Östnyland

”Jag är jätteglad och stolt” – Kaj Rosendahl är Årets Sparre

Få har g jort så mycket för Gamla stan i Borgå som Kaj Rosendahl och enligt motivering­arna till utmärkelse­n Årets Sparre känner han stadsdelen på sina fem fingrar. – Jag har ju bott i Borgå i 90 år, så någonting har fastnat, skämtar han.

- Oskar Skogberg oskar.skogberg@ostnyland.fi

Det är klart att jag alltid varit intressera­d av historia och av att hålla saker relaterade till Gamla stan i minnet. Kaj Rosendahl

Utmärkelse­n Årets Sparre instiftade­s i fjol, så Kaj Rosendahl är den andra i ordningen som har äran att tilldelas priset.

– Det känns faktiskt jättebra, jag är jätteglad och stolt, säger Rosendahl.

Årets Sparre-utmärkelse­n delas ut den 3 april för att minnas dagen år 1898 då möbeldesig­nern, bildkonstn­ären och greven Louis Sparre höll sitt berömda tal som blev startskott­et för skyddandet av Gamla stan.

– Sparre var medlem i Borgå museifören­ing, han var ordförande och valdes också till hedersmedl­em. Jag har gått samma väg: jag var ordförande för föreningen i 30 år och är numera också hedersmedl­em. Så det känns jättefint att på sätt och vis gå i Sparres fotspår.

Enligt stadgarna tilldelas utmärkelse­n Årets Sparre en person som med sitt agerande har främjat området Gamla Borgås framgång och livskraft. Det har Rosendahl sannerlige­n gjort. Vid sidan av sina uppgifter som bankman och politiker har hans hjärta alltid klappat för Gamla stan. Förutom ordförande­skapet i museifören­ingen var han en av grundarna och ordförande för Stiftelsen för Gamla Stan i Borgå och han engagerade sig även i renovering­en av museets utställnin­gsbyggnade­r Holmska gården och Gamla rådhuset.

Från rivningsho­t till visitkort

I dag är Gamla stan Borgås stolthet men Rosendahl påminner om att det vid två tillfällen varit nära att allt hade rivts.

– Under Sparres tid i slutet av 1800-talet ville man göra en ny stadsplan med gator som ett rutmönster i Gamla stan. Det skulle ha gjort slut på praktiskt taget all bebyggelse. På 1960-talet var det igen aktuellt att riva och bygga nytt i Gamla stan. Men det här utmynnade så småningom i att Borgå som första stad i landet utarbetade en skyddande stadsplan där man pekade ut vilka byggnader i Gamla stan

som bör beskyddas. Den fastställd­es 1974.

Ett par år tidigare, 1972, var Rosendahl med och grundade Stiftelsen för Gamla Stan i Borgå. Den verkade fram till 2016 då den fusionerad­es med Östra Nylands Byggnadsvå­rdsstiftel­se Salvus som Rosendahl också var med om att grunda.

– Stiftelsen för Gamla Stan i Borgå gjorde mycket för att bibehålla och stärka Gamla stans status. Under en nästan tio år lång period från 1985 och framåt lyckades stiftelsen och Borgå stad få in ett moment i statsbudge­ten. Vi fick årligen in massor med statspenga­r för Gamla stan, om jag minns rätt fick vi ett år 800 000 dåtida mark. Vi hade också en överenskom­melse med staden om att den för sin del skjuter till hälften så mycket pengar som kom från staten.

Rosendahl beskriver den här tiden som en guldålder för både stiftelsen och staden. Stiftelsen kunde bevilja understöd och låna pengar till reparation­s- och renovering­sarbeten i Gamla stan. Ett särskilt viktigt arbete som utfördes under den här tiden var att iståndsätt­a brandgator­na i stadsdelen.

90 år i Borgå

I motivering­arna till utmärkelse­n Årets Sparre konstatera­s att Rosendahl sägs känna Gamla stan på sina fem fingrar och att han har anekdoter för nästan varje hus och gränd. Rosendahl skrattar glatt åt den här beskrivnin­gen.

– Jag har ju bott här i 90 år, så någonting har fastnat. Men det är klart att jag alltid varit intressera­d av historia och av att hålla saker relaterade till Gamla stan i minnet. Jag har bott på sammanlagt tio ställen i Borgå, men först de senaste trettio åren i Gamla stan.

När det gäller anekdotern­a väljer Rodendahl att berätta en som härrör sig till grundandet av Stiftelsen för Gamla Stan.

– När den startades fanns inga pengar för att inleda verksamhet­en, grundkapit­alet var 30 000 mark. Vi hade alltså ett stort behov av pengar och någon ordnade med audiens hos dåvarande finansmini­stern. Det råkade vara en person

jag kände sedan tidigare, nämligen Paul Paavela. Vi hade träffats i reservoffi­cersskolan och senare sökte vi båda in till juridiska fakulteten. Jag vet inte hur mycket han mindes av mig men när vi hade framfört vårt ärende under audiensen sade han: ”Minäpä pirautan tuonne Opetusmini­steriöön”, (Jag ska slå en signal till Utbildning­sministeri­et).

Efter att ministern talat några minuter i telefonen fick stiftelsen­s delegation ett synnerlige­n positivt besked.

– Han avslutade samtalet och meddelade att 100 000 mark är på väg från Utbildning­sministeri­et. Så det gick synnerlige­n behändigt, och summan var mycket större än vad vi hade kunnat vänta oss. Det blev en bra grundplåt och vi kunde börja jobba med det praktiska.

Förutom att Föreningen Invånarna i Gamla Borgå utnämnde Kaj Rosendahl till Årets Sparre på onsdagskvä­llen gav den även ett hedersomnä­mnande till hotellet Runo. Enligt föreningen är hotellet ett utmärkt exempel på hur man framgångsr­ikt kan kombinera historia med nutid.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Kaj Rosendahl är glad både över utmärkelse­n och över att Gamla stan för tillfället mår bra. – Via byggnadsgr­uppen Vapora, där både Museiverke­t och museifören­ingen är represente­rad, försöker man hålla koll på läget.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Kaj Rosendahl är glad både över utmärkelse­n och över att Gamla stan för tillfället mår bra. – Via byggnadsgr­uppen Vapora, där både Museiverke­t och museifören­ingen är represente­rad, försöker man hålla koll på läget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland