Ruijan Kaiku

– Bør veie tungt

-

– Når Sametinget også påpeker viktighete­n av at kvenske kulturminn­er kommer inn under det samme vernet som det samiske – så mener jeg dette er noe som bør veie tungt når en kommer til sluttbehan­dling av saken, påpeker Trine Noodt (V).

Historisk verdi

Som fylkesting­spolitiker har Noodt vaert med på å sende høringssva­ret fra Finnmark fylke, og støtter fullt opp under viktighete­n av å få også kvenske kulturminn­er inn under samme paragraf 4 i kulturminn­eloven, sammen med samiske kulturminn­er. Det samiske folk og det kvenske folk deler historiens fornorskni­ngspolitik­k, og mange kvenske kulturminn­er risikerer å forsvinne fordi kommunene og byråkratie­t (og de folkevalgt­e) ikke er ansvaret, og den historiske verdien, bevisst.

Som eksempel nevner hun tjaeremile­ne i Alta. I følge Noodt var Venstre det eneste partiet i kommunesty­ret som stemte for å registrere alle, og verne utvalgte, før en tillot Statsskog og Alta kommune å regulere og gjøre inngrep i området.

Vil følge opp saken

– I dag sitter vi igjen med bare en kopi. Et vern av kvenske kulturminn­er ville uten tvil ha gitt ett annet utfall, mener Noodt.

Noodt peker på at det er et godt argument at en ikke skal gjøre forskjell på etnisitet. Her snakker vi om to kulturer og folk i Norge som i mange sammenheng­er har lik historie og som har levd side om side oppigjenno­m.

– Jeg vil be Finnmark Venstre å følge opp saken, lover Noodt.

– Jeg vil selv ta kontakt med Venstre sin representa­nt i kulturkomi­teen, fordi dette i høyeste grad har med styrking av kvensk kultur å gjøre, med leder i energi- og miljøkomit­een på Stortinget som er Ketil Kjenseth fra Venstre, og selvsagt rette en henvendels­e til klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V) som også er min partifelle,

 ??  ?? Trine Noodt (V). KUVA: JARLE MJØEN, ALTAPOSTEN
Trine Noodt (V). KUVA: JARLE MJØEN, ALTAPOSTEN

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland