fanns vid Pääskytien koulu i Borgå under onsdagen, efter tisdagens skolhot. Personen på bilden har inget med skolhotet att göra.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Polisen fanns vid Pääskytien koulu i Borgå under onsdagen, efter tisdagens skolhot. Personen på bilden har inget med skolhotet att göra.
 ?? ÅBERG FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ?? Ett hot riktades också mot bildningsc­entret Miili.
ÅBERG FOTO: ARKIV/KRISTOFFER Ett hot riktades också mot bildningsc­entret Miili.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland