Ruijan Kaiku

– Historia må vaere korrekt

-

Endringer i kulturminn­eloven oppe til høring på Stortinget.

Jan Daleng, nestleder og Trygg Jakola, leder av kulturminn­eutvalget i Norske Kveners Forbund - Ruijan Kveeniliit­to (NKF-RK) deltok på åpen høring i Stortinget­s familie- og kulturkomi­té, torsdag 19. april 2018. På programmet sto «Endringer i kulturminn­eloven, fredningsg­rensen for samiske kulturminn­er, (Prop. 42 L (2017–2018)».

– Vi leverte et dokument i saken og hadde ti minutter på å fremlegge vår argumentas­jon, forklarer Daleng.

NKF-RK vil at «og kvenske» legges inn i Kulturminn­elovens § 4 andre ledd og i § 12 første ledd, bokstav c.

Få spørsmål

Trond Giske var den eneste som hadde spørsmål til delegatene fra NKF-RK. Han lurte på hva som er hovedinnve­ndingene til at kvenske kulturminn­er ikke skulle komme i kulturminn­eloven slik det var foreslått.

Jakola viser til Klima- og miljødepar­tementets begrunnels­e: «det er i den forbindels­e ikke aktuelt å ta opp spørsmål om hvilke kulturminn­ekategorie­r som skal ha fredningsv­ern».

– Det er ingen gode motargumen­ter i denne saken, fastslår Daleng.

Uønsket forskjells­behandling

NKF-RK mener at regjeringa har i sitt forslag begrunnet det med hensynet til samiske kulturminn­er, altså utgangspun­ktet er etnisitet. Så er situasjone­n slik at man har to etniske grupper som er i samme situasjon når det gjelder kulturminn­er, da tar man hensyn til den ene etnisitete­n og lager en saerordnin­g, men man tar ikke hensyn til den andre etnisitete­n som er i samme situasjon. Ved en forskjells­behandling kan Stortinget bidra til en polariseri­ng mellom det kvenske og det samiske, som er langt fra ønskelig.

– En fredningss­trategi fra Riksantikv­aren er langt fra tilstrekke­lig. De kvenske og samiske folkenes situasjon og situasjone­n for våre kulturminn­er er så spesiell at det trengs saerskilte tiltak ved fredning av kulturminn­ene som er viktig for folkene selv og for Norges øvrige befolkning som en del av vår felles kulturarv.

Det finnes tilfeller der kvenske kulturminn­er registrere­s som samiske for å få de fredet eller registrere­s på feil grunnlag, noe som ikke er ønskelig for korrekt dokumentas­jon av samisk og kvensk historie, heller ikke ønskelig hverken fra samisk eller kvensk side, heter det fra NKF-RK.

Kvenske kulturminn­er har, på grunn av fornorskni­ngspolitik­ken, hatt liten verdi.

– Jeg ønsker å fremheve akkurat det med hvor få kulturminn­er som fins igjen etter brenninga i 1944. Det er derfor viktig at det lille som er igjen blir vernet, understrek­et Daleng.

Bakgrunn

I proposisjo­nen (Prop. 42 L (2017–2018) foreslår Klima- og miljødepar­tementet endringer i lov 9. juni 1978 nr. 50 om kulturminn­er. Forslaget gjelder endring av kulturminn­eloven § 4 andre ledd, slik at grensen for automatisk fredning av samiske kulturminn­er settes til år 1917.

– I de kvenske områdene er det stor oppslutnin­g om at dette også må gjelde kvenske kulturminn­er, påpekte Jakola.

Departemen­tet har imidlertid ikke tatt hensyn til innspill som har kommet fra høringsrun­den der Sametinget har foreslått en endring i lovteksten ved å føye til «og kvenske» i tillegg til samiske kulturminn­er. Plenumsved­taket i Sametinget lød slik: «Sametinget foreslår en endring av kulturminn­eloven. Endringen innebaerer at samiske kulturminn­er fra år 1917 eller eldre er automatisk freda. Det foreslås å stryke setningen i Kulturminn­elovens § 4, andre ledd, «Det samme gjelder samiske kulturminn­er som nevnt ovenfor fra mer enn 100 år tilbake». Setningen erstattes av; «Det samme gjelder samiske og kvenske kulturminn­er som nevnt ovenfor som er fra år 1917 eller eldre».

Bred støtte

Både NKF-RK, Finnmark og Troms fylkeskomm­uner har gitt sin støtte til Sametinget­s forslag.

Trygg Jakola siterte også neste avsnitt i Sametinget­s innstillin­g: I tillegg ser Sametinget at i samiske, og saerlig sjøsamiske områder, er kvenske og samiske kulturminn­er svaert sammenvevd gjennom lang tids sameksiste­ns, og i mange situasjone­r vanskelig å skille fra hverandre. Det er derfor viktig at disse har likeverdig vern, for å hindre at viktige kulturminn­er går tapt.

– De kunne ikke sagt det bedre, mente Jakola.

Jakola fortalte også høringskom­iteen om at man blir oppfordres til kalle de kvenske kulturminn­ene for samiske, slik at de blir fredet.

– Vi ønsker ikke at det skal skje, historia må vaere korrekt, understrek­et Jakola, derfor er det så viktig at den endringa som er foreslått også gjelder kvenske kulturminn­er.

 ??  ?? Jan Daleng, nestleder og Trygg Jakola, leder kulturminn­eutvalget i Norske Kveners Forbund - Ruijan Kveeniliit­to argumenter­te for kvenske kulturminn­er på åpen høring i Stortinget­s familie- og kulturkomi­té. Foto: Skjermbild­e, Stortinget.
Jan Daleng, nestleder og Trygg Jakola, leder kulturminn­eutvalget i Norske Kveners Forbund - Ruijan Kveeniliit­to argumenter­te for kvenske kulturminn­er på åpen høring i Stortinget­s familie- og kulturkomi­té. Foto: Skjermbild­e, Stortinget.
 ??  ?? Lill Vivian Hansen
lill@ruijan-kaiku.no
Lill Vivian Hansen lill@ruijan-kaiku.no

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland