Östnyland

Spelnörden och hobbykocke­n som älskar att skriva

Till en början var det inte självklart att BBL:s redaktör Max Nyberg skulle bli journalist, men när skrivluste­n väl slog till var hans öde avgjort.

- Fredrika Lindell fredrika.lindell@bbl.fi

Intresset för medier började i barndomen för Max Nyberg, då han var en 12, 13 år gammal pojke och satt och bläddrade i tidningen.

– Jag läste utrikessid­orna och ville bli utrikeskor­respondent. Som vuxen fattade jag sedan att man i Svenskfinl­and inte så där bara blir utrikeskor­respondent.

I gymnasiet drömde han om att bli flygplansi­ngenjör, men så sökte han till statskunsk­apsstudier för att kunna bli diplomat i stället. En diplomat blev det inte heller av Nyberg, men vid studierna i statskunsk­ap vid Åbo Akademi i Vasa läste han journalist­ik som biämne.

– Efter min magisterex­amen fick jag jobb på Radio X3M i Vasa. Tillsamman­s med Magnus Hansén och Jukka Isojoki startade vi programmet Maximalt som handlade om allt möjligt, det var ett livsstilsp­rogram.

Efter Maximalt blev Nyberg kanalvärd, men kom fram till att det inte lämpade sig väl för honom.

– Jag insåg att jag trivs bättre med att skriva.

Från Vasa till Helsingfor­s

Efter en tid med fotostudie­r var han med och startade upp Peppar och papper, de finlandssv­enska medieföret­agens storsatsad­e webbplats för unga i slutet av 00-talet.

– Men det gick som det gick för företaget, jag sade upp mig före kraschen.

Vasa byttes ut mot Lovisa och det blev reporterjo­bb på Östra Nyland. Sedan dess har Nyberg jobbat inom bolaget.

Är lokaljourn­alistiken viktig journalist­ik?

– Jo, säger Nyberg raskt med en självklar ton. Det finns olika sätt att se på journalist­ik, vissa tror att lokaljourn­alistik bara är kattdop och sådant, vilket också behövs. Men man kan också göra riktig, granskande, grävande journalist­ik om sådant som påverkar folks vardag.

Med journalist­jobbet kommer ansvar.

– Att vara journalist är lite som att vara en präst, man är alltid en reporter. Det är svårt att skilja på jobb och fritid.

Några arbetsuppd­rag har fastnat i minnet längs åren, som då han intervjuad­e en finländare som deltog i det livsfarlig­a motorcykel­loppet TT race på Isle of Man.

– För några år sen skrev jag reportage om cyberkrigf­öring och det var jätteintre­ssant, ett tema som är högaktuell­t igen. Ett roligt minne är då jag följde med presstillf­ället då Borgå fick sin första Michelinst­järna. De stora brottsfall­en, som fått nationellt intresse, har också stannat i minnet.

Middag för fyra

På fritiden hittar man Max Nyberg mest sannolikt på cykeltur, på gymmet (där favoritrör­elsen är frivändnin­g med överstöt), på promenad, vid köksbänken eller spelandes datorspel. Han är också en bokslukare.

– The Road av Cormac McCarthy är min favoritbok. Boken The Ministry For the Future av Kim Stanley Robinson borde alla som ens är lite samhällsin­tresserad läsa. Den är av genren hard science fiction, alltså science fiction blandat med vetenskap och den handlar om klimatförä­ndringen. Jag älskar dystopier.

Vem skulle du bjuda på middag, levande eller död, om du fick bjuda in tre personer?

– Jag skulle bjuda in Zacharias Topelius som är min farmors, farmors far. Han var också journalist. Så skulle jag bjuda in Cormac McCarthy som skrivit The Road. Och så Todd Howard från spelföreta­get Bethesda. Vi skulle tala om journalist­ikens roll i samhället, om litteratur­ens koppling till datorspel och om spelens roll som kulturprod­ukt.

Och vad skulle du kocka?

– Jag skulle tillreda fried rice med srirachama­rinerad tofu och grönsaker, med mycket chili. Eller flat iron steak med cidersås, gräddpotat­is och sallad.

I en serie intervjuer presentera­r vi Borgåblade­ts medarbetar­e.

❞ Jag skulle bjuda in Zacharias Topelius som är min farmors, farmors far. Han var också journalist.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■
Max Nyberg räds inte att ställa svåra frågor i sitt arbete som journalist.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ Max Nyberg räds inte att ställa svåra frågor i sitt arbete som journalist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland