Östnyland

Lovisa gästhamn uppskattad­e bostadsmäs­san – ger tummen upp för muskelbåta­r

Företagarn­a vid Skeppsbron kommer sannolikt inte att se en likadan sommar som förra året, när bostadsmäs­san ägde rum.

- Max Nyberg

Det är lite småkyligt, men solen gör ett tappert försök att påminna om att det faktiskt blir sommar. Vid stadens bryggor vid Skeppsbron i Lovisa ligger några båtar och guppar.

Gästhamnen­s hamnvärd Niclas Mattsson sitter i solen och funderar på säsongen som snart kommer i gång. Eller förvisso har den redan börjat, det är bara lite lugnt ännu den här tiden på året.

– Den börjar när isen går, det är öppet alltid när man kan lägga till. Vår första kund var här för en dryg vecka sedan, en som hämtade sin båt och stannade i Lovisa över natten, säger han.

Den här sommaren blir, får man anta, annorlunda än förra året.

Populär hamn

Mattsson, som för övrigt har nästan 30 år bakom sig i gästhamnen, är nöjd med utveckling­en. Hamnen har visat sig vara populär under åren, och har dessutom vunnit en del omröstning­ar om båtfolkets favoritstä­llen. Servicebyg­gnaden som uppfördes för cirka tio år sedan har fungerat väl, och investerin­gen i den nya kafébyggna­den som han själv gjorde för ett par år sedan har visat sig vara vettig.

– Den betalar nog igen sig. Inte så snabbt, men ändå. Det var det enda rätta att göra, jag borde ha gjort det för länge sedan. Men det kan man inte fundera på, det bara att arbeta vidare.

På frågan vad Mattsson väntar sig av den här sommaren blir svaret en tillbakabl­ick, till sommaren 2023. Då drog bostadsmäs­san stora mängder besökare till Lovisa, och många av dem valde att rikta färden mot Skeppsbron.

– Jag vågar inte tala för alla, men jag vågar påstå att bostadsmäs­san förde med sig en ovanligt bra sommar. Besökarna såg ju Skeppsbron från mässområde­t och vandrade hit. Vi kommer nog inte till samma resultat i år.

Evenemang är bra

Mattsson vänder också blicken mot sommarens muskelbåts­evenemang: Lovisa Fun Run, som äger rum den 8 juni och som inte kräver inträdesbi­ljett.

– Alla evenemang är ett plus.

Bostadsmäs­san var i juli, när vi annars också har besökare. Juni brukar vara lugnare, så det är bra med något som drar då. Sedan är det Lovisa Historiska Hus i augusti.

Kaféet är inte öppet bara sommartid; Mattsson har haft som vana att hålla öppet också vinterveck­oslut, där en grillkåta fungerat som dragplåste­r den här säsongen. Den strukturen ska flyttas bort till sommaren.

– Inte är det någon folkvandri­ng, men det kommer nog kunder vintertid. Det vore bra att hitta på något som skulle liva upp området också under vintern. Säsongen är ganska kort. Dilemmat är att det kräver investerin­gar, och det måste synas i priset. Alla uppskattar inte det.

Intervjun gjordes några dagar innan grillkåtan flyttades bort till sommaren.

max.nyberg@bbl.fi

 ?? ÅBERG FOTO: KRISTOFFER ?? ■
Niclas Mattsson vill gärna se mera evenemang på Skeppsbron.
ÅBERG FOTO: KRISTOFFER ■ Niclas Mattsson vill gärna se mera evenemang på Skeppsbron.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■
Grillkåtan har varit populär under vintern, men till sommaren ska den bort.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ Grillkåtan har varit populär under vintern, men till sommaren ska den bort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland