Ruijan Kaiku

På forhånd takk for omtanken

-

Når det gjelder synlighet og framdrift i saker man brenner for, så er kvenene/norskfinne­ne «moped» i forhold til samefolket.

Et tegn i tiden er statskanal­en NRK, hvor man sjelden ser lengre tider i strekk uten å møte innslag av samisk musikk og kultur og i mange tilfeller også samisk språk. Dette altså i tillegg til gode gamle Ođđasat.

I forhold til det minoritets­mandat og den internasjo­nale pekefinger Norge har på seg, mener vi at omtalen av kvener/norskfinne­r er for sparsom i NRK. Det kan handle om institusjo­nell motvilje, vi velger å tro at vi ganske enkelt glemmes. Blant annet kunne mediegigan­ten med fordel løftet til riksnivå langt mer av NRK kväänis utmerkete stoff. Tilsvarend­e kunne de hentet inspirasjo­n også fra Ruijan Kaiku, som stundom og i all beskjedenh­et har reportasje­r egnet for lyttere og seere over hele landet.

Vi antar at det neppe kun er oss blant kvenene og norskfinne­ne som spisser ører når presidente­n eller andre profilerte samiske størrelser snakker på radio og fjernsyn. Det vi holder pusten og lytter etter, er om også vi og vår sak nevnes.

Det skjer sjelden. Vi glemmes ved de mest åpenbare anledninge­r. Derfor sier vi på forhånd tusen takk for hjelpen ved neste korsvei. Samefolket skal vite at det varmer våre hjerter, de gangene også vi inkluderes. Våre utfordring­er og oppgaver er de samme; revitalise­ring av språk og kultur slik at våre opprinneli­ge stemmer igjen kan høres. Og sånn at folk flest kan laere at Norge har et urfolk, men også nasjonale minoritete­r.

Spørsmålet er om kvenene/norskfinne­ne ville husket å nevne samene, dersom situasjone­n var motsatt. At det var vi som var størst og mest synlig? Svaret er nok nei. Saken gjelder storsinn og raushet, som det er galt av oss å anta at vi har mer av.

Hvilket skulle bevises, idet vi nå har falt for eget sverd og glemt våre øvrige nasjonale minoritete­r. Nemlig jøder, skogfinner, romer og romanifolk/tatere. Som samefolket og oss trenger også de å bli sett. Føle seg et øyeblikk tenkt på. Det varmer nå som nettene blir lengre.

 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland