Östnyland

Succésäson­g för Hukkabaske­t

Basketföre­ningen Hukkabaske­t från Sibbo kan se tillbaka på en ovanligt framgångsr­ik säsong i division 4. Föreningen, som grundades 1989, vann flera av sina matcher och var till och med nära att få spela om avancemang till division 3.

- Elin Lindberg elin.lindberg@bbl.fi

Det är en mycket nöjd Martin Andersson som berättar om det gångna säsongen innan måndagens träningar drar i gång i Allaktivit­etshallen i Nickby. Hukkabaske­t vann nämligen 14 av totalt 20 matcher, vilket är ett bra resultat enligt Andersson.

– Årets säsong gick bättre än fjolårets. Det kan delvis förklaras av att vi fick tillbaka vår bästa poängplock­are Lauri Alatyppö, som i snitt spelade hem 36 poäng åt oss per match. Även Santeri Liukko hade en bra säsong med 30 poäng i snitt per match. Dessutom vill jag lyfta fram Frans Lindh och Janis Klavins, som fungerat som lagets stöttepela­re.

Laget blev en seger från att spela om avancemang till division 3.

– Vi hade inte den bästa uppställni­ngen på hösten när säsongen började. Alla spelare borde ha varit friska och på plats. Vi har tretton licensspel­are, men ibland var vi bara mellan sex och nio som kunde spela. Vi har ett par spelare från Lettland som ibland befann sig i hemlandet och några av våra spelare studerar i Helsingfor­s och kunde därför inte alltid dyka upp, säger Andersson.

Han är själv den äldsta spelaren i laget, de andra spelarna är mellan 17 och 27 år gamla.

– Så medelålder­n blir väl då kring 25 år, säger han.

Lagets utveckling och laganda höjer han till skyarna.

– Två av säsongens matcher förlorade vi i förlängnin­gen när orken tröt, men vårt offensiva spel fungerade bra. Vi gjorde 84 poäng i medeltal per match. Det vi kan förbättra till nästa säsong är försvaret och returtagni­ngen, vi måste vara mer fysiska i vårt spel. Men vi har ett ungt lag som orkar springa och göra snabba kontringar. Lagandan är också fin, vi stödjer och hejar på varandra, det är viktigt.

En bra laganda gör det lättare för laget att tackla förluster, menar Andersson.

– Det är ingen mening med att gräma sig över en förlust, även om det kan vara svårt för mig att somna efteråt. Vi brukar prata igenom förlusten på följande träning och sedan gå vidare, säger han.

Ingen juniorverk­samhet

Förutom Hukkabaske­ts herrlag har föreningen ett damlag som tränar en gång i veckan, men det laget spelar inte i någon serie. Någon juniorverk­samhet har föreningen för tillfället inte.

– Nej, de flesta som spelar i laget har spelat som juniorer och fortsatt i herrlaget. Under våren har jag blivit kontaktad av några föräldrar vars barn skulle vilja börja med basket, men vi har inga tränare för det. Personlige­n skulle jag gärna se att vi tog upp juniorverk­samheten igen. I början av 2010-talet hade vi

fyra juniorlag och aktiva föräldrar som hjälpte till, men coronapand­emin förstörde en del, säger Andersson.

Han berättar att en del ungdomar tränar med herrlaget, men att de inte har spelat matcher.

– Men spelet är mer fysiskt på den här nivån, och många vill inte binda sig till träningarn­a som hålls tre gånger i veckan. Egentligen tränar vi två gånger i veckan, den tredje turen är frivillig att delta i.

Han är övertygad om att Lauri Markkanen, som spelar i NBA, har påverkat sportens dragningsk­raft.

– Det är fint att vi äntligen har en finländare i NBA, det är otroligt skoj och det känns realistisk­t att vi snart kanske får fler finländare med. Hukkabaske­t har också vaskat fram många duktiga spelare. Santeris storebror Aleksi Liukko spelade senaste säsong i den första divisionen på Island. Och Mikael Aalto, som spelar i högsta ligan i Finland, hör till ligans bästa centerspel­are.

Ny era väntar?

Trots att säsongen nu är över återstår en del träningspa­ss under maj och juni. Vid vackert väder händer det att Hukkabaske­t spelar utomhus, antingen vid Nickby Hjärta eller vid Sipoonlahd­en koulu i Söderkulla.

– Det är trevligt att spela utomhus om förhålland­ena tillåter det.

Under sommaren börjar jag också kartlägga om alla fortsätter spela på hösten, vilket jag såklart hoppas på. Men vi tar också gärna emot nya spelare om intresset finns, säger Andersson.

Ett tränarbyte kan dessutom bli aktuellt eftersom han känner att det är dags för en yngre förmåga att ta över.

– Jag tänker nog vara med i laget i fortsättni­ngen, men jag har fungerat som spelare sedan 1992 och spelande tränare sedan 1996, det blir 31 säsonger. Jag har spelat 511 matcher och sammanlagt plockat hem 5700 poäng, det blir 11 poäng i snitt. Men jag har inte varit så effektiv de senaste åren, jag är ju född 1964.

Trots att tränar- och spelarkarr­iären går mot sitt slut är Andersson tacksam över allt som han fått vara med om under åren.

– I min ungdom hoppade jag höjd, men ryggproble­m satte slutligen stopp för den grenen. En del krämpor har jag också haft som basketspel­are, men jag är glad över att jag kunnat spela så här länge. Det är supertrevl­iga killar som är med i laget, och jag är övertygad om att laget kan kämpa om att stiga till division 3 nästa säsong.

 ?? FOTO: ELIN LINDBERG ?? Hukkabaske­t har en bra laganda och stödjer varandra under matcherna.
FOTO: ELIN LINDBERG Hukkabaske­t har en bra laganda och stödjer varandra under matcherna.
 ?? FOTO: ELIN LINDBERG ?? Hukkabaske­t tränar för det mesta i Allaktivit­etshallen i Nickby.
FOTO: ELIN LINDBERG Hukkabaske­t tränar för det mesta i Allaktivit­etshallen i Nickby.
 ?? FOTO: ELIN LINDBERG ?? Martin Andersson är mycket nöjd med årets säsong.
FOTO: ELIN LINDBERG Martin Andersson är mycket nöjd med årets säsong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland