Östnyland

Det stängda dagiset Lekgården dyker snart upp på marknaden

Lekgården fungerade som daghem i Pernå i Lovisa, tills det stängdes tillsamman­s med några andra enheter i staden. Snart kommer fastighete­n på marknaden.

- Max Nyberg max.nyberg@ostnyland.fi

av daghemmet Lekgården i Pernå är nära föreståend­e.

Daghemmet stängdes år 2020, efter att Lovisafull­mäktige fattade beslutet att stänga en rad skolor och daghem. På listan över nedlagda enheter fanns då Pernå kyrkoby skola, Teutjärven koulu, Kuggom daghem och daghemmet Lekgården.

År 2022 hade föräldrar i Pernåtrakt­en hopp om att Lekgården skulle öppnas igen, men tanken blev aldrig verklighet. Nu är fastighete­n på väg att säljas. En detaljplan behandlade­s nyligen i näringsliv­soch infrastruk­turnämnden, främst för tomtens skull.

Petri Paimander, livskrafts­utvecklare i Lovisa, uppger att man ännu inte bestämt sig för om fastighete­n säljs på auktion eller direkt. Oavsett vilken metod som väljs så reder en tredje part ut försäljnin­gsvärdet på den 251 kvadratmet­er stora byggnaden.

– Den är skyddad och säljs som bostadshus. Men såsom jag uppfattat det så är det också möjligt att kombinera med småskalig affärsFörs­äljningen verksamhet, exempelvis snickeri. Den ena vingen skulle då vara för boende, den andra för affärsverk­samhet, säger Paimander.

Angående skicket säger Paimander att värmen varit påkopplad och att byggnaden åtminstone till ytan verkar vara i gott skick.

– Av alla stadens försäljnin­gsobjekt så är byggnaden i bäst skick, och den jag själv skulle kolla in om jag var ute efter ett hus på 251 kvadratmet­er. Med det sagt har jag inte läst konditions­granskning­en, plus att granskning­en gjordes innan byggnaden lämnades tom.

Exakt när byggnaden kommer till salu är oklart; först ska åtminstone detaljplan­en vinna laga kraft.

Listan över Lovisa stads övriga försäljnin­gsobjekt innehåller Pernå kyrkoby skola, Koskenkylä­n koulu, Liljendal gamla daghem, Kuggom daghem, Haddom skola, Teutjärven

koulu och Viirilän koulukesku­s.

 ?? FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? Pernå kyrkoby daghem, Lekgården, blir bostadshus när och om staden lyckas sälja fastighete­n.
FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG Pernå kyrkoby daghem, Lekgården, blir bostadshus när och om staden lyckas sälja fastighete­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland