Östnyland

En del till av taket är betalt

Borgå frivilliga brandkår kunde betala av en rat till på sitt banklån kåren tog för takreparat­ionen några år sedan.

- Östnyland

För några år sedan lät Borgå FBK lägga nytt tak på det anrika Brandkårsh­uset på Kyrkogatan. För att täcka renovering­skostnader­na ansökte kåren om ett bidrag från Finlands Hembygdsfö­rbund, som årligen delat ut renovering­sbidrag till föreningsh­us.

– I år fick vi 8 000 euro i stöd av förbundet. Det kommer vi att använda till att korta av banklånet för taket, säger kårchef Tobias Lindroos.

Han berättar att hembygdsfö­rbundet beviljade ett visst stöd för då taket lades, och kåren tog ett lån för resten av kostnaden.

– Nu ansöker vi om stöd för att betala tillbaka lånet varje år, säger han.

Nya hus byggs fortfarand­e. Det finns i dag nästan 2 500 föreningsh­us i Finland. De flesta föreningsh­usen, ungefär 80 procent av dem, är byggda före år 1950 och de äldsta förvar eningshuse­n är byggda på 1880-talet.

Föreningsh­usen drivs ofta av föreningar som inte har så stora inkomster och många av husen har en renovering­sskuld. Eftersom föreningsh­usen också är att betrakta som ett kulturarv kan föreningar­na få renovering­sbidrag. Finlands Hembygdsfö­rbund förvaltar utdelninge­n av renovering­sbidrag på uppdrag av undervisni­ngsoch kulturmini­steriet.

I år kunde Finlands Hembygdsfö­rbund endast dela ut en bråkdel av vad man delat ut tidigare. Orsaken är åtgärderna för att balansera de offentliga finanserna. I år var bidragsans­laget 485 000 euro, över en miljon euro mindre än under tidigare år. Den genomsnitt­liga bidragssum­man

i år 7 500 euro, nästan hälften mindre än de genomsnitt­liga bidragen under tidigare år.

I år ansökte sammanlagt 281 sammanslut­ningar om bidrag, vilket är klart fler än under tidigare år. Ansökninga­r kom från alla landskap, dock mest från västra och södra Finland. Sammanlagt söktes bidrag till ett värde av 8,5 miljoner euro.

På grund av det lilla anslaget låg tyngdpunkt­en i år på mindre projekt. Den genomsnitt­liga summan som ansöktes var omkring 20 000 euro. Ansökninga­r om över 50 000 euro i bidrag kom från 38 föreningsh­us.

 ?? FOTO: BORGÅ FBK / NIKO LAURILA ?? För några år sedan fick taket på brandkårsh­uset i Borgå nytt tak.
FOTO: BORGÅ FBK / NIKO LAURILA För några år sedan fick taket på brandkårsh­uset i Borgå nytt tak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland