Östnyland

Axel Lindberg tog sin första seger på trestjärni­g nivå

Fälttävlan­sryttaren Axel Lindberg från Sibbo vann sin första internatio­nella trestjärni­ga tävling i söndags och siktar ännu högre.

- Jannika Lindén jannika.linden@bbl.fi

Den sex veckor långa tävlingsre­san till Sverige och Polen slutade bättre än väntat – med seger. Sibborytta­ren Axel Lindberg och valacken Bonapartis ledde tävlingen efter två moment och hade råd med en fällning inför den avslutande banhoppnin­gen. I början av banan fällde ekipaget en bom, men lyckades efter det hoppa resten av banan felfritt och kunde därmed fira segern.

– Så småningom börjar det synas ljus i tunneln, säger en glad Lindberg då han, teamet och hästarna kommit hem till gården i Söderkulla på tisdagen.

Resan startade i Sverige där Lindberg tillbringa­de tre veckor och deltog i två tävlingar. Sedan åkte teamet till Polen där det blev tävling tre veckoslut i rad.

Axel Lindberg har fyra tävlingshä­star, Bonapartis, Cascada, Die Lady och Quelle Bonne, på trestjärni­g nivå och alla var med på den sex veckor långa resan.

Den svåraste och högsta nivån i fälttävlan är fyrstjärni­g nivå. Under tävlingsre­san debuterade stoet Cascada på den nivån.

– Det gick inte jättebra men vi kom i mål, och hon är färdig för den nivån nu, konstatera­r Lindberg.

Satsar stort

Axel Lindberg satsar profession­ellt och sticker inte under stol med att OS är en dröm och ett mål.

– Nu är det fyra år till nästa OS och jag håller på att bygga ett team som räcker ända dit. De tränare jag har är mycket bra men teamet kan kompletter­as. Och så skulle det vara bra med fler sponsorer, det är en dyr sport. När ekonomin är tryggad kan man fokusera helhjärtat på idrotten, säger han.

Nu ska hästarna som var med på resan få vila innan träningen fortsätter. Det är dressyr i fokus på träningssc­hemat framöver.

– Hoppningen går ganska bra nu, jag har satsat mycket på hopptränin­g. Nu är det dags att satsa på dressyren så jag kan få bättre poäng i dressyrmom­enten.

Det finns fälttävlin­gsryttare som tycker dressyr är ett nödvändigt ont.

– Jag tycker det är ganska roligt att träna dressyr, säger Lindberg.

Någon lång vila eller träningspe­riod handlar det inte om – FM i fälttävlan avgörs redan om en månad, och då finns Axel Lindberg med på startlista­n.

I fälttävlan rider man tre olika delmoment, det vill säga dressyr, banhoppnin­g och ett terrängpro­v med fasta hinder. Det sammanlagd­a resultatet avgör segraren och för att få ett resultat måste alla delmoment vara godkända.

 ?? FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? Axel Lindberg, 27, har en lång meritlista, men att vinna en trestjärni­g tävling smäller högt. På bilden stoet SG Marimia.
FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG Axel Lindberg, 27, har en lång meritlista, men att vinna en trestjärni­g tävling smäller högt. På bilden stoet SG Marimia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland