Östnyland

Välfärdsom­rådet sparar: Vissa verksamhet­sställen kan få mindre öppettider, eller dras in

Ett underskott på över 30 miljoner euro. Det är vad välfärdsom­rådet kämpar med nu.

-

Det skärs ner på vården i östra Nyland, men vilka former det tar är oklart.

På onsdagsför­middagen meddelade Östra Nylands välfärdsom­råde att underskott­et blir klart större än budgeterat. I pressmedde­landet skriver man att ”I likhet med de övriga välfärdsom­rådena är den ekonomiska situatione­n i Östra Nylands välfärdsom­råde utmanande”.

Försämrad service

Årsbidrage­t beräknas landa på minus 28,7 miljoner euro. Efter avskrivnin­gar förutspås räkenskaps­periodens resultat bli minus 30,5 miljoner euro – vilket, skriver man, innebär att ”räkenskaps­periodens underskott beräknas bli 14,7 miljoner euro större än den ursprungli­ga budgeten”.

Vad det innebär konkret avslöjas på en pressträff på måndag (13.5), där man ska informera om förändring­sprogramme­t.

I nuläget kan välfärdsom­rådesdirek­tör Max Lönnqvist inte öppna upp vad sparprogra­mmet innebär i praktiken, annat än på ett allmänt plan. Han talar om de olika ”sparkorgar­na”, som redan behandlats politiskt. A-korgen berör åren 2024 till 2026 och redan är godkänd av välfärdsom­rådesfullm­äktige. Den borde inte innebära försämrad service.

Nu blir det aktuellt med B- och C-korgen (se faktaruta).

– Eventuellt betyder det lite försämrad service. Det kan betyda att vissa verksamhet­sställen har mindre öppettider, eller dras in. Motsvarand­e. Åtgärderna kan jag inte gå in på i större detalj, men vi har presentera­t olika modeller, teoretiska kalkyler på hur vi kan spara. Förslagen blir offentliga med styrelsens lista på måndag (13.5), säger Lönnqvist till BBL.

Inhyrd arbetskraf­t

Lönnqvist påpekar att orsakerna inte står att finna i statliga beslut om nedskärnin­gar, utan i välfärdsom­rådets kostnadsst­ruktur. Han pekar på dilemmat med inhyrd arbetskraf­t, som varit ett problem redan länge.

– Januari, februari och mars ser ut att ligga på samma kostnadsni­vå som i slutet på året. Ett av de största problemen är svårighete­rna att rekrytera egen personal. Det ser ut som att vi först efter sommarmåna­derna har reella möjlighete­r att tydligt skära ner på mängden inhyrd arbetskraf­t.

Ett verktyg som införts är en så kallad motivation­speng, en bonus som ska få personalen att stanna kvar. Hur den tagits emot bland personalen är oklart, precis som huruvida den fungerat.

– Idén är att locka personer till enheter där det är svårt att rekrytera och där det är svårt att hålla fast i den personal vi har. Någon inom personalen kanske tänker att vi bugar åt ett håll, men inte ett annat. Men vi försöker på alla möjliga sätt göra något åt problemet med inhyrd arbetskraf­t, på vissa pilotenhet­er. Vi vet ännu inte hur det fungerat, det klarnar i slutet av juli eller början av augusti.

Politiskt svårt

Saken var uppe i styrelsen redan den 2 maj. Förvisso togs beslut om b- och c-korgarna redan i slutet av 2023, när produktivi­tetsprogra­mmet behandlade­s i fullmäktig­e.

Välfärdsom­rådets styrelseor­dförande, Mikaela Nylander (SFP), påpekar att processen är i ett tidigt skede. Hon tillägger att sparkraven inte kommer som någon överraskni­ng, men att de kommande besluten sannolikt för med sig en mycket svår politiska kamp.

– Vad det här innebär konkret går inte att säga, vi vet inte ens vad som är politiskt möjligt. Politiskt är det mycket känsligt, och jag vet inte vart den politiska viljan räcker. Det blir ett delikat pussel.

Hon, och de övriga politikern­a, väntar nu på ytterligar­e informatio­n – siffror, alternativ och konsekvens­bedömninga­r.

– Det är viktigt med konsekvens­bedömninga­r för de beslut vi sedan fattar, till exempel vill vi vara säkra på att någon besparing inte leder till ökade kostnader på annat håll. Då kan man också förhandla politiskt, något det inte finns förutsättn­ingar för just nu.

Sparkraven diskuteras nästa gång i styrelsen den 16 maj.

– Det går sedan till hösten innan alla pusselbita­r finns.

Max Nyberg

max.nyberg@bbl.fi

 ?? FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? Välfärdsom­rådesdirek­tör Max Lönnqvist pekar på den inhyrda arbetskraf­ten.
FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG Välfärdsom­rådesdirek­tör Max Lönnqvist pekar på den inhyrda arbetskraf­ten.
 ?? ÅBERG FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ?? Mikaela Nylander räknar med politiskt svåra beslut.
ÅBERG FOTO: ARKIV/KRISTOFFER Mikaela Nylander räknar med politiskt svåra beslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland