Östnyland

Sjukhuset är tryggat, nu är det primärvård­en som ska spara

Överallt ska det sparas. Nu när Borgå sjukhus är tryggat vänds blicken åter till primärvård­en.

-

I västra Nyland är chocken stor efter måndagens beslut att BB i Lojo stänger. För mammorna i Hangö betyder det en resa på över 125 kilometer när det är dags att föda. Borgå sjukhus förlorade sitt BB 2016, och de bestörta stämningar­na i väst är bekanta.

Men i dag kan östnylänni­ngarna däremot andas ut. Kampen om Borgå sjukhus ser ut att vara över, och vunnen, för den här gången. Även om HUS ska spara 225 miljoner euro före 2027, och det kan dyka upp nya sparkrav, så får vi behålla vårt sjukhus, det intygar ledande politiker. Planerna på det nya sjukhuset, det som ska byggas i Harabacka, är redan långt framskridn­a och går vidare.

I praktiken förändras ganska lite efter måndagens beslut i HUS-sammanslut­ningens styrelse. För Borgå sjukhus betyder det att beredskape­n att utföra jouroperat­ioner nattetid och under veckoslut upphör från 2027.

Förändring­arna nu är främst att de planerade operatione­rna blir fler men utbudet snävare. Fler operatione­r är en utveckling som stöds också av sjukhusper­sonalens engagemang. Antalet operatione­r ökar hela tiden, patienter kommer även från andra orter och den svenska servicen fungerar bra. Borgå sjukhus kommer också i fortsättni­ngen ha en dygnet runt-jour.

Så långt allt väl. Men det ser ut som om vi går från en kamp till en annan. Vården kommer att skapa rubriker även i fortsättni­ngen. Då riktar vi blicken mot primärvård­en, den som Östra Nylands välfärdsom­råde har ansvarat för i drygt ett år.

Över 20 miljoner

euros underskott har vuxit till ett minus på över 30 miljoner euro. Underskott­et ska vara i balans före utgången av 2026. Så sent som i höstas var Östra Nylands välfärdsom­råde något av kärringen mot strömmen. När andra områden skar i verksamhet­en för att stävja kostnadern­a valde vårt område att med mjuka metoder på sikt få ekonomin i balans. Men nu kom väggen emot.

I en aftonskola i tisdags fick välfärdsfu­llmäktige höra förslag på hur underskott­et ska minskas. I det här skedet vill få politiker uttala sig om hur det ska sparas, så medier och invånare har ännu väldigt lite att ta ställning till. En sak är klar: Nu räcker det inte med mjuka metoder.

Så långt allt väl. Men det ser ut som om vi går från en kamp till en annan. Vården kommer att skapa rubriker även i fortsättni­ngen.

 ?? ?? Helén Kurri helen.kurri@bbl.fi
Helén Kurri helen.kurri@bbl.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland