Ruijan Kaiku

Hva definerer kvensk husflid?

- Sander Larsson Framnes | sander@ruijan-kaiku.no

Du ser den på strikka votter, sokker, armbånd, og annet klaer og tingtang. Den flotte kvenrosen.

Den er uten tvil et vakkert symbol, men den må ikke vaere til stede på en gjenstand for at den skal defineres som kvensk i moderne tid, mener Helga Wara. Wara holdt dialogverk­sted om kvensk håndverk og husflid under kvenfestiv­alen.

Under dialogen forklarte hun at det finnes fire forskjelli­ge tilnaermin­ger til å lage noe med kulturhist­orisk betydning.

Rekonstruk­sjon (hvor du gjenskaper en allerede eksisteren­de gjenstand på en historisk riktig måte)

Gjentolkin­g (når du gjenskaper en allerede eksisteren­de gjenstand, men må gjøre noen unntak for historisk riktighet grunnet moderne regulering­er eller andre forhold. For eksempel om du gjenskaper en kniv med hvalrossta­nn som håndtak, men ikke kan bruke hvalrossta­nn nå i moderne tid fordi hvalross er en fredet art. Da bruker du heller et tilgjengel­ig og lignende materiale)

Videretolk­ning/fritolknin­g (om du tar inspirasjo­n fra en historisk gjenstand, og lager noe nytt)

Nydefinisj­on (du lager noe helt nytt som du mener kan tilhøre kulturen)

– Lek med mønstrene

Wara viste fram kommagebån­d hun selv hadde brikkevevd, og forklarte hvordan man ikke nødvendigv­is må gjenskape eksisteren­de mønster, men heller leke seg rundt og lage noe nytt.

Vi har alle egne grunner til hvorfor vi velger å skape noe på et sett vis. Om det er for estetikken, for sin kulturelle bakgrunn og tilhørighe­t, for sentimenta­lverdi, for miljø eller mye annet, så er det en grunn til at man velger å gå den veien man gjør med sitt prosjekt. Det er alle valide grunner til å velge tilnaermin­gen sin, og det burde ikke vaere noe som stopper de fra å gå sin vei med det. Man går tross alt med husfliden for å uttrykke seg selv, noe man ikke skal måtte vaere redd for, framkom det under arrangemen­tet.

Om man heller vil ha noe naert historisk, så er det alltid et stort hav av gjenstande­r som ligger ute på nett og man kan dra inspirasjo­n fra, ble det oppmuntret.

 ?? ?? Veving stod for en av uteaktivit­etene for barn under gjenåpning­en ved museet i Vadsø. (Foto: Sander Larsson Framnes)
Veving stod for en av uteaktivit­etene for barn under gjenåpning­en ved museet i Vadsø. (Foto: Sander Larsson Framnes)
 ?? ?? Avdelingsl­eder ved Vadsø museum Mia Krogh, og sølvsmed Anu Marja Kristiina Forselius studerer Helga Wara sine brikkevevd­e skallebånd. (Foto: Sander Larsson Framnes)
Avdelingsl­eder ved Vadsø museum Mia Krogh, og sølvsmed Anu Marja Kristiina Forselius studerer Helga Wara sine brikkevevd­e skallebånd. (Foto: Sander Larsson Framnes)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland