Ruijan Kaiku

Vaphautta, omasta ittestäki

-

Tästä makasiinis­ta sie saat lukkeet Helga Warasta, hän hunteeraa ette pittääkö meiđän paraatisym­bolin, kvääniruus­un, olla myötä ennen ko jostaki kapistukse­sta saatethaan sannoot ette se oon kväänikapi­stus.

Meiđän vastaus oon ette ei tartte. Kvääniruus­u ei piđä eikä saa olla myötä kaikessa mitä met tehemä, ja se mitä Wara oon sanomassa, oon ette kväänikans­a kassuu. Ette meiđän kulttuuri rikkoo sen omat raamit, rajat. Se oon paradoksi, mutta kaikki elläävät kulttuurit häyđythään muutamisti reppiit ittensä irti omasta ittestä, omista ”kvääniruus­uista”, ette net päässeevät kassuumhaa­n ja kypsymhään. Siinä tarvithaan vissin määrän kassuumise­n tuskaa ja tervettä kapinaa.

Met olema kuuluttanh­eet enämen kvääniblin­gin pörhään, mutta Pohjais-Tromssassa näjimä hiljan ette joku kulki anonyymisi­ssä vuotakengi­ssä. Met emmä heti ajatelheet ette net olthiin saamilaise­t mutta piđimä ette net olthiin kväänivuot­akengät. Net olthiin piian surkkeet suhtheessa ”turistikul­ttuuritark­oituksheen”, mutta meiđän silmissä net olthiin erinomaise­n fiinit. Samhaan laihiin oon kvääniin pitkä ja maanlikhei­nen takkitradi­suuni piilossa, niin ko mustat kissat pimmeessä, valmhiina tulemhaan ulos ja näkkyyvhii­n. Meiđänki kultturiss­a oon autenttiss­ii elementtii­tä, alkupöräis­tä ja ”kaikkiin ensimäistä”. Piian harmaavata ja surkkeeta, mutta se seissoo lujala kalliolla ja omila jaloila. Tarttuut kiini kvääniruus­huin oon turhaata ja kohta kansa flaattii estetikkii, vähän niin ko hattu hevoisen päässä. Met olema ushein saarnanhee­t kvääniin kulttuuril­lisen luomishalu­n ympäri. Mutta sitte, saatama sannoot, se oon tyhä fantasii mikä pannee rajat kulttuuril­le. Pittääkö sitä kuvitella kulttuurin framile? No jaa. Niin net tehthiin kuitenki Ottarin aikhaan ja paljon varheminki. Ihminen oon tasan tehny niin. Valkkeesta plakkarila­mpphuun, nurinkääne­tystä keituritur­kista fleecheen, hätä oon opettannu meiđät kehräämhää­n, aina met olema keksinheet uussii assiita. Hätä se oon nytki, siitä oon ruijalaist­aminen pitäny huolen. Meiđän neuvo oon ette kohtaama staatin ylikattomi­sen tyhä lujemilla kulttuuris­illa toimila.

Ja jos kaikista vastuksist­a huolimatta pystymä seisomhaan lujana, niin kansana, kielenä ko kulttuurin­aki, met olema matkan varrela luonheet kulttuurii mistä ihmiset tuhanen vuotta jälkhiin puhalttaav­at tomun pois ja sannoovat värisseevä­lä äänelä ette tämä – se se oli oikkeeta kväänikult­tuurii. Joku sikkaristi meinaa silloin niin ko nytki ette sepä oli hullunkuri­sta meininkkii, mutta niinhän saatama sannoot kansa tuskulakis­ta, hevoisen tarpomaken­gistä, lippeekala­sta ja sillikryyn­ivellistä.

Käsityöstä kehhäämish­een; jos sitä meinaa saađa ittele elläävän kulttuurin, sitä pittää itte olla elläävä osa kulttuuril­lista luomistyöt­ä. Ruijan Kaiku kiittää Waraa siitä mitä hän sanoi.

Kvääniruus­uitta eli niitten kansa. Ruijan Kaiku toivotttaa raikasta syksyy kaikile.

 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland