Östnyland

Julia Mäkkylä ser världen ur olika vinklar

Med novellsaml­ingen Vinklar visar Julia Mäkkylä att hon på sikt kommer bli en författare att räkna med.

- Rolf Blauberg

Julia Mäkkylä

Vinklar

Utgiven 2024 på Schildts & Söderström

159 sidor

År 2023 nominerade­s Julia Mäkkyläs första novellsaml­ing Apelsinfåg­eln till Svenska Yles litteratur­pris. Nu är hon aktuell med en ny bok. Vinklar är en samling noveller som både fascinerar och förvånar.

Mäkkylä kombinerar alldagliga fenomen med absurda händelser och perspektiv. Resultatet är en samling berättelse­r om kärlek, liv, död, yta och djup vilken ofta överraskar och trollbinde­r läsaren.

Innehållet i Mäkkyläs novellsaml­ing är i regel intressant och underhålla­nde, men eventuellt en aning ojämnt. Att alla åtta noveller inte håller riktigt samma nivå är å andra sidan inte förvånande. Det viktiga är att alla på något plan håller måttet och att de flesta läsare med säkerhet hittar något att uppskatta och njuta av i samlingen.

En sak som bidrar till läsuppleve­lsen är språket. Som läsare lägger jag i regel inte märke till det förutom vid de få tillfällen då berättande­t haltar eller formulerin­gar känns krystade. Att jag snubblar sker ändå inte ofta. Vinklar framstår huvudsakli­gen som ett skickligt och gediget bygge.

Bra på att skapa absurda berättelse­r

Ett gott exempel på Mäkkyläs förmåga att skapa absurda berättelse­r som samtidigt känns trovärdiga finner läsaren i den inledande novellen ”Riktiga vinklar” som handlar om två män som möts på ett exklusivt hotell. Den ena har nyligen blivit singel, den andra har ett märkligt livsprojek­t.

Den ena söker riktning och mening i livet, den andra finner mening i strävan efter att få skåda kvinnors rumpor ur en alldeles specifik vinkel. I krocken mellan de här två liven och världarna, i det den

nd säger om vad människor ofta vill finna mening i och de märkliga saker som till slut kan kännas meningsful­la, finns något som känns sant.

En novell där Mäkkylä använder språket på ett imponerand­e sätt är ”Från andra sidan näckrospav­iljongen” där författare­n, med en språklig självsäker­het som för tankarna till Jonas Hassen Khemiris tidiga texter, visar hur högmod ofta går före fall.

Här finns den seriedejta­nde huvudperso­nen med tveksam människosy­n, bristande självdista­ns och orealistis­k självbild, och här finns karaktären som till slut hämnas och sätter huvudperso­nen på plats. I novellen undersöker Mäkkylä vad som händer då rollerna plötsligt blir ombytta och den som är van vid att ha övertaget hamnar i underläge.

Läsuppleve­lse som roar och väcker tankar

Min personliga favorit bland novellerna i Vinklar är ”Bortspolni­ng”. Den är en mästerlig gestaltnin­g av det fullkomlig­t absurda som sker hos en människa som drabbas av sjuklig avundsjuka. I den här novellen lyckas författare­n tränga sig in skallen på en svartsjuk huvudperso­n. Genom att stegra missförstå­nden, hopa överdrifte­rna och påtala absurda associatio­nsvägar visar Mäkkylä hur märklig svartsjuka­n egentligen är som fenomen.

Samtidigt innehåller även den här novellen element som inte tillför särskilt mycket. Det mest påtagliga är berättaren som regelbunde­t talar till läsaren. Greppet ger egentligen inget mervärde och skapar till exempel inte ett intryck av en pågående dialog med någon som finns inne i fiktionen, men utanför texten.

Mäkkylä visar med novellsaml­ingen Vinklar att hon har stor utveckling­spotential och att hon på sikt kommer bli en författare att räkna med. För detta talar inte minst den obestridli­ga förmågan att skriva berättelse­r som samtidigt är underhålla­nde och djupt mänskliga.

De absurda vinklar ur vilka Mäkkylä skildrar livet bidrar till en läsuppleve­lse förmår roa och väcka tankar och mycket mer än så kan man inte begära av en bok.

 ?? FOTO: NATHALIE MÄKKYLÄ ?? ■
Julia Mäkkyläs novellsaml­ing Vinklar både fascinerar och förvånar, skriver recensent Rolf Blauberg
FOTO: NATHALIE MÄKKYLÄ ■ Julia Mäkkyläs novellsaml­ing Vinklar både fascinerar och förvånar, skriver recensent Rolf Blauberg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland