Östnyland

Glad mors dag alla moderliga!

-

Morsdag. Tiden då vitsipporn­a fyller vägrenar och skogsglänt­or med en vit matta, då barnen börjar längta efter sommarlov och när sommaren redan ligger i luften om dagarna men tvingas dra sig undan för de kalla nätterna.

Morsdag. Fylld med förväntan, längtan och för dem det är förunnat, små handgjorda kort med målade makaroner. Jag har fått växa upp som barn med både mommo, famo och mamma, som vuxen har jag också fått nya rollmodell­er och fått fortsätta växa med min mans famo, mommo och min svärmor. Vilken underbar skara av kvinnor, alla varandra olika och ändå så fina rollmodell­er.

Min mamma var hemmamma, vilket var ganska vanligt då jag växte upp på 80-talet. Hon var en bulldoftan­de, traditione­ll mamma som vid sidan om barnen och hemmet också skötte pappas bokföring. Till jul och påsk pysslade vi med mamma och hon var i regel alltid hemma då vi kom från skolan.

Hon var mamman som satte våra önskemål och behov fram om sina egna och såg till att jag i högstadiet fick min fruit of the loomhuppar­e som jag bara måste ha. Pengar var det alltid knappt om och därmed också bråk om, men på något sätt hankade vi oss fram. Hon var som en moderskara­ktär ur en 50-talsfilm, bara lite mulligare och utan förkläde.

Min svärmor är den typen av farmor som kunde figurera som en egen karaktär i en barnbok, som i Ninja Kid böckerna, där det finns en Ninja-farmor. Hon är cool, håller sig i tiden och försöker hålla sig uppdaterad med allt som händer i världen och tekniken.

När jag var utan biträde i butiken hoppade hon utan tvekan in bakom disken, och lärde sig bemästra ett nytt kassasyste­m i ett nafs. Hon är engagerad, aktiv, har hobbyn och intressen. Har spelat teater, dansar och vakar gärna in på småtimmarn­a i goda vänners lag.

Våra barn tycker om famo som läser böcker, går på teater och leker med lego. Som person är hon empatisk och närvarande, ibland också lite tankspridd och distrahera­d, de är egenskaper som vackert kompletter­ar varandra. Samtidigt är hon en otroligt erfaren och seg företagare som minsann inte gett sig så lätt under årens lopp.

Om jag tycker det ibland varit kämpigt som kvinnlig företagare så har hon varit banbrytare för oss dagens kvinnliga företagare. Hon har haft drömmar som gått i kras men också högtflygan­de visioner som idag är genomförda och redan lever vidare.

Hon är personifie­ringen av talesättet att det inte växer mossa på en rullande sten. Hur hon lyckats hålla sig så ung, uppdaterad och företagsam kan nog ingen människa förstå. Och hur hon kombinerat allt med ett famlijeliv får jag inte att gå ihop.

När jag pejlar mig själv mot dessa två väldigt olika supermammo­r önskar jag kunna bygga mitt eget liv med likadana byggstenar. Jag vill ha tid att vara hemma och baka bullar, pyssla och skapa minnen med min familj, samtidigt som jag vill vara aktiv och följa mina egna intressen och hobbyn.

Jag vill ha energi att utveckla mitt eget företag och våga förverklig­a mina drömmar, samtidigt som jag vill vara närvarande och behålla min empati för andra. Det är en balansgång, och jag övar mig på att kombinera det bästa av två världar och skapa en meningsful­l och balanserad tillvaro och bygga min egen identitet som mamma. Glad morsdag till mamma och Anne-Maj!

 ?? ?? Erika Englund är 3-barns mamma och företagare bosatt på Pellinge
Erika Englund är 3-barns mamma och företagare bosatt på Pellinge

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland