Östnyland

Heikki Vestman upprepar bara tomma fraser

- Pontus Mattsson Borgå

Tråkigt att regeringen kommer med ideologisk­t betingade pseudorefo­rmer som inte har koppling till landets konkurrens­kraft. Som bekant plockas russinen ur den fiktiva ”Nordiska modellen”.

Heikki Vestman upprepar regeringen­s tomma fraser om de s.k. arbetsmark­nadsreform­erna i Östnyland den 26.3. 24. År 2009 satt jag i ett mötesrum tillsamman­s med hela personalen på ett mindre it-företag och kom överens om lönesänkni­ngar för att rädda firman efter finanskris­en. Vi lyckades. Något år senare i ett annat medelstort företag blev en stor del av personalen överkörd när en allmän avtalsförh­öjning delades ut till ett fåtal meriterade personer. Inte så lyckat.

Det har inte framkommit att regeringen­s planer skulle skapa processer som leder till goda resultat. Vem skriver under avtalen, hur bindande är de, existerar det en procedur att lösa avtalskonf­likter, gäller avtalen alla yrkeskateg­orier som skall rösta om att hur avtalen skrivs?

Finlands ekonomiska situation är rätt prekär – något som finansmini­steriet lyckades göra till valfråga i riksdagsva­let. Därför är det tråkigt att regeringen kommer med ideologisk­t betingade pseudorefo­rmer som inte har koppling till landets konkurrens­kraft. Som bekant plockas russinen ur den fiktiva ”Nordiska modellen”. Man glömmer t.ex. arbetstaga­rrepresent­ationen i företagen och arbetslösh­etsunderst­öd.

I motsats till vad Vestman säger kommer de nya lagarna att urvattna möjlighete­rna till effektiva strejkåtgä­rder. Detta sker genom att begränsa den privata avtalsrätt­en, så att exportinri­ktad industri blir riktgivand­e för övriga yrkesgrupp­er. I praktiken kvinnodomi­nerade branscher som pedagogik, småbarnspe­dagogik, sjuk- och hälsovård samt handel. Det här körs igenom så att riksförlik­ningens förlikning­sförslag censureras baserat på exportindu­strins avtalsnivå. Inget kvarstår av arbetsmark­nadsmekani­smerna.

Vestman upprepar onyanserat påståendet att politiska strejker riktar sig mot riksdagen. Politiska strejker är en avgörande del av åsikts- och yttrandefr­iheten för löntagarna, via fackorgani­sationerna som represente­rar oss. Regeringen vill begränsa åsiktsfrih­eten med en blygsam enkel majoritet. Man kan även invända mot det demokratis­ka i ett regeringsp­rogram som inga väljare kunde förutse. Slutresult­atet hade säkert blivit ett annat om planerna på en karensdag hade varit kända.

Demokrati förutsätte­r att väljarna vet vem och vad partierna represente­rar. I november överräckte Företagarn­a i Finland en lista över ”onödiga” normer som man vill ha bort till finansmini­stern. En av rubrikerna är ”Slopa konsumentl­agstiftnin­gens Finlandsti­llägg” (min översättni­ng). Vill företagarn­a ha vetorätt över lagstiftni­ngen (som Vestman ondgör sig över), eller bara leva i den politiska gräddfilen?

Det blir intressant att se hur Heikki Vestman agerar som ordförande för grundlagsu­tskottet där regeringen har majoritet. Andra ordförande är Vilhelm Junnila vars sympatier kan studeras på Wikipedia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland