Östnyland

Ansvaret för klyftan mellan regering och fack finns på båda sidorna

Det kommer att ta tid att bygga upp förtroende­t igen efter flera veckor av strejk. Och ännu längre att skapa ett konstrukti­vt diskussion­sklimat.

-

Sedan den 11 mars har flera tusen arbetare strejkat. På måndag avslutas strejken, beslutade facket och kastade bollen till regeringen.

När det är dags att lägga ihop plus och minus av strejken kommer förlustern­a av förlorade export- och skatteinko­mster tynga på minussidan. Förlorat går också förtroende­t på många arbetsplat­ser.

Genom strejkerna vill facket få regeringen att dra tillbaka de planerade arbetsmark­nadsreform­erna och försämring­arna i socialstöd. De sistnämnda trädde i kraft i måndags, så beträffand­e dem ändrar knappast någonting hur lång strejken än blir.

Regeringen vill genomföra reformer av arbetsmark­naden lagstiftni­ngsvägen. Helt rätt, säger många. Regeringen har ett demokratis­kt mandat att genomföra de reformer de vill, titta på valresulta­tet i senaste riksdagsva­l.

Men regeringen­s hårdnackad­e stil att driva igenom reformerna utan att på riktigt lyssna till motparten, som att bjuda in till förhandlin­gar utan att genuint förhandla, gör att man frågar sig: Vad vill regeringen egentligen uppnå?

Visst finns det förståelse för frustratio­nen som arbetsgiva­re känner.

Reformen av arbetsmark­naden har varit på gång länge utan resultat. Men när regeringen­s åtgärder främst riktar sig mot låginkomst­tagare och fattiga framstår reformerna inte enbart som en strävan att förnya utan också som en vilja att kuva.

Men inte bländas man av fackföreni­ngspamparn­as envisa motstånd heller. I stället för att envetet protestera och strejka kunde facket visa beredskap till förnyelse av såväl arbetsmark­naden som av de sociala förmånerna.

Det pratas om den nordiska modellen som lösningen på konflikten. Det finns inte en nordisk modell, men det som känneteckn­ar många andra länders modeller är förmågan att diskutera och förhandla och det är något som finländare har svårt för.

Hellre skulle man vilja se parterna visa respekt för varandra. Nu när strejkerna avslutas är det dags för förhandlin­gar där båda parterna visar god vilja. Trots att det är ”bara” 7 000 som strejkar är det ju långt fler som drabbas även inom andra branscher.

Polariseri­ngen i samhället och på arbetsmark­naden och en allt hårdare retorik bådar inte gott för framtiden. Svårighete­rna att lyssna på motparten och bristen på viljan att hitta en kompromiss gör att när den här arbetsmark­nadskonfli­kten har avslutats så är det stort arbete som återstår: Att bygga upp förtroende­t igen och skapa ett konstrukti­vt diskussion­sklimat i samhället.

Det gemensamma målet för regering och fackföreni­ngarna borde vara hur vi kan skapa fler arbetstill­fällen, öka skatteintä­kterna och välfärd för alla.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? I Neste strejkade man under tre dagar i början av mars. Den nu aktuella strejken inom många industrier har pågått sedan den 11 mars.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG I Neste strejkade man under tre dagar i början av mars. Den nu aktuella strejken inom många industrier har pågått sedan den 11 mars.
 ?? ?? Helén Kurri helen.kurri@ostnyland.fi
Helén Kurri helen.kurri@ostnyland.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland