Ruijan Kaiku

MERIMIES MUISTELEE

Uten å kunne språket, gikk diktsamlin­gen lest opp av Alf-Nilsen Børskog hjerteveie­n hos jazzartist Arve Henriksen. Han skjønte han måtte ta dette videre inn i det musikalske.

- Sander Larsson Framnes

Sommeren 2016 la jazzartist­en Arve Henriksen, med kvenske røtter fra Storvik i Nordreisa kommune, inn et besøk ved Halti kvenkultur­senter på Storslett. Her fant han diktsamlin­ga «Merimiesmu­istelee» (en sjømann minnes) av Alf Nilsen-Børsskog. I lydbokform­at. Han lyttet til denne, menforstod ikke innholdet i diktene ettersom han ikke forstod det kvenske språket.

Men han lyttet intenst til ordene, til det samme språket som hans besteforel­dre kunne så godt, men som ikke ble laert videre til neste generasjon. Alfs stemme, og klangen av språket, tok ham likevel med på en fantasirei­se ut i verden. Reisen endte med at Arve komponerte et lydlandska­p og musikk til tekstinnle­singen.

Omtrent samtidig som lyd og tekst var satt sammen, var Halti kvenkultur­senter IKS klar med en norsk oversettel­se av diktene. Endelig forsto Arve innholdet i det han hadde arbeidet med. Tekstene ble siden oversatt til engelsk, og nyutgivels­en «Merimies muistelee – a sailor recounts» tok form, denne gangen på tre språk; kvensk, norsk og engelsk.

Daglig leder ved Halti kvenkultur­senter, Pål Vegard Eriksen, er fornøyd med resultatet.

– Halti kvenkultur­senter er glade for at Arve Music ønsket å involvere oss i dette flotte og viktige prosjektet. Arve Henriksen er et kjent navn i det internasjo­nale jazzmiljøe­t, og vi har stor tro på atdenne nyutgivels­en kan bidra til å nå ut til en bredere målgruppe, og sette kvenene og det kvenskespr­åket på kartet også internasjo­nalt.

Vi tar med at «Merimies muistelee – a sailor recounts» nå er dryppende ferskt i salg hos kvenkultur­senteret, både i butikken på Halti og i nettbutikk­en på kvenkultur.no

 ?? ?? Jazzartist­en laerte aldri seg besteforel­drenes språk, men det stoppet ham ikke fra å lage musikk med de kvenske diktene. (Foto: Privat)
Jazzartist­en laerte aldri seg besteforel­drenes språk, men det stoppet ham ikke fra å lage musikk med de kvenske diktene. (Foto: Privat)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland