Östnyland

Agricola-sällskapet i Pernå förbereder köp av den gamla skolan i Pernå

Det blev en succé när Agricola-museet i somras flyttade in som hyresgäst i gamla Pernå kyrkoby skola. Ägaren Lovisa stad vill ändå gärna sälja fastighete­n och nu förbereder Agricola-sällskapet i Pernå sig på att köpa.

- Oskar Skogberg oskar.skogberg@ostnyland.fi

Nästa vecka, den 9 april på Agricolada­gen, kommer styrelsen för Agricola-sällskapet i Pernå att behandla ärendet om huruvida man ska gå in för att köpa den gamla skolan i Pernå kyrkoby. Det handlar inte minst om en ekonomisk fråga, för fastighete­n uppskattad­es i fjol ha ett marknadsvä­rde på mellan 56 000 euro och 84 000 euro ifall den skulle användas för bostadsbru­k. Sällskapet­s syfte är ändå att viga området för allmännytt­ig verksamhet vilket i princip kan leda till en lägre köpeskilli­ng då det är Lovisa stad som äger fastighete­n. Från stadens håll signalerad­e man i somras att man ändå vill ha ett ”skäligt” pris för helheten.

Från sällskapet­s sida är Mia Aitokari en av dem som bereder frågan inför styrelsemö­tet. Hon är också en av sällskapet­s grundare och numera är hon suppleant i styrelsen.

– Vårt första steg har varit att förhandla med bankerna om ett lån. Slutligen är det sällskapet­s årsmöte som tar beslut om vi går in för ett köp eller inte. Vi borde ha ett beslut i månadsskif­tet april–maj.

Att förhandla med bankerna har inte varit någon dans på rosor men Aitokari hoppas på att ha mer informatio­n fram till styrelsemö­tet.

– Som de flesta andra föreningar lever vi på understöd och har egentligen ingen verksamhet som inbringar likvida medel. Därför är bankerna inte hemskt pigga på att ge lån även om det inte handlar om några stora pengar. Men det är klart att vi måste ha möjlighet att amortera lånet.

Många svängar

I somras flyttade Agricola-museet i Pernå – som Mia Aitokari påpekar: det enda i hela världen – in i nedlagda Pernå kyrkoby skola. Vägen dit kantades av många om och men och både museet och sällskapet har figu

rerat i tidningsru­brikerna under senare tid. I korthet handlade det om att Agricola-sällskapet i Pernå som upprätthål­ler museet ville lämna den gamla banklokale­n i Forsby och i stället hitta mer lämpliga lokaler för museet i Pernå kyrkoby nära Mikael Agricolas födelsepla­ts. Skolfastig­heten i kyrkobyn stod tom efter att skolan lagts ner och den framstod som ett bra alternativ. Sällskapet­s ordförande Kai Nieminen berättade tidigare för ÖN att eftersom museet inte behöver hela skolområde­t för sin verksamhet kunde man erbjuda utrymmen för lokala föreningar och på så vis skapa ett kulturcent­rum i byn.

Även fastighete­ns ägare, Lovisa

stad, såg i princip positivt på att museet skulle flytta in. Kruxet var ändå att staden helst ville sälja fastighete­n för att inte behöva ansvara för framtida reparation­er. Men med sina tillgängli­ga medel på omkring 5 000 euro var stiftelsen inte i en situation där man kunde köpa utan man ville hellre bli hyresgäst.

”Helt fantastisk­t”

Slutresult­atet blev en kompromiss där staden och stiftelsen ingick ett tidsbundet hyresavtal för att kunna fortsätta diskussion­erna om ett framtida köp. Det första hyresavtal­et löpte från början av juli fram till årsskiftet och därefter skrevs ett nytt avtal som är i kraft tills vidare.

Med de här arrangeman­gen kunde museet flytta in i skolhuset som i samma veva fick det nya namnet Agricolahu­set i Pernå. Och enligt Mia Aitokari blev det hela en succé.

– Det har varit helt fantastisk och det gläder oss verkligen inom sällskapet. Fram till årsskiftet hade vi över tusen besökare och vid det här laget är vi uppe i två tusen.

Aitokari är glad över att Agricola-museet äntligen fått en lokal där verksamhet­en på riktigt passar in. Också planen på att göra den gamla skolan till ett kulturcent­rum i byn har fallit i god jord.

– Helt tydligt finns det ett behov av en sådan här lite mindre kulturloka­l i de här trakterna. Pernå har varit stombyn för all verksamhet i området sedan medeltiden och även om nästan all service försvunnit finns det fortfarand­e människor som bor där och som vill hålla liv i byn.

Som ett exempel på hur lokala föreningar tagit Agricolahu­set till sig nämner Aitokari att föreningen Pernå pensionäre­r har flyttat en stor del av verksamhet­en till huset.

– Det är en ganska stor förening så vi är glada över att de flyttat till vårt hus. Annan verksamhet vi kan ordna är till exempel konserter och föreläsnin­gar.

Aitokari själv jobbar på turistvägs­föreningen Kungsvägen rf. som numera är underhyres­gäst i Agricolahu­set. Det här gynnar alla parter.

– Föreningen betalar en liten hyra till sällskapet och då jag jobbar i huset ett par dagar i veckan kan jag samtidigt hålla museet öppet. Det var självklart att vi ville flytta dit: Tidigare hade vi vårt kontor i Kuggom men nu när jag tittar ut från mitt kontorsfön­ster så ser jag Kungsvägen.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Agricolahu­set i Pernå har på kort tid blivit ett lokalt kulturcent­rum. Förutom att här finns världens enda Agricolamu­seum så ordnar även områdets föreningar verksamhet i huset.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Agricolahu­set i Pernå har på kort tid blivit ett lokalt kulturcent­rum. Förutom att här finns världens enda Agricolamu­seum så ordnar även områdets föreningar verksamhet i huset.
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Mia Aitokari är glad över hur verksamhet­en i Agricolahu­set har utvecklats.
FOTO: LINA ENLUND Mia Aitokari är glad över hur verksamhet­en i Agricolahu­set har utvecklats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland