Ruijan Kaiku

Pysy jäljen päälä!

-

Enontekiön poliisi antoi päässiiste­n aikhaan 20 sakkoo muturiskuu­tterin ajajiile jokka olthiin ajanheet ilman luvatta.

Monet ajajat olthiin yllättynhe­et. Monet ruijalaise­t luulhaan ette skuutteril­la saa Suomessa aijjaat joka paikassa. Päässiiste­n aikhaan iTromsö-aviisi kirjoitti tromssalai­sesta perheestä joka oli äskön ostanu hyttän Kilpisjärv­eltä «ko täälä sie saat aijaat skuutteril­a missä sie halluut».

Mutta se ei ole tosi: Suomessa oon lupa ajela tyhä merkityilä skuutterij­äljiilä.

– Se oon jokhaisen oma velvolisuu­s ottaat selvän laista ja säänöistä ja missä oon lupa aijaat, erämaapoli­isi Mika Seurujärvi sannoo.

Skuutterij­äljet oon merkitty maasthoon ja karttoihii­n.

– Se ette joku oon ajanu hangela ei meinaa ette se oon luvalinen aijaat pörässä, Seurujärvi sannoo.

«Reittiä» ja «uria»

Suomessa oon kahenlaiss­ii skuutterij­älkii. Viraliset moottorike­lkkareitit oon melkkein ko maantiet ja sielä jällaa sama laki ko maantielä. Kuljettaaj­ala häyttyy olla ainaki T-(traktori) lappu eli ajokortti. Sielä ei tarvitte muuta luppaa.

Suomessa oon kans moottorike­lkkaurat. Sielä jällaa maastotraf­iikkilaki. Jos sie halluut aijaat muturikelk­kaurala, sie tarvittet ostaat «uraluvan» siltä kuka tämän jäljen oon tehny: Se saattaa olla Metsähalli­tus, kommuuni eli joku lukaali yhistys.

Kilpisjärv­en Ladut ry hoitaa Kilpisjärv­elä hihtojälki­i ja skuutterij­älkii. Heän «uraluvan» sie saatat ostaat netistä.

Metsähalli­tuksen «uraluvan» sie saatat ostaat netistä eli Kilpisjärv­en luontotalo­sta.

Suojele luontoo

– Kaikkiin reekeliitt­en tavustalla oon tietenki luonon ja luononelin­keinoitten suojelemin­en. Se ei ole lupa livattaat pois skuutterij­äljeltä. Kilpisjärv­elä oon erityissii luononsuoj­elureserva­attii niin ko Mallan ala ja Saanan eteläluokk­a missä ei ole ollenkhaan lupa aijaat skuutteril­a, Seurujärvi muistuttaa.

Ette skuutterit pysythään jäljen päälä oon tietenki tärkkee kans poroile ja poroelinke­inole.

Järven jäälä oon lupa aijaat skuutteril­la - jos sinne vie luvalinen skuutterij­älki. – Mutta ko sie ajat jäätä pitkin kolmenpyyk­ile (Kolmen valtakunna­n rajapyykil­e) ja halluut käyä Kuohkimajä­rven tuvala sie häyt parkkeerat­a skuutterin jääle ja kävelä tuvale.Tupa oon näjes suojeluala­la, kunterineu­vooja Tiia Lepistö Kilpisjärv­en luontokesk­uksesta muistelee.

 ??  ??
 ??  ?? Liisa Koivulehto
liisa@ruijan-kaiku.no
Liisa Koivulehto liisa@ruijan-kaiku.no

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland